Více než polovina ruských čipů Bajkal je vadná

29. 3. 2024

čas čtení 1 minuta
Více než polovina šarží čipů Bajkal, které vyrábí ruská společnost Baikal Electronics, se ukazuje být vadná, uvádí Vědomosti s odkazem na společnosti vyrábějící radioelektronické produkty.

Baikal Electronics rozšiřuje experiment s balením svých čipů v Rusku. Balení je konečná fáze výroby procesoru, instalace polovodičových čipů do obalu. Před ruskou invazí na Ukrajinu si společnost objednala výrobu čipů včetně balení v tchajwanské továrně TSMC. Baikal Electronics plánovala v roce 2025 zvýšit výrobu na 600 000 čipů, ale kvůli sankcím TSMC zastavila spolupráci a v roce 2022 nedodala do Ruska 300 000 již vyrobených procesorů Bajkal.

V důsledku toho společnost Baikal Electronics zahájila experimenty s přesunem montáže procesorů "do domácích zařízení", ale "více než polovina šarží čipů se na výstupu ukáže jako vadná". Důvodem jsou nedostatečné kompetence lidí, kteří se zabývají nastavením zařízení a samotným balením.

"V Rusku lze zabalit malý počet procesorů, ale pokud jde o sérii, existuje spousta vad," řekl jeden z partnerů. "Výrobci nemohou udržet stejně dobrou úroveň u všech produktů."

Po začátku války na Ukrajině zařadily Spojené státy Baikal Electronics na seznam SDN, což znamená zablokování jakýchkoli aktiv a úplný zákaz transakcí. 16. prosince EU uvalila sankce také na ruské vývojáře čipů.

V roce 2022 společnost Baikal Electronics zrušila výrobu a prodej serverových procesorů Baikal-S z důvodu odmítnutí tchajwanské společnosti TSMC uzavřít nové smlouvy.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1508

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2024