Rusko provedlo největší tankový útok na Ukrajině od začátku války a bylo poraženo

3. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Rusko se pokusilo provést největší tankový útok od začátku totální invaze na Ukrajinu, ale bylo poraženo.

Podle novinářů chtěla Ruská federace minulou sobotu 30. března prolomit ukrajinské pozice v oblasti Avdiivky s pomocí 36 tanků a 12 bojových vozidel pěchoty. Bitva se odehrávala podél silnice z Ruskem okupované vesnice Tonenke do osady Umanske, kterou ovládají ozbrojené síly: 25. brigáda ozbrojených sil Ukrajiny spatřila velký konvoj 48 vozidel a zasáhla ho. V důsledku toho Rusko ztratilo 12 tanků a 8 bojových vozidel pěchoty.

Incident může naznačovat dva protichůdné trendy. Pokud před několika týdny ruská armáda, která po těžkých bojích o Avdijivku pociťovala nedostatek vybavení, nasadila pěchotu na ofenzívu západně od osady, pak se v poslední době vše změnilo a Ruská federace v tomto směru obnovila používání obrněných vozidel.

Skutečnost, že ozbrojené síly Ukrajiny dokázaly porazit tak velkou a dobře vyzbrojenou ruskou kolonu, přitom může naznačovat další trend: Ukrajinská armáda je i přes nedostatek munice stále schopna organizovat tvrdou obranu. To je možné díky kombinovanému použití min, dělostřelectva, protitankových střel a dronů.

O tom, že ruská armáda utrpěla obrovské ztráty u vesnice Tonenke, informoval na svém kanálu Telegram také ruský vojenský zpravodaj Jurij Kotenok. Z toho, co se stalo, viní "ne nejkompetentnější velení", kterému je jedno, za jakou cenu bude výsledku dosaženo.

"Potíž je, když je hlavní motivací sen stát se generálem a všechno ostatní, včetně záchrany lidí, ustupuje do pozadí," píše blogger.

Taktika kombinovaného použití různých zbraní se v ozbrojených silách Ukrajiny objevila kvůli nedostatku munice. Zejména nedostatek dodávek granátů přiměl Ukrajinu k rozšíření masové výroby dronů FPV, díky nimž nyní může ukrajinská armáda používat méně dělostřeleckých granátů k útokům na ruské útočné skupiny, a to v koordinaci s nejbližšími operátory FPV, kteří po hlavním úderu dorazí zbytky nepřítele.

Podle autorů článku bude taková taktika "nadále formovat bojiště" i poté, co na Ukrajinu dorazí čerstvá várka munice.

V nadcházejících týdnech a měsících budou Ukrajinci pravděpodobně pokračovat v obraně proti ruským útočným skupinám, převážně koordinovat své houfnice a drony. Ale teď může být dělostřelectva víc než v posledních měsících,.

Ruská armáda se potýká s problémem vysokých ztrát téměř od prvních dnů totální invaze na Ukrajinu. Odborníci blogu Oryx spočítali, že za něco málo přes dva roky války ztratila Ruská federace více než 15 000 tanků, letadel, lodí, dělostřelectva, raketových systémů, bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, velitelských stanovišť a komunikačních bodů, bezpilotních letounů, zásobovacích nákladních automobilů atd. za částku, která může dosáhnout stovek miliard dolarů. Zároveň téměř pětinu ztracené techniky (2 935 kusů) ukořistily ozbrojené síly Ukrajiny.

Skutečný rozsah ruských ztrát může být mnohem vyšší, protože ne všechny případy lze zaznamenat. Například ozbrojené síly Ukrajiny uvádějí, že od 24. února 2022 ztratila Ruská federace 342 letadel a 325 vrtulníků, ale Oryx uvádí čísla téměř třikrát méně – 107, respektive 135.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2066

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2024