Ruská armáda na Ukrajině má horší problémy než ztracené tanky

22. 3. 2024

čas čtení 5 minut
Dopady ztráty tisíců důstojníků během dvouleté totální války významně ovlivní celkové operační tempo Ruské federace v její válce na Ukrajině, píše Julian McBride.

Se stovkami tisíc obětí mezi Kyjevem a Moskvou je válka pro dvě válčící strany nejnákladnějším konfliktem od íránsko-irácké války.

Ruská armáda, jež očekávala válku, která bude trvat jen několik měsíců, rychle ztrácí své nejschopnější jednotky, včetně sil speciálních operací, elitní námořní pěchoty a především zdecimovaného důstojnického sboru.

Dopady ztráty tisíců důstojníků během dvouleté totální války významně ovlivňují celkové operační tempo Ruské federace.

Ruské ztráty na Ukrajině a souhrn přesunů

Před totální invazí v roce 2022 se důstojníci ruských specializovaných sil, jako je GRU Specnaz, účastnili bojů na Ukrajině od roku 2014. Zatímco ve válce na Donbasu utrpěli tito důstojníci minimální ztráty, totální invaze přinesla Rusům největší ztráty v jakémkoli konfliktu od 2. světové války.

Jak USA, tak Velká Británie potvrdily celkem nejméně 300 000 ruských obětí. Válka donutila Kreml vyčlenit síly z jiných klíčových bojišť, což Rusko připravilo o životně důležité lidské síly v různých regionech.

Přesuny ruských jednotek se uskutečnily v Kaliningradu, Vladivostoku (hranice s Čínou) a na severní hranici s Finskem, za Sýrií, z okupované Gruzie a Arménie, aby doplnily ztráty na bojišti.

Ruští důstojníci zabiti na Ukrajině

K začátku března 2024 Rusko ztratilo nejméně 3 700 důstojníků, potvrdil blog "Zabiti na Ukrajině", český tým, který sleduje památníky a pohřby ruských důstojníků.

V době přípravy tohoto článku 8. března 2024 jsou současné ztráty ruských důstojníků 7 generálů (1 tříhvězdičkový a 6 dvouhvězdičkových), 90 plukovníků, 220 podplukovníků, 420 majorů, 627 kapitánů, 1010 nadporučíků, 700 poručíků a 130 podporučíků.

Abychom uvedli ztráty ruských důstojníků na bojišti během probíhající války do perspektivy, průměrná délka života nižších, polních a vyšších velitelů během dvouleté totální války je mimořádně krátká.

Sedm set čtyřicet pět dní od totální války, v době psaní tohoto článku, se průměrná délka života 90 plukovníků zabitých v akci blíží 8,5 dne. Délka života podplukovníka je 3,3 dne a major a kapitán přežijí v aktivním boji sotva 1-2 dny.

Nedostatek poddůstojníků poškozuje vedení malých ruských jednotek

Ztráty důstojnického sboru poškozují ofenzivní a obranné schopnosti Moskvy, zejména proto, že poddůstojníci v ruské armádě neexistují.

Poddůstojníci jsou základními aspekty velení malých jednotek, které jsou životně důležité pro poddůstojníky a odvedené vojáky. Pro Čínu jsou západní armády nepostradatelné a proto se je snaží napodobit, zatímco Rusko se bez poddůstojnického sboru potýká s problémy.

Nedostatek poddůstojníků často vede ke krizím nižších velitelů, kteří jsou obvykle nezkušení a nemají seržanta nebo štábního seržanta, který by radil jejich četě/rotě.

Námořní pěchota Spojených států je ukázkovým příkladem velení malých jednotek a důvěry v poddůstojníky nižší úrovně, že tuto práci zvládnou. Nepřeberné množství držitelů vyznamenání za chrabrost v americké vojenské historii vzešlo z akcí rekrutů, kterým bylo umožněno činit rozhodnutí na místě, která často zachránila životy jejich bratrů.

Klíčovým aspektem poddůstojnického sboru je svoboda poddůstojníků provádět směrnice podle svých podmínek, pokud je cíl mise splněn. Se ztrátou nižších a polních velitelů jsou ruští branci často ztraceni bez rozkazu, což vede ke zmatkům a minimální komunikaci mezi spolubojovníky.

Účinky na velitelský sbor

Povýšení na bojiště, které má nahradit zkušené důstojníky, také omezuje svobodu pohybu. Snaha nahradit vyšší velitele, kteří by mohli být mezi podřízenými oblíbení, novými jednotkami s nezkušenými veliteli může často vést ke konfliktům a kritice.

Jedním z takových příkladů bylo povýšení generálplukovníka Alexandra Lapina, které se setkalo s ostrými poznámkami proválečných ruských vojenských blogerů. Lapin byl dříve odpovědný za kolaps ruských sil v Charkově v září 2022.

Těžké ztráty v ruské armádě také vedou ke katastrofálním operacím elitních jednotek, jak je vidět na několika reorganizacích 155. námořní pěchoty po kyjevské a vuhledarské ofenzivě. Nezkušení důstojníci, kteří přebírají roli velitelů v elitních jednotkách a používají je v neznámých rolích, budou ruskou armádu trápit i nadále.

Podle britského ministerstva obrany se bojová síla a projekce síly Ruska kvůli invazi na Ukrajinu snížila nejméně na deset let.

Zdecimování ruského důstojnického sboru a nedostatek poddůstojníků významně ovlivní kritické rozhodování a válečné cíle, protože probíhající invaze na Ukrajinu se omezuje na opotřebovávací válku, základní plánování a stálý přísun logistických kapacit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
1814

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024