19 Palestinců bylo zabito při izraelském útoku, když čekali na humanitární pomoc v Gaze

24. 3. 2024

čas čtení 7 minut
19 Palestinců bylo zabito při izraelském útoku, když čekali na pomoc v Gaze, sdělují média řízená Hamásem

Izraelská armáda tvrdí, že incident vyšetřuje, ale v původním prohlášení tvrdí, že "nedošlo k žádnému incidentu", kdy by izraelské síly střílely na lidi v konvoji s pomocí
 
- 32 226 zabitých Palestinců - ministerstvo zdravotnictví v Gaze


Podle denní bilance ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od 7. října, kdy začala izraelská vojenská ofenzíva v Gaze, zabito 32 226 Palestinců a 74 518 jich bylo zraněno.

Za posledních 24 hodin bylo zabito 84 Palestinců a 106 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo ve svém prohlášení.

Média řízená Hamásem uvedla, že v sobotu bylo ve městě Gaza zabito 19 Palestinců a několik dalších bylo zraněno na Kuvajtském kruhovém objezdu, když čekali na nákladní auta s humanitární pomocí, uvedla agentura Reuters.

"Přežili jsme smrt, stříleli na nás, je mnoho mrtvých, je mnoho zraněných, málem jsme zemřeli, abychom sehnali našim dětem něco k jídlu," řekl Alaa al-Khoudary, obyvatel města Gazy, který se právě vracel z kruhového objezdu s taškou s pomocí.

Izraelská armáda uvedla, že incident se vyšetřuje, ale "podle předběžných zjištění nedošlo k žádnému leteckému útoku na konvoj ani nebyly zjištěny incidenty, kdy by jednotky IDF střílely na lidi v konvoji s pomocí".

"IDF umožnily konvoji s pomocí doručit potraviny lidem v severní Gaze. Při příjezdu k určenému distribučnímu místu byl konvoj zadržen a vyrabován stovkami obyvatel Gazy, severně od humanitárního koridoru," uvádí se v prohlášení izraelské armády.

Více než 100 Palestinců bylo zabito koncem minulého měsíce poté, co izraelské síly zahájily palbu, když se zoufale hladoví lidé shlukli kolem konvoje s humanitární pomocí poblíž města Gazy.

 

-  Izraelský ministr obrany Yoav Gallant odjede v neděli na jednání do Spojených států, uvedla izraelská vláda v souvislosti s rostoucím napětím mezi USA a Izraelemi kvůli válce v Gaze. Gallant se setká s americkým protějškem Lloydem Austinem, ministrem zahraničí USA Antony Blinkenem, poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem "a dalšími vysokými představiteli", uvádí se v prohlášení.

- Generální tajemník OSN António Guterres v sobotu při návštěvě hraničního přechodu Rafáh v rámci své každoroční ramadánové solidární návštěvy regionu vyzval k okamžitému příměří a k zaplavení Gazy pomocí. Guterres, který stál v blízkosti dlouhé fronty čekajících nákladních automobilů, prohlásil, že je čas "skutečně zaplavit Gazu život zachraňující pomocí", a hladovění v Gaze označil za "morální nehoráznost".

    Guterres řekl, že je načase, aby se Izrael "plně zavázal" k neomezenému přístupu humanitárního zboží do celé Gazy. Během návštěvy hraničního přechodu Rafáh také vyzval k propuštění izraelských rukojmích zadržovaných v Gaze a uvedl, že OSN bude nadále spolupracovat s Egyptem na "zefektivnění" přílivu pomoci do Gazy.

    Během sobotní návštěvy hraničního přechodu Rafáh Guterres rovněž uvedl, že existuje jasná mezinárodní shoda na tom, že jakýkoli pozemní útok na město Rafáh na jihu Gazy, kam se uchýlila více než polovina obyvatel Gazy, by způsobil humanitární katastrofu. Izrael v pátek uvedl, že vyšle své vojáky do boje proti Hamásu v nedalekém městě Rafáh i bez podpory USA.

- Philippe Lazzarini, generální komisař palestinské agentury OSN pro uprchlíky (Unrwa), v sobotu v příspěvku na Twitteru uvedl, že "již podruhé v tomto týdnu byl odepřen přístup potravinovému konvoji na sever Gazy".
Napsal: "Dnes izraelské úřady odepřely dalšímu konvoji Unrwa s tolik potřebnými zásobami potravin cestu na sever, kde jsou lidé na pokraji hladomoru. Naposledy mohla Unrwa poslat potravinovou pomoc na sever téměř před měsícem."

-  Pět zraněných Palestinců v nemocnici al-Šifa v pásmu Gazy, kterou obléhají izraelské síly, zemřelo, uvedlo v sobotním prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy. Zdravotnické zařízení je obléháno již šestý den v řadě, bez vody, potravin i zdravotnických služeb, dodalo ministerstvo.

- Hamas vyjádřil vděčnost za postoje Ruska, Číny a Alžírska, které vetovaly návrh rezoluce USA, jenž neprošel při nedávném pátečním hlasování Rady bezpečnosti OSN. V prohlášení zveřejněném na svém kanálu Telegram Hamás kritizoval rezoluci za její "zavádějící formulace, které odpovídají zájmům Izraele", umožňují izraelským silám "pokračovat v agresi" a poskytují krytí a potvrzení "vyhlazovací kampaně" proti Palestincům v Gaze.

- Hlasování v Radě bezpečnosti OSN o novém textu vyzývajícím k "okamžitému" příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem bylo odloženo na pondělí, sdělily agentuře AFP diplomatické zdroje.

- Izraelské síly v sobotu uvedly, že během prodloužené operace v nemocnici al-Šifa bylo zabito více než 170 ozbrojenců. Podle představitelů Hamásu však mrtví identifikovaní v izraelských zprávách nebyli bojovníci, ale spíše pacienti a vysídlené osoby. Hamas obvinil Izrael z válečných zločinů.

- Za posledních 24 hodin bylo při izraelských úderech zabito nejméně 72 Palestinců a 144 jich bylo zraněno, uvedlo ministerstvo zdravotnictví Gazy, které řídí Hamás. Podle tohoto prohlášení bylo od 7. října při izraelských úderech na Gazu zabito nejméně 32 142 Palestinců a 74 412 jich bylo zraněno.

- Téměř 600 příbuzných 81 rukojmích se obrátilo na amerického prezidenta Joea Bidena, aby vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k jednání o dohodě o jejich propuštění.
V dopise zaslaném americkému prezidentovi vyjádřily rodiny své zklamání nad vnímanou nedostatečnou angažovaností izraelské vlády při dokončování dohody.

- "Nikdy předtím nepotřebovalo lékařskou péči tolik dětí z Gazy," uvedl mluvčí Unicefu James Elder ve videu zveřejněném na sociálních sítích, na kterém navštívil Násirovu nemocniciv Chán Júnisu a vzpomínal na děti, se kterými se setkal při své poslední návštěvě. Místní zdravotníci a představitelé OSN uvedli, že boje, nedostatek paliva a izraelské nálety vyřadily v únoru  Násirovu nemocnici zcela z provozu.

- Velké propalestinské demonstrace v Dublinu se zúčastnily desítky tisíc lidí. Organizátoři vyzývali k ukončení izraelských akcí v Gaze a k tomu, aby irská vláda "podnikla kroky, které povedou k odpovědnosti Izraele". Organizace Ireland-Palestine Solidarity Campaign (IPSC) uvedla, že se jednalo o pátou podobnou celostátní mobilizaci.

- Hizballáh prohlásil, že v sobotu zaútočil na baterii Iron Dome, která se nachází poblíž severní vesnice Kfar Blum v údolí Hula v Izraeli,
pomocí dvou bezpilotních letounů naložených výbušninami, uvedl deník Times of Israel. Izraelská publikace uvedla, že místní úřady potvrdily, že náraz vyvolal požár, ale že útok si nevyžádal žádné oběti ani škody. Incident nebylo možné nezávisle ověřit.

-  Izrael v sobotu provedl nálet na Baalbek, baštu Hizballáhu ve východním Libanonu, sdělily agentuře Reuters dva bezpečnostní zdroje v Libanonu. Hizballáh v neděli v prohlášení uvedl, že v reakci na "bombardování místa ve městě Baalbek" zaútočil na izraelskou raketovou a dělostřeleckou základnu v Jóavě a kasárna Kaila více než 60 raketami Kaťuša.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1549

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2024