Haaretz: izraelská armáda vytvořila v Gaze "zóny zabíjení", které jsou zaměřeny na civilisty a nevybíravě je zabíjejí. Civilisty o tom neinformovala

2. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Vysocí armádní představitelé a vojáci, kteří sloužili na frontách, potvrdili listu Haaretz, že její jednotky zabíjely civilisty a později tvrdily, že se jedná o teroristy, protože se nacházeli v určité oblasti označené jako "bojová zóna".

"Je ohromující slyšet po každé operaci zprávy týkající se toho, kolik teroristů bylo zabito," řekl Haaretzu vysoký důstojník v rámci jižního velení armády.

"Nemusíte být génius, abyste si uvědomili, že po ulicích Chán Júnisu nebo Džabalíje neběhají stovky nebo desítky ozbrojených mužů, kteří bojují proti IDF."

IDF tvrdí, že od začátku války v Gaze zabila 9000 teroristů. Činitelé ministerstva obrany a vojáci však sdělují listu Haaretz, že to jsou často jen civilisté, jejichž jediným zločinem bylo to, že překročili neviditelnou čáru, nakreslenou izraelskou armádou:

Údaje IDF  z Gazy nejsou žádným tajemstvím. Staly se zdrojem pýchy, možná jsou nejblíže pocitu "vítězství", který má Izrael. Jenže on to není autentický obraz:


Důstojníci také Haaretzu připustili, že někteří z Palestinců zabitých v takzvaných "bojových" nebo "smrtících" zónách se mohli vracet do svých domovů nebo hledat potraviny, protože obavy z hladomoru na severu Gazy stále rostou.

Vojáci Haaretzu vysvětlili, že "bojová" zóna je místo, kde se skupina vojáků usadí uvnitř opuštěného domu, přičemž okolí je označeno jako bojová zóna.

Vojáci pak pomocí pozorovacích stanovišť mimo pásmo Gazy pozorují oblast a určují, co je považováno za nebezpečí. Hranice každé zóny však podléhají výkladu velícího důstojníka v dané oblasti.

"Jakmile do [zóny smrti] vstoupí lidé, hlavně dospělí muži, je nařízeno střílet a zabíjet, i když tato osoba není ozbrojená.

"V každé bojové zóně vymezují  velitelé takové zóny zabíjení," řekl Haaretzu jeden z důstojníků v záloze.

"To znamená jasné červené linie, které nesmí překročit nikdo, kdo není z IDF, aby nebyly zasaženy naše jednotky v oblasti."

"Jakmile do ní vstoupí lidé, hlavně dospělí muži, je nařízeno střílet a zabíjet, i když ten člověk není ozbrojený."

Nevybíravá povaha armádních zón smrti si vyžádala také životy tří izraelských rukojmích držených palestinskými skupinami v pásmu Gazy.

Tato zpráva přichází v době, kdy místní zdravotníci potvrdili, že izraelské síly zabily v pásmu Gazy nejméně 32 845 Palestinců.

Minulý týden zveřejnila Al-Džazíra záběry, které ukazují, že izraelské síly zabily dva neozbrojené Palestince vracející se do severní části Gazy.

Na záběrech bylo vidět, že nejméně jeden z palestinských mužů, které izraelské síly zabily, se k nim přiblížil máváním bílou vlajkou, aby ukázal, že nepředstavuje hrozbu.

Obrněné vozidlo pak tohoto muže pronásleduje, načež na něj izraelští vojáci vystřelí a on padne k zemi. Izraelské síly poté oba muže pohřbí pomocí buldozeru.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2156

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2024