Izraelský parlament odhlasoval vyloučení poslance za podporu jihoafrické žaloby proti Izraeli u Mezinárodního soudního dvoru

31. 1. 2024

čas čtení < 1 minuta


Sněmovní výbor Knesetu v úterý odhlasoval vyloučení poslance parlamentu za stranu Hadaš Ofera Cassifa na základě jeho veřejné podpory žaloby Jihoafrické republiky podané k Mezinárodnímu soudnímu dvoru a obviňující Izrael z genocidy.

30. ledna 2024, doporučil sněmovní výbor Knesetu (izraelského parlamentu) většinou hlasů 14:2 vyloučení poslance Knesetu  Ofera Cassifa ze zákonodárného sboru. Toto rozhodnutí představuje první případ takového hlasování o vyloučení poslance. Plénum Knesetu nyní provede hlasování, a aby bylo vyloučení poslance Cassifa schváleno, musí pro něj hlasovat minimálně 90 ze 120 poslanců. Návrh na vyloučení  Cassifa z izraelského Knesetu vychází především z jeho veřejné podpory jihoafrické žaloby obviňující Izrael z genocidy Palestinců v Gaze u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu, což podle parlamentního výboru představuje "podporu ozbrojeného boje proti státu Izrael".

Zdroj v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
1987

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2024