Rishi Sunak je v Kyjevě. Oznámil další podporu pro Ukrajinu ve výši 2,5 miliardy liber

12. 1. 2024

čas čtení 3 minuty

Páteční cesta britského premiéra do Kyjeva přichází v době, kdy Sunak  před setkáním s Volodymyrem Zelenským zdůrazňuje, že Británie bude Kyjev nadále podporovat


Britský premiér Rishi Sunak v pátek navštívil Ukrajinu, a setkal se se svým protějškem Volodymyrem Zelenským. Spojené království oznámilo, že v příštím roce poskytne zemi další vojenskou pomoc.


Spojené království je od ruské invaze jedním z nejvěrnějších podporovatelů Kyjeva a Sunak uvedl, že Británie v příštím finančním roce zvýší svou podporu na 2,5 miliardy liber, což je o 200 milionů liber více než v předchozích dvou letech.

 

Dodatečné finanční prostředky  Ukrajině pomohou  zaplatit nové vojenské bezpilotní letouny, včetně pozorovacích, útočných a námořních letounů s dlouhým doletem, přičemž se očekává, že většina z nich bude vyrobena v Británii.

Sunakova návštěva přichází v napjaté chvíli poté, co Spojené království a USA zahájily letecké a raketové údery v oblastech kontrolovaných Hútíi v Jemenu, jejichž cílem je zastavit útoky na lodě v Rudém moři.

Zelenskyj naléhal na spojence na Západě, aby poskytli Ukrajině větší podporu proti ruským silám, a to v obavách, že zájem o válku s jejím pokračováním upadá.

Krize na Blízkém východě, kdy Izrael pokračuje v bombardování Gazy, také odvrátila pozornost světa od invaze ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. 

Při oznámení své návštěvy v Kyjevě Sunak uvedl: "Ukrajina po dva roky statečně bojovala, aby odrazila brutální ruskou invazi. Stále bojují, neochvějně odhodláni bránit svou zemi a hájit zásady svobody a demokracie.

"Jsem zde dnes s jediným poselstvím: Spojené království také neochabne. Budeme stát při Ukrajině, v jejich nejtemnějších hodinách i v lepších časech, které přijdou."

Sunak poprvé navštívil Ukrajinu v listopadu 2022, několik týdnů poté, co nastoupil do funkce britského premiéra.

Sunak a Zelenskij využijí jednodenní návštěvu k podpisu dohody mezi Spojeným královstvím a Ukrajinou o bezpečnostní spolupráci poté, co se země G7 na loňském summitu NATO dohodly, že s touto zemí podepíší dvoustranné bezpečnostní záruky.

Downing Street uvedla, že finanční prostředky ve výši 2,5 miliardy liber se budou týkat raket dlouhého doletu, protivzdušné obrany, dělostřelecké munice a námořní bezpečnosti.

Sunak uvedl, že Spojené království uznává, že ukrajinská "bezpečnost je naše bezpečnost". "Dnes jdeme dál - zvyšujeme naši vojenskou pomoc, dodáváme tisíce nejmodernějších bezpilotních letounů a podepisujeme novou historickou bezpečnostní dohodu, která Ukrajině poskytne záruky, jež dlouhodobě potřebuje."

Premiér se během návštěvy setká s ukrajinskými záchranáři a očekává se, že Sunak oznámí také další pomoc ve výši 18 milionů liber.

Finanční prostředky a zdroje budou poskytnuty také na školení v anglickém jazyce v zemi, uvedl úřad britského premiéra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2174

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024