22826

Pellegriniho úspěch jako probuzení do nebezpečné reality

7. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Pod vlivem různých dat, komentářů, mediálních analýz jsem očekával ve druhém kolem prezidentských voleb na Slovenku velmi těsný výsledek. Měl jsem opatrnou naději, že by pan Pellegrini mohl svou snahou získat si ty lidi, kteří volili pana Harabina v prvním kole, ztratit významnou část svých vlastních voličů. Bohužel Pellegrini vyhrál zcela přesvědčivě.

Získal více voličů, než měla Ficova vládní koalice v parlamentních volbách na podzim. Hlasovalo pro něj o téměř půl milionu voličů více než v prvním kole, procentuální zisk Pellegriniho ve druhém kole byl přes 53 procent.

 22874

Ve slovenských prezidentských volbách zvítězil odpůrce ukrajinské vlády Peter Pellegrini

7. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Blízký spojenec populistického premiéra Roberta Fica získal 53,85 % hlasů a porazil prozápadního opozičníka Ivana Korčoka

 
Vládní kandidát nacionalistické levice Peter Pellegrini zvítězil ve slovenských prezidentských volbách před liberálním prozápadním opozičním kandidátem Ivanem Korčokem.

Blízký spojenec populistického premiéra Roberta Fica získal po sečtení hlasů z více než 98 % volebních místností statistickým úřadem v sobotním druhém kole voleb 53,85 % hlasů a předstihl tak bývalého ministra zahraničí Korčoka, který měl 46,14 %.

 22944

Více než 150 židovských hollywoodských umělců vyzývá k příměří v pásmu Gazy

7. 4. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

"Jsme hrdí židé, kteří odsuzují přeměnu židovské identity a vzpomínky na holocaust ve zbraně ospravedlňující to, co mnozí odborníci na mezinárodní právo, včetně předních vědců zabývajících se holocaustem, označili za 'probíhající genocidu'," uvádějí umělci v dopise, mezi nimiž je i známý herec Joaquin Phoenix, Susan Sarandonová a veterán Elliot Gould. "Podporujeme všechny, kdo volají po trvalém příměří."

V dokumentu uvádějí, že vyjadřují lítost nad úmrtími v Palestině a Izraeli v průběhu let, včetně 1200 Izraelců zabitých při útocích Hamásu v říjnu loňského roku. Dopis je na podporu projevu režiséra Jonathana Glazera na letošním předávání Oscarů.


 20116

Desetitisíce Izraelců se shromáždily na demonstraci proti Netanjahuovi, izraelské ničení Gazy trvá nyní půl roku

7. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

 
V  Tel Avivu demonstrovalo proti Netanjahuovi asi 100 000 lidí, ke kterým se později připojily rodiny rukojmích z Gazy


Desetitisíce Izraelců vyšly v sobotu do ulic, aby protestovaly proti Benjaminu Netanjahuovi.

Podle organizátorů se na křižovatce v Tel Avivu přejmenované na náměstí Demokracie, tak přejmenovaného po loňských masových protestech proti kontroverzním soudním reformám.

Protestující skandovali "volby teď" a vyzývali izraelského premiéra k rezignaci.

Shromáždění se konala i v dalších městech, jednoho z nich ve Kfar Sabě se před svým odjezdem na jednání do Washingtonu zúčastnil i vůdce izraelské opozice Jair Lapid.

25594

Krize na Blízkém východě: USA v pohotovosti před útoky Íránu na izraelská a americká aktiva v regionu

6. 4. 2024

čas čtení 18 minut

 - Od 1. dubna zemřelo v Gaze na podvýživu a dehydrataci 28 dětí, uvádí OCHA

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) ve své poslední bleskové zprávě uvedl, že k 1. dubnu zemřelo 28 dětí na podvýživu a dehydrataci. Tyto údaje uvádí ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které je pod správou Hamásu.

"Na severu odhaduje nutriční klastr, že více než 50 000 dětí mladších pěti let trpí akutní podvýživou," uvedla agentura OCHA na palestinských územích v příspěvku na sociálních sítích.

Ve zprávě organizace Oxfam zveřejněné ve čtvrtek se uvádí, že od ledna Palestinci na severu Gazy přežívají v průměru s 245 kaloriemi denně.

V páteční aktualizaci OCHA rovněž zdůraznila následující skutečnosti:

    Podle WHO přijímá nemocnice Kamal Adwan v severní Gaze každý den nejméně 15 podvyživených dětí.

    Výbor OSN pro práva dítěte varoval: "Děti v Gaze již nemohou déle čekat, protože každou další minutou hrozí, že další dítě zemře hlady, zatímco svět se na to dívá.""



 18474

Útok ruského dronu na Charkov zabil šest lidí

6. 4. 2024

čas čtení 5 minut

 

- Při nočním útoku ruského dronu na ukrajinský Charkov zahynulo šest lidí a deset dalších bylo zraněno, uvedly v sobotu národní záchranné služby a starosta města.


Igor Těrechov uvedl, že cílem útoku byla Ševčenkovská oblast na severu druhého největšího ukrajinského města.

Útok provedly drony íránské výroby, které zasáhly nejméně devět výškových budov, tři ubytovny a čerpací stanici, uvedl na Telegramu.

Policie uvedla, že dalších osm lidí bylo hospitalizováno "se zraněními způsobenými výbuchem a střepinami".

Demonstrace na mostě Legií v Praze

6. 4. 2024

čas čtení 1 minuta







Obrovská protiorbánovská demonstrace se konala v sobotu v Budapešti

6. 4. 2024

čas čtení 2 minuty


Desetitisíce lidí protestovaly  v Maďarsku proti vládě Viktora Orbána


Bývalý člen vládnoucí strany Péter Magyar vedl demonstraci k budově parlamentu v Budapešti

Protestující pochodovali v nezvykle teplém jarním počasí k parlamentu a někteří z nich křičeli "Nebojíme se" a "Orbáne, odstoup".

Mnozí nesli maďarskou vlajku nebo měli na sobě oblečení v jejích červených, bílých a zelených barvách, což jsou symboly, které Orbánova strana používá jako své vlastní už dvě desetiletí.

 22185

Po šesti měsících války v Gaze se Izrael stává vyvrhelem

5. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Bezprostředně po 7. říjnu se Izrael těšil širokému - i když ne všeobecnému - soucitu, zejména ze strany západních vlád. Joe Biden spěchal do Tel Avivu, aby si sedl s pozůstalými a postavil se za jejich vůdce. Ale podívejte se na obrázek nyní, píše Jonathan Freedland.

Izrael nikdy nebyl izolovanější. Prezident Spojených států, které byly po desetiletí skutečně nepostradatelným spojencem Izraele, je tak "pobouřen" - jeho slova - izraelským zabitím těchto humanitárních pracovníků, že ve čtvrtek večer vydal premiérovi země sotva zastřené ultimátum: Udělejte, co říkám, nebo už nebudou žádné zbraně. Tato hrozba je sotva planá: ostatní západní spojenci již dodávky zbraní přerušili nebo o tom uvažují.

 22943

O stavu dětí v Gaze

5. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

Tomáš Klus řekl v Českém rozhlase, že česká média nijak neinformují o osobních, individuálních  osudech lidí z Gazy. Západní ano, systematicky. 

Britské Channel 4 News sledují dlouhodobě osud sourozenců Rafika a Rafif. Už jsme o tom informovali. 

Reportér Secunder Kermani píše: Aktuální informace o sourozencích Rafikovi a Rafif z Gazy: při izraelském útoku zahynula prakticky celá jejich rodina a oni se v nemocnici al-Šifa zotavovali z amputací, když do nemocnice vtrhla izraelská armáda. Právě se jim podařilo dostat na jih Gazy, ale Rafíkův stav je nyní ještě horší.

Komentář:
Uvnitř Gazy utrpení pokračuje. Zranění šestnáctiletého Rafíka, která uvidíte, jsou velmi tíživá. Je těžce podvyživený, kvůli izraelskému úderu přišel o nohu a téměř o celou rodinu. Sledujeme jeho i jeho sestru. Byli ošetřováni v  nemocnici al Šífa, když do ní vstoupila izraelská armáda. Nyní se dostali na jih Gazy, ale Rafíkův stav se ještě zhoršil.

Rafik: Nebylo tam žádné jídlo ani voda. Prosili jsme lékaře o vodu, jen abychom si svlažili rty, ale nebylo jí dost ani na to. Naše utrpení bylo extrémní. Dusili jsme se plynovými bombami a střelným prachem. Takže jsme nemohli spát.

Reportér: Zoufale se snaží opustit Gazu a znovu se setkat se svým otcem, který uvízl v Egyptě.

Rafif: Chci to říct světu. Oni už o našem utrpení vědí. Podělili jsme se o něj na našich videích. Znají náš boj. Nic jiného nemůžeme dělat.



 22921

BBC: Pokud se prokáže, že izraelská armáda systematicky porušuje válečné zákony, pak je to válečný zločin

5. 4. 2024

čas čtení 10 minut


Moderátor, BBC PM programme, pátek 5. dubna 2024, 17 hodin:
Jeremy Bowen je náš zahraniční editor a nyní se k nám připojuje z Jeruzaléma. Jeremy, Izrael a jeho premiér Benjamin Netanjahu se kvůli tomu útoku na humanitární pracovníky ocitli pod skutečným mezinárodním tlakem. Myslíte, že toto vyšetřování a prohlášení nějak zmírní tento tlak?


Jeremy Bowen: Ministr Blinken řekl: "Záležet bude na výsledcích." A jak tyto výsledky změříte? Budete schopni tyto výsledky změřit? V tom, zda bude nadále zabíjeno velké množství palestinských civilistů, nebo skutečně v tom, zda se podaří zastavit skluz, rychlý, hrozící skluz do úplného hladomoru v Gaze, a zda i přesto, že byly otevřeny další vstupy do Gazy, zda jimi Izrael nechá procházet odpovídající zásobování. Trvali na tom, že Gaza dostává všechny potraviny, které potřebuje, a že je to vina OSN a Hamásu, že se nedostávají k lidem, a nyní byli nuceni od tohoto postoje ustoupit po včerejším jistě velmi podrážděném telefonátu mezi prezidentem Bidenem a panem Netanjahuem. Sled událostí je popsán v té zprávě o tom incidentu.

 22442

Další tisková konference... Kdo uteče včas z této asociální zemičky - neprohraje…

5. 4. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut


Úplně nejhorší porážka je zapomenout na to, co Vás zničilo.”

(L. F. Céline)

Když sledujete tiskové konference MPSV a ministra Jurečky s jeho “týmem snů”, je nutné číst mezi řádky.

Rada pro všechny popisovače konkrétních, naprosto nepřipravených dávkových změn:

Hrabat se v této povrchní omáčce představených čtyř naprosto zjednodušujících modelů (každý můj klient má svůj osud), je za moji osobu - naprostá ztráta času. Ta hrůza je v celku všech asociací kroků této vlády.

Tato nesmyslná čísla jsou vlastně takové “Vrtěti psem” . A na to já fakt nehraju.


 22933

Závěry izraelského vyšetřování vražd humanitárních pracovníků nejsou dostatečně věrohodné

5. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

 

WCK znovu vyzývá k nezávislému vyšetřování

Organizace World Central Kitchen odmítla jako nedůvěryhodné závěry izraelského vyšetřování vedeného bývalým generálem, které se týkalo koordinované série izraelských úderů bezpilotními letouny na vozidla charity v Gaze, při nichž tento týden zahynulo sedm humanitárních pracovníků.

WCK znovu vyzvala k úplnému a nezávislému vyšetřování.

V souvislosti s rostoucím mezinárodním tlakem na Izrael britský ministr zahraničí David Cameron prohlásil, že závěry izraelského vyšetřování - které podle něj Spojené království pečlivě přezkoumává - ukazují, že je nutná "zásadní reforma".

 22933

Gaza: Izraelská armáda propouští dva vysoké důstojníky kvůli zabití humanitárních pracovníků a říká, že údery byly "tragédií".

5. 4. 2024

čas čtení 18 minut

 
Další tři lidé byli rovněž pokáráni za účast na úderech bezpilotních letounů v Gaze, při nichž zahynulo sedm humanitárních pracovníků. IDF tvrdí, že "špatně nakládali s důležitými informacemi"

- Orgán OSN pro práva přijal rezoluci, aby byl Izrael pohnán k odpovědnosti za možné válečné zločiny v Gaze

- Izraelská armáda propustila dva vysoké důstojníky kvůli zabití humanitárních pracovníků a tvrdí, že údery byly "tragédií"

Izraelská armáda v pátek oznámila, že propustila dva důstojníky a třem dalším udělila důtku za jejich roli při úderech bezpilotních letounů v Gaze, při nichž zahynulo sedm humanitárních pracovníků na misi s potravinami, a uvedla, že špatně nakládali s důležitými informacemi a porušili armádní pravidla nasazení.

Závěry vyšetřování pondělního zabíjení, které provedl jeden generál ve výslužbě, znamenaly trapné přiznání Izraele, který čelí rostoucím obviněním ze strany klíčových spojenců, včetně USA, že nedělá dost pro ochranu civilistů v Gaze.

Zjištění pravděpodobně obnoví skepsi vůči rozhodování izraelské armády. Palestinci, humanitární skupiny a organizace na ochranu lidských práv opakovaně obviňují izraelské síly z bezohledného ostřelování civilistů v průběhu celého konfliktu - což Izrael odmítá.

"Je to tragédie," řekl novinářům mluvčí armády, kontradmirál Daniel Hagari. "Je to vážná událost, za kterou neseme odpovědnost, neměla se stát a my zajistíme, aby se už neopakovala."

S rostoucím tlakem na Izrael, aby se přihlásil k odpovědnosti, se Hagari a další představitelé ve čtvrtek pozdě večer podělili s novináři o výsledky neobvykle rychlého a podrobného vyšetřování armády.

 22917

"Toto není normální válka": Lékaři svědčí, že izraelští ostřelovači v Gaze střílí na děti

3. 4. 2024

čas čtení 24 minut


Izraelská armáda "zcela odmítá" obvinění, že by její vojáci úmyslně stříleli na některého z tisíců civilistů zabitých při izraelské ofenzívě, jednotliví vojáci však sdělili listu Haaretz, že izraelská armáda astřílí kohokoliv, kdo vstoupí do nijak nevyhlášených, tajných "bojových zón"

Doktorka Fozia Alviová obcházela poslední den svého působení v poničené evropské veřejné nemocnici na jihu Gazy jednotku intenzivní péče, když se zastavila u dvou mladých příchozích se zraněním v obličeji a dýchacími trubičkami v průdušnici. .

"Zeptali jsme se sestry, jaká je historie? Řekla, že je přivezli před několika hodinami. Měli zásah do mozku od odstřelovače. Bylo jim sedm nebo osm let," řekla.

 Nebyly to první děti, které kanadská lékařka Alviová ošetřovala a o kterých se dozvěděla, že se staly terčem útoku izraelských vojáků, a věděla, jaké škody může v křehkém mladém těle napáchat jediná kulka velkého kalibru.

 22941

Britští konzervativní poslanci nyní posílají neznámým lidem své nahé fotografie. Je to normální?

5. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

"Vysoce postavený" konzervativní poslanec Dolní sněmovny se v pátek přiznal, že poslal neznámému člověku na homosexuální seznamce svou nahou fotku a ten ho pak začal vydírat, chtěl po něm kontakty na další konzervativní poslance. Wragg mu je poslal a poté, co je neznámý člověk kontaktoval, mu poslali své nahé fotky nejméně dva další konzervativní poslanci. Je toto nyní normální chování v britské Konzervativní straně?

K tomu citujme část komentáře Mariny Hyde, píšící velmi podobně o britských záležitostech jako náš Petr Haraším o českých:

 20116

Izrael znovu otevře přechod Erez do Gazy poté, co Biden varoval ohledně ochrany civilistů

5. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Kroky schválené v Izraeli ke zvýšení přílivu  humanitární pomoci do Gazy zahrnují dočasné znovuotevření přechodu na severu země


Úřad Benjamina Netanjahua uvedl, že jeho bezpečnostní kabinet schválil řadu kroků ke zvýšení humanitární pomoci do Gazy, včetně dočasného znovuotevření klíčového přechodu, který byl zničen při útoku Hamásu 7. října.

Oznámení bylo učiněno několik hodin po varování amerického prezidenta Joea Bidena, že budoucí podpora Izraele ze strany USA bude záviset na tom, zda přijme konkrétní opatření na ochranu civilistů a humanitárních pracovníků.

 22867

Haaretz: izraelská armáda vytvořila v Gaze "zóny zabíjení", které jsou zaměřeny na civilisty a nevybíravě je zabíjejí. Civilisty o tom neinformovala

2. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Vysocí armádní představitelé a vojáci, kteří sloužili na frontách, potvrdili listu Haaretz, že její jednotky zabíjely civilisty a později tvrdily, že se jedná o teroristy, protože se nacházeli v určité oblasti označené jako "bojová zóna".

"Je ohromující slyšet po každé operaci zprávy týkající se toho, kolik teroristů bylo zabito," řekl Haaretzu vysoký důstojník v rámci jižního velení armády.

"Nemusíte být génius, abyste si uvědomili, že po ulicích Chán Júnisu nebo Džabalíje neběhají stovky nebo desítky ozbrojených mužů, kteří bojují proti IDF."

IDF tvrdí, že od začátku války v Gaze zabila 9000 teroristů. Činitelé ministerstva obrany a vojáci však sdělují listu Haaretz, že to jsou často jen civilisté, jejichž jediným zločinem bylo to, že překročili neviditelnou čáru, nakreslenou izraelskou armádou:

Údaje IDF  z Gazy nejsou žádným tajemstvím. Staly se zdrojem pýchy, možná jsou nejblíže pocitu "vítězství", který má Izrael. Jenže on to není autentický obraz:

 22801

Haaretz: Izrael vytvořil v Gaze "zóny smrti". Každý, kdo do nich vstoupí, je zastřelen

2. 4. 2024

čas čtení 17 minut

Foto: Izraelci zastřelený chlapec 

Izraelci střílejí prostě každého

Izraelská armáda tvrdí, že od začátku války v Gaze bylo zabito 9 000 teroristů. Představitelé obrany a vojáci však listu Haaretz sdělují, že se často jedná o civilisty, jejichž jediným zločinem bylo překročení neviditelné linie vytyčené IDF


Bylo to další rutinní oznámení izraelské armády. Po odpálení rakety na Aškelon byl "identifikován terorista, který raketu odpálil, a letadlo vzdušných sil na něj zaútočilo a zlikvidovalo ho". Zdánlivě šlo o další statistiku v seznamu mrtvých bojovníků Hamásu.

Před více než týdnem se však v televizi Al-Džazíra objevila další dokumentace tohoto incidentu. Ukazovala čtyři muže, nikoli jednoho, jak společně kráčejí po široké cestě v civilním oblečení. V okolí nikdo není, jen trosky domů, kde kdysi žili lidé. Toto apokalyptické ticho v oblasti Chán Júnisu narušil hlasitý výbuch. Dva z mužů byli okamžitě zabiti. Další dva byli zraněni a snažili se pokračovat v chůzi. Možná si mysleli, že se zachránili, ale o několik vteřin později na jednoho z nich spadla bomba. Pak je vidět, jak druhý z nich padá na kolena, a pak bum, oheň a kouř.

"V praxi je teroristou každý, koho IDF zabila v oblastech, kde operují její jednotky," říká důstojník v záloze, který sloužil v Gaze.

31971

Hard to understand cowardice of the West in Ukraine

4. 4. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

 

We have just returned from  Kharkiv, one of Ukraine's largest cities, which lies within "comfortable" distance  of the Russian border. Russia has been murdering civilians there unhindered, while Ukraine is being chastised for attacking Russian war resources. And the West, permanently in a pre-election mood,  hesitates...

Kharkiv doesn't get many visitors anymore, especially Western politicians are afraid to come here. Because the war there is indeed ever-present and palpable at every turn. From the "blooms" left by mortar shells, to the broken windows after rocket and aerial bomb explosions, to the destroyed houses in the city centre or the ghostly Saltivka housing estate.

 20511

Polemika s Bohumilem Kartousem

Západní strategie vůči Ukrajině byla od samého počátku odsouzena k naprosté katastrofě

5. 4. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Nedovedu pochopit do očí bijící Kartousovu naivitu, když si zoufá nad “zbabělostí Západu” ve vztahu k Ruskem napadené Ukrajině. Cožpak nezná cynické výroky předních amerických politiků - v první řadě ministra obrany Lloyda Austina, podle nichž je třeba Rusko na Ukrajině podstatně oslabit, neboť z jejich pohledu se jedná o výtečnou investici, když Pentagon utratí jen zlomek svého rozpočtu, aniž by se američtí vojáci vraceli domů v rakvích? Opakuji: deklarovaným cílem Bidenovy vlády není porazit Rusko a vyhnat jej z okupovaného ukrajinského území, nýbrž podstatně degradovat jeho ozbrojené síly, koneckonců oficiální americké vládní dokumenty považují Rusko a Čínu za primární geopolitické rivaly USA ohrožující jejich upadající dominanci.

 20461

Proti agresi a kriminalitě je nutno razantně zasáhnout

5. 4. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nevidím absolutně nic naivního na kritice, kterou zveřejnil Bohumil Kartous po své šokující návštěvě Charkova, kde viděl na vlastní oči zločinecké jednání Putinova režimu, vraždícího beztrestně civilisty. Ano, samozřejmě, reakce Západu je absolutně nedostatečná a také krátkozraká, protože Putin se začal chovat otevřeně kriminálně poté, co zřejmě správě usoudil, že Západ je natolik rozložený, že jeho zločiny nedokáže zatrhnout ani ho samotného potrestat.

Je to samozřejmě nesmírně nebezpečné nejen pro střední Evropu, ale i pro celý svět. Nebude-li efektivní západní vojenskou akcí Putinův režim poražen a jeho zločinci nebudou pohnáni před soud, rozloží se celý mezinárodní pořádek a na slabší sousedy budou všude beztrestně útočit kriminální agresoři.

Ten veřejný pořádek se bohužel už docela silně začíná rozkládat, vzhledem k tomu, že skoro celý svět nyní odsuzuje Západ, který - chabě - kritizuje Putina, ale až dosud nijak nekritizoval ani nebránil brutálním masovému vraždění civilistů Izraelem v Gaze. Svět oprávněně obviňuje Západ z pokrytectví, a to bohužel ještě daleko více oslabuje pomoc Ukrajině.

Bohužel, Česká republika, zřejmě z rasistických důvodů, zaujala v tomto pokrytectví svou nekritickou podporou kriminálního režimu v Izraeli čelné světové místo.

Není to zrovna dobrá situace. V minulých dnech čeští politikové jako jeden muž oslavovali výročí založení organizace NATO a chválili si, jak je dobré, že NATO Česko chrání - před případnou invazí Vladimíra Putina.

Nejsem si tak jist, že chrání. Skutečně si myslíte, že Spojené státy vyšlou na smrt své mladé muže na ochranu nějaké České republiky?

Jednou jsem se ptal jedné americké diplomatky, kdyby došlo k válce, bude NATO opravdu bojovat za Českou republiku. Podívala se na mě a pak mi řekla upřímně (ale veřejně by to neřekla): "Ne."

Lavender: Jak Izrael vyvražďuje civilisty pomocí umělé inteligence

5. 4. 2024

čas čtení 7 minut



Moderátor, Channel 4 News, čtvrtek 4. dubna 2024, 19 hodin:  Podle izraelského investigativního novináře z časopisu +972  Izrael používá stroj s umělou inteligencí zvaný Lavender k identifikaci tisíců potenciálních cílů Hamásu v Gaze. Zpráva uvádí, že izraelské zpravodajské zdroje, které sloužily v současné válce, sdělily, jak Lavender shromažďuje informace od téměř všech 2,3 milionu obyvatel pásma Gazy prostřednictvím systému hromadného sledování a na stupnici od jedné do sta udává pravděpodobnost, že daná osoba je členem vojenského křídla Hamásu. Členství ve skupině WhatsApp se známým bojovníkem, častá změna adresy nebo výměna telefonů každých několik měsíců - to vše mohou být faktory, které stroji určují potenciální cíle k zabití.

Zpráva konstatuje, že po 7. říjnu se Izrael rozhodl přejít od útoků na vysoce postavené představitele Hamásu ke všem osobám považovaným za členy organizace, bez ohledu na to, jak jsou bezvýznamní. A tvrdí, že v první fázi války, kdy byly během několika týdnů zabity tisíce lidí, armáda připouštěla, aby na jednoho bojovníka připadalo 15 až 20 zabitých civilistů jako vedlejší škody.

Koalice antifašistických, feministických a kvír kolektivů se v sobotu chystá v Praze blokovat Pochod pro život

5. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Šestého dubna proběhne v Praze další Pochod pro život. Organizátoři se poučili z minulých let a svou reálnou agendu – zákaz interrupcí – nedávají najevo. Pochod je navenek oslavou rodiny, kde se apeluje na vládu, aby lépe finančně zaopatřila rodiče. Řada politiků – a to bez ohledu na příslušnost k současnému kabinetu či opozici – se sem ostatně chodí pravidelně ukazovat. Ale pod touto maskou se skrývají ultrakonzervativní názory a plíživá snaha o manipulaci celé společnosti.

 22933

Biden Netanjahuovi: Politika USA vůči Gaze bude utvářena tím, zda Izrael sníží civilní škody

5. 4. 2024

čas čtení 4 minuty


V prvním telefonátu od izraelského útoku v Gaze, při němž zahynulo sedm humanitárních pracovníků World Central Kitchen, Biden zdůraznil, že Izrael musí provést konkrétní kroky na ochranu civilistů a humanitárních pracovníků v Gaze, jinak se podpora USA Izraeli ve válce v Gaze může změnit


Americký prezident Joe Biden v prvním telefonátu od chvíle, kdy Izrael zabil sedm humanitárních pracovníků Světové ústřední kuchyně v Gaze, ostře kritizoval premiéra Benjamina Netanjahua a varoval ho, že politika USA bude záviset na tom, jaké kroky Izrael podnikne k nápravě humanitární krize v Gaze.

"Prezident Biden zdůraznil, že zásahy proti humanitárním pracovníkům a celková humanitární situace jsou nepřijatelné," uvádí se ve zprávě Bílého domu o telefonátu, který trval přibližně 30 minut - mnohem kratší dobu než obvyklé hovory mezi oběma politiky.

Jak se Španělsko a Irsko staly nejostřejšími kritiky Izraele v EU

5. 4. 2024

čas čtení 7 minut

 

Vždy, když se Madrid a Dublin vyjádří k válce v Gaze, dodá to odvahy ostatním, aby se k nim přidali


Tvrzení Benjamina Netanjahua, že zabití sedmi humanitárních pracovníků Světové ústřední kuchyně izraelskou armádou v Gaze v pondělí večer bylo "tragickým incidentem", jen málo rozptýlilo obavy španělského premiéra Pedra Sáncheze. Nepomohlo ani Netanjahuovo tvrzení, že "to se ve válce stává".

Sánchez, který je jedním z nejotevřenějších a nejvytrvalejších evropských kritiků způsobu, jakým Izrael po teroristických zvěrstvech ze 7. října vede svou válku v Gaze, označil "údajné vysvětlení" izraelského premiéra za "naprosto nepřijatelné a nedostatečné". Dodal, že Španělsko čeká na úplnou a podrobnou zprávu o zabíjení, než se rozhodne, "jaké kroky podnikneme vůči vládě premiéra Netanjahua".

 20505

Vražedná historie Německa by mu měla dodat jasno v otázce Blízkého východu. Místo toho je ochromeno

5. 4. 2024

čas čtení 6 minut


Jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni se Německo snaží oddělit svou minulost od nynějších událostí v Gaze

Německo se více než kterákoli jiná země snaží oddělit hrůzy masakru 7. října v Izraeli, následného vybití více než 30 000 Palestinců, demolice Gazy a zabíjení humanitárních pracovníků od rozsahu holocaustu před více než osmi desetiletími


Historie se Německu vrátila s nepředvídatelnou krutostí. Zmatek je intenzivní, ale předchází 7. říjnu a prostupuje širšími otázkami o povaze současné společnosti v zemi, píše odborník na Německo John Kampfner.

Multikulturalismus se do Německa vplížil, aniž by si to většina lidí uvědomovala. Imigrační vlny od 70. let 20. století byly zpočátku považovány za dočasnou pracovní sílu, kterou lze z rozmaru poslat zase zpátky. Hostující pracovníci, především z Turecka,  záměrně nebyli integrováni. Představa byla taková, že budou vykonávat špinavé práce (těžba uhlí, úklid) a zase  odejdou. Jenže to neudělali, přidaly se k nim jejich rodiny, vznikla nová generace. Po roce 2000 se uvolnily předpisy pro udělování občanství. Pak přišla velká migrační vlna v roce 2015, mnoho z nich byli muslimové z válkou zmítaných zemí, jako je Sýrie, Afghánistán a Irák.

 19106

Putin se stal pro Západ existenciální hrozbou

5. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Hlavním rysem Putinova fašismu je jeho touha zbavit se kulturních a civilizačních omezení. Ta se vyvíjela po staletí, během nichž se Rusko propadalo do divošství. A protože tomu tak je, Putin a jeho režim chtějí zničit Západ a tak sesadit z trůnu to, co považují za "falešné" hodnoty humanismu a liberalismu, tvrdí Alexandr Skobov.

 22935

Dvěma vězňům v Izraeli byly amputovány nohy kvůli příliš těsným poutům. "Všichni porušujeme zákon," říká izraelský lékař

5. 4. 2024

čas čtení 7 minut


Lékař v izraelské polní nemocnici pro zadržené obyvatele Gazy: "Všichni se podílíme na porušování zákona"

'Dvěma vězňům byly amputovány nohy kvůli zranění pouty,' říká lékař z izraelského vězeňského zařízení, který v dopise ministrům, generálnímu prokurátorovi popisuje žalostné podmínky a porušování lékařské etiky a zákona


Lékař z polní nemocnice zřízené ve vazební věznici Sde Teiman pro zadržování zatčených Gazanů popsal v dopise zaslaném minulý týden izraelskému ministru obrany, ministru zdravotnictví a generálnímu prokurátorovi podmínky, které podle něj mohou ohrozit zdraví vězňů a vystavit vládu riziku porušení zákona.

"Jen tento týden byly dvěma vězňům amputovány nohy kvůli zranění pouty, což je bohužel běžná událost," uvedl lékař v dopise. Uvedl, že vězni jsou krmeni brčky, kálí do plen a jsou trvale drženi v poutech, což je v rozporu s lékařskou etikou a zákonem.

 22582

USA schválily další bomby pro Izrael v den izraelských úderů na humanitární pracovníky z World Central Kitchen

5. 4. 2024

čas čtení 7 minut

 
Bidenova administrativa schválila další tisíce bomb pro Izrael navzdory celosvětovému odsouzení zabití sedmi zaměstnanců World Central Kitchen ze strany IDF,
píše Washington Post.

Bidenova administrativa schválila předání dalších tisíců bomb Izraeli ve stejný den, kdy izraelské letectvo v Gaze zabilo sedm pracovníků charitativní skupiny World Central Kitchen, uvedli tento týden tři američtí představitelé  poté, co incident vyvolal celosvětové odsouzení.

Tato transakce dokládá odhodlání administrativy pokračovat v dodávkách smrtících zbraní Izraeli navzdory pondělnímu zabíjení a rostoucím výzvám, aby Spojené státy podmínily tuto podporu větší ochranou civilistů ve válečné zóně. Mezi mrtvými byl i americký občan.

 22934

Hospodaření OSBL za březen 2024

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Opět nám bohužel ke konci března poklesla částka na účtu na pouhých 7 155,77 Kč. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V březnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 64 168,79 Kč.

Výdaje byly 88 660,89 (přispěli jsme tentokrát i panu Velemanovi, který dává finanční částky ze svého malého platu svým klientům pod hranicí chudoby, aby měli co jíst, český stát by se měl STYDĚT!).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20997

Faktory ovlivňující schopnost lidí odhalovat lži na internetu

5. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Internet dal vzniknout novým formám podvodů a dezinformací, včetně phishingových útoků, romantických podvodů a falešných zpráv. Zatímco mnoho psychologických studií zkoumalo faktory, které ovlivňují schopnost lidí poznat, zda ostatní lžou osobně, detekce lží na internetu byla zkoumána jen zřídka.

Ukrajina prosí v NATO o další pomoc

5. 4. 2024

čas čtení 6 minut



Reportérka, Channel 4 News, čtvrtek 4. dubna 2024, 19 hodin: Zvuk ruské agrese, zatímco Ukrajinci spí ve svých postelích. Obytná část Charkova, nejnovější cíl zvýšeného leteckého bombardování civilních oblastí ze strany Kremlu. Hasič Vladimir zjišťuje, že jeho otec, který se také snažil zachránit lidi, je jedním ze čtyř zabitých.


Při příjezdu do sídla NATO u příležitosti 75 let od vzniku vojenské aliance vytvořené na obranu právě proti tomuto druhu útoku prosí ukrajinský ministr zahraničí o další pomoc.

 20679

Jak se vlastně Hitler stal kancléřem

5. 4. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut


Pokračuji ve čtení Hitlerova životopisu od Volkera Ullricha.

Ještě na konci ledna 1933 ani sami nacisté, včetně Hitlera, nevěřili, že to vyjde. Hitler pokračoval v trendu konce roku 1932, kdy mluvil opět bez masek, pokud jde o nacistický program. Po Berlíně koncem ledna dokonce kolovaly zvěsti o tom, že dojde k vojenskému puči pod vedením Papena a Hindenburga. Armáda ústy svého vysokého představitele dokonce cítila potřebu Hitlera osobně ujistit, že pokud s ním Papen hraje falešnou hru, armáda vyjde do ulic v Hitlerův prospěch. Stejně ale nacisté nevěřili ve svůj triumf. Jak se to mohlo stát, že to nakonec vyšlo?

 22185

Kdo zastaví izraelské a americké génocidaires?

4. 4. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Spojené státy svým cynickým postojem k závazné rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující okamžité příměří a bezpodmínečné propuštění izraelských rukojmích opět zcela bezostyšně demonstrují své pohrdání mezinárodními regulemi a zvyklostmi, jimiž se samy zaklínají. Je zcela zjevné, že Washington navzdory svým četným urgencím a výtkám na adresu ze řetězu utrženého Benjamina Netanjahua je aktivním a spolehlivým účastníkem izraelského genocidního řádění v Gaze, aniž by se snažil izraelskou vyhlazovací kampaň jakkoli narušit. Přitom Spojené státy jsou jedinou zemí na světě, jež by mohla genocidu v Gaze okamžitě ukončit, jak koneckonců dokládá Reaganova telefonická intervence, jež v roce 1982 zastavila Beginovu brutální invazi do Libanonu. Nenechme se tedy zmást krokodýlími slzami šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, neboť slova se pouze mluví do větru, zatímco snadno ověřitelná fakta jsou neúprosná.

 19879

Hrozba bezpečnosti, nebo demokracii?

4. 4. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Když ministr zahraničních věcí Jan Lipavský obvinil Andreje Babiše, že je „bezpečnostní hrozbou“ vyvolalo to další kolo nekončících přestřelek mezi vládní koalicí a opozicí a v důsledku Babišova špatně adresovaného mailu i mimořádnou schůzi Sněmovny, které jsou pro současné volební období už skoro trademarkem. Na tom by ostatně nebylo nic zvláštního, podobné střety k parlamentní demokracii patří. Ačkoli větší veřejné pobouření vyvolal zmíněný uniklý mail, pozoruhodnější je snaha ministra zahraničí přitvrdit v označení vůdce opozice coby hrozby „bezpečnostní“. Babiš je už dlouho označován svými kritiky za „hrozbu demokracie“, a kumulací svých mocí jí skutečně představoval a představuje. Jan Lipavský zašel přece ale jen o krok dále. Jako by skutečnost, že demokracie může být ohrožená kombinací politické a ekonomické moci už pomalu nikoho nevzrušovalo, a bylo třeba přitáhnout na scénu vnitropolitického boje za rukáv ještě přízrak Vladimira Putina.

 20876

Mezitím v Absurdistánu 241. Donald Tusk je zklamáním

4. 4. 2024 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Uplynulo 100 dní vlády Donalda Tuska a všem se daří hůře, než se čekalo. Zejména však samozřejmě straně Právo a spravedlnost. Když se bývalý ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro vysmíval nové vládě z parlamentní tribuny a křičel na ni "doufám, že tentokrát nebudete taková banda neschopných kreténů", asi nečekal, že proti němu zahájí vyšetřování kvůli zpronevěře peněz z justičního fondu (o tom jsem v tomto seriálu psal několikrát, poprvé v roce 2017). Zklamaní jsou ale i voliči opozice.

 21928

Proč Hamás prohraje

5. 4. 2024

čas čtení 9 minut

Profesor Yuval Harari, který vyučuje moderní dějiny na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, se stal jedním z předních intelektuálů západního světa. Jeho knihy, zejména Homo Deus, se zabývají důležitými zlomovými okamžiky v lidské historii a také naší schopností přežít do budoucnosti, píše plukovník Moše ben David.

 20876

Tuskovo tajemné oznámení. Mluvil o bezpečnosti Polska. Rozhodnutí padne brzy

5. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Na setkání v Krakově se Donald Tusk krátce zmínil o hrozbě války. Slíbil také, že vláda v příštích několika měsících přijme rozhodnutí ohledně zvýšení bezpečnosti země. Podrobnosti však premiér prozradil nechtěl. "Uděláme to tak, aby Polsko bylo v bezpečí bez ohledu na to, jaká katastrofická nebo zločinná hloupost Putina napadne," řekl šéf vlády.

 16879

Ruská agrese na Ukrajině: čtyři mrtví při nočním útoku dronu na Charkov

4. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Čtyři mrtví při útoku dronu na Charkov


Agentura Associated Press informovala, že ruské jednotky v noci na čtvrtek odpálily  na Charkov vlny bezpilotních letounů Shahed. Oblastní gubernátor Oleh Syněhubov uvedl, že byli zabiti čtyři lidé a 12 jich bylo zraněno.


Rusko zaútočilo na druhé největší ukrajinské město nejméně 15 drony, z nichž některé byly sestřeleny protivzdušnou obranou.

Tři záchranáři byli zabiti, když Rusko zasáhlo několikapatrovou budovu poškozenou při dřívějším úderu. Šest lidí bylo na tomto místě zraněno. Další čtrnáctipatrovou budovu zasáhl dron a zabil 69letou ženu.

 22936

Americké sankce brání Rusku opravit bombardované rafinerie

5. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Ukrajinská strategie útočit na ruské rafinerie přináší ovoce. Ozbrojené síly Ukrajiny nejenže dokázaly vyřadit 14 % kapacity rafinérií ropy, ale také vytvořily dlouhodobější problémy. Všech 40 velkých továren má západní vybavení: Není snadné, není-li nemožné, opravit nebo nahradit je pod sankcemi.

 18299

Německo: Putinovi pomocníci

5. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Mariupol byl Ruskem zcela zničen. Desítky tisíc civilistů byly zabity a vysídleny. Rekonstrukce hraje ústřední roli v ruské propagandistické válce. Podle průzkumu Monitoru se na tom podílejí i německé firmy, upozorňují Janine Arendt, Julius Baumeister, Véronique Gantenberg a Till Uebelacker.

 20353

"AI to udělala chladnokrevně." Izrael použil umělou inteligenci k identifikaci 37 000 cílů Hamásu

3. 4. 2024

čas čtení 15 minut

Izraelská armáda považovala za přípustné zabít při útoku na vysoce postaveného představitele Hamásu více než 100 civilistů

Izraelské zpravodajské zdroje odhalily použití systému "Lavender" ve válce v Gaze a sdělují, že při pronásledování nízko postavených bojovníků bylo vydáno povolení k zabíjení civilistů


 
Podle zpravodajských zdrojů zapojených do války izraelská armáda při bombardovací kampani v Gaze použila dosud nezveřejněnou databázi poháněnou umělou inteligencí, která v jedné fázi identifikovala 37 000 potenciálních cílů na základě jejich zjevných vazeb na Hamás.

Zpravodajské zdroje kromě toho, že hovoří o používání systému umělé inteligence nazvaného Lavender, sdělují, že izraelští vojenští představitelé umožnili zabití velkého počtu palestinských civilistů, zejména v prvních týdnech a měsících konfliktu.

ČRo: Neregulovaná umělá inteligence může internet zcela zahltit. Vznikne totální chaos, kde se ztratí úplně každý, varuje publicista Kartous

4. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

 
 

Podle vysokoškolského pedagoga a publicisty Bohumila Kartouse roste i u nás skupina lidí, kteří věří úplným bludům. S umělou inteligencí (AI) to může dosáhnout až fáze neřešitelnosti. „Nedávná bezpečnostní konference v Mnichově ukázala, že je to vážný problém. Také se reprezentace korporací, které ovládají velké sociální sítě a platformy, deklaratorně zavázala, že bude hledat cestu, jak zamezit zneužívání nástrojů umělé inteligence,“ říká v Osobnosti Plus.

 20511

Šéf NATO navrhuje zřízení fondu pro Ukrajinu ve výši sto miliard dolarů

4. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Záměrem je zajistit dlouhodobou podporu pro Ukrajinu uprostřed nejistoty kolem americké pomoci.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg tuto středu navrhne zřízení pětiletého fondu pro Ukrajinu ve výši 100 miliard dolarů poté, co se sejdou ministři zahraničí aliance, o čemž v úterý informovalo několik médií.

Záměrem je “uzamknout” dlouhodobou podporu pro Ukrajinu uprostřed nejistoty kolem americké pomoci Ukrajině, protože 60 miliard dolarů, o které prezident Biden usiluje, Kongres stále ještě neschválil, píše David DeCamp.

 22382

Ukrajinští důstojníci tvrdí, že frontová linie je ohrožena kolapsem

4. 4. 2024

čas čtení 2 minuty

Vysoce postavení ukrajinští důstojníci sdělili serveru POLITICO, že frontová linie na Ukrajině je ohrožena kolapsem a že Západ nemůže Kyjivu poskytnout žádné zbraně, které by neblahou situaci zvrátily.

Důstojníci, kteří sloužili pod bývalým vrchním velitelem Valerijem Zálužným, uvedli, že ukrajinské linie se mohou zhroutit všude tam, kam se Rusko rozhodne zaměřit svou ofenzívu. Ruské okupační síly dosahují na východě Ukrajiny stálých úspěchů od doby, kdy dobyly město Avdijivka, míní Dave DeCamp.

30679

Mluvčí Bílého domu je grilován za absurdní tvrzení, že izraelské bombardování humanitárních pracovníků nebylo nezákonné

4. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Jeden z bývalých úředníků Bidenovy a Obamovy vlády v úterý večer vyjádřil šok nad komentáři Bidenovy administrativy k izraelskému bombardování Gazy, kde nyní zahynuli také občané USA, Velké Británie a Kanady.

Poradce Bílého domu pro komunikaci ve sféře národní bezpečnosti John Kirby vystoupil před novináři na tiskové konferenci necelých 24 hodin poté, co Izraelské obranné síly (IDF) zabily sedm pracovníků organizace World Central Kitchen (WCK). Kirby dal jasně najevo, že bombardování konvoje této americké neziskové organizace v Gaze není událostí, která by Bidenův Bílý dům přiměla k zastavení vojenské pomoci Izraeli, informuje Julia Conley.

 18993

Británie: Bývalí soudci Nejvyššího soudu konstatují, že vyzbrojování Izraele ze strany Spojeného království porušuje mezinárodní právo

4. 4. 2024

čas čtení 7 minut

Více než 600 významných právníků podepsalo dopis, který vyzývá k ukončení vývozu zbraní do Izraele  jako "opatření k zabránění" genocidy
 


Tři bývalí soudci britského Nejvyššího soudu, včetně jeho bývalé předsedkyně Lady Haleové, patří mezi více než 600 právníků, akademiků a vysloužilých vyšších soudců, kteří varují, že britská vláda porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vyzbrojování Izraele.

V dopise premiérovi signatáři, mezi nimiž jsou také bývalí soudci odvolacího soudu, uvádějí, že současná situace v Gaze je "katastrofální" a že vzhledem k závěru Mezinárodního soudního dvora (ICJ), že existuje pravděpodobné riziko spáchání genocidy, je Spojené království právně povinno jednat, aby jí zabránilo.

 22933

Potravinářská charita požaduje nezávislé vyšetřování zabití humanitárních pracovníků v Izraeli

4. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

World Central Kitchen vyzývá země sedmi pracovníků, kteří zahynuli při zásahu konvoje s humanitární pomocí, aby se připojily k její výzvě
 
Mezinárodní potravinová charita World Central Kitchen vyzvala k nezávislému vyšetřování izraelských úderů, při nichž v pondělí zahynulo sedm jejích humanitárních pracovníků v Gaze.

WCK požádala Austrálii, Kanadu, Polsko, USA a Spojené království, jejichž občané byli zabiti, aby se připojily k požadavku na "nezávislé vyšetřování úderů třetí stranou".

"Jednalo se o vojenský útok, který zahrnoval několik úderů a jehož cílem byla tři vozidla WCK," uvedla WCK v prohlášení. "Všechna tři vozidla převážela civilisty, byla označena jako vozidla WCK a jejich pohyb byl plně v souladu s izraelskými orgány, které věděly o jejich trase, cestě a humanitární misi.

"Nezávislé vyšetřování je jediným způsobem, jak zjistit pravdu o tom, co se stalo, zajistit transparentnost a odpovědnost odpovědných osob a zabránit budoucím útokům na humanitární pracovníky."

 22582

USA i nadále dodávají Izraeli zbraně a munici navzdory odhalením o “zónách smrti”

4. 4. 2024

čas čtení 4 minuty

Izraelská armáda´vytvořila v Gaze neviditelné "zóny smrti", v nichž mají vojáci rozkaz střílet na každého, kdo nepatří k izraelskému vojenskému personálu, jak uvádí nová výbušná zpráva izraelského deníku Haaretz.

Představitelé Izraelských obranných sil (IDF) tvrdí, že tyto zóny se vztahují pouze na případy, kdy se neznámá osoba blíží k izraelským vojákům, což podle Haaretzu některé izraelské velitele vede k tomu, aby svým jednotkám dali příkaz ke střelbě na tyto lidi, informuje Connor Echols.

 19468

Stojí Emmanuel Macron v čele posledního odporu proti Rusku?

4. 4. 2024

čas čtení 7 minut

V ruských "Základech státní politiky Ruské federace v oblasti jaderného odstrašení", strategickém dokumentu na vysoké úrovni, se uvádí, že Rusko by "hypoteticky" mohlo povolit použití jaderných zbraní "pouze v reakci na agresi s použitím zbraní hromadného ničení" nebo v případě "agrese s použitím konvenčních zbraní, kdy je ohrožena samotná existence státu", píše Ted Snider.  

 22360

UNRWA na pokraji sil

4. 4. 2024

čas čtení 5 minut

Zatímco na severu Gazy hrozí hladomor, agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) se řítí ke kolapsu.

"Dnes mohu říci, že můžeme provozovat naši operaci až do konce května, zatímco před měsícem to vypadalo jen na týden nebo dva," konstatoval šéf palestinské agentury OSN pro uprchlíky (UNRWA) Philippe Lazzarini jen několik dní poté, co mu Izrael odepřel vstup do Gazy. "To ale také ukazuje, jak špatná je finanční situace organizace."

Nedostatek peněz částečně pramení z osudového rozhodnutí Spojených států. Když Izrael obvinil tucet z 13 000 zaměstnanců UNRWA v Gaze z napomáhání útokům ze 7. října, američtí představitelé okamžitě pozastavili financování organizace až do vyšetření celého případu. Mnoho dalších významných dárců následovalo jejich příkladu a UNRWA se snažila udržet nad vodou, informuje na webu Responsible Statecraft (RS) Connor Echols.

 22214

Byl izraelský útok na íránské velvyslanectví v Damašku pokusem vtáhnout USA do války?

4. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Pondělní izraelský nálet na íránské velvyslanectví v Damašku, při kterém zahynul vysoce postavený generál íránských revolučních gard a šest dalších íránských vojenských poradců, je porušením Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Sám Izrael protestoval, když se jeho velvyslanectví a zaměstnanci ambasád stali terčem útoků. V roce 1982, dlouho poté, co se izraelská vláda rozhodla zaútočit na Libanon, Tel Aviv vytasil ex post facto zdůvodnění, že¨v Londýně byl zastřelen izraelský velvyslanec, informuje Juan Cole.

 18993

Britská vláda pod tlakem konzervativců, aby přestala vyzbrojovat Izrael

3. 4. 2024

čas čtení 9 minut

 
Britští liberální demokraté rovněž vyzývají k zastavení vývozu zbraní do Izraele poté, co bylo v Gaze zabito sedm humanitárních pracovníků


Ministři jsou pod tlakem konzervativních poslanců z Dolní i z Horní sněmovny, aby zastavili vyzbrojování Izraele poté, co při izraelském útoku  v Gaze zahynulo sedm humanitárních pracovníků.

Tři konzervativci řekli ve středu, že by Spojené království mělo po útoku, při němž zahynuli tři britští humanitární pracovníci, zastavit vývoz zbraní do Izraele.

Jejich vystoupení přišlo poté, co Peter Ricketts, který byl vládním poradcem pro národní bezpečnost v době premiérství Davida Camerona, řekl, že "nastal čas" vyslat signál a přestat vyvážet zbraně.

David Jones, konzervativní poslanec za Clwyd West, řekl, že izraelský útok na konvoj s humanitární pomocí byl "mimořádný".

"Vláda by měla urychleně přehodnotit své dodávky zbraní a vyslat Izraeli důrazné varování ohledně jeho chování. Izrael má plné právo se bránit a plné právo jednat přiměřeně - to se netýká lidí, kteří se snaží konat dobro," řekl.

"Vzhledem k tomu, že jsme byli svědky zabití tří britských občanů - všichni z nich jsou bývalí vojáci - způsobem, který je přinejlepším nedbalý, myslím, že bychom skutečně měli přehodnotit naše dodávky zbraní do této země.

A Brief Foray into the Alchemy of Stem Cell Research

3. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

 

A talk by Dr. Hynek Wichterle
Columbia University Medical Center

 
 mnc-about_motorneuron_disease_hero
 
Thursday, APRIL 18, 2024, at 7 pm
Bohemian National Hall 
321 E 73 St., Manhattan
 
Join us for a fascinating journey into Professor Wichterle's stem cell research! He developed groundbreaking methods for producing spinal cord neurons from pluripotent embryonic stem cells in a culture dish. The goal of his work is to unlock the mysteries of brain development and discover new treatments that promote motor neuron survival in patients affected by ALS or Lou Gehrig's disease.

Fun fact: Hynek Wichterle is a proud grandson of Otto Wichterle, the Czech scientist who invented hydrogels and soft contact lenses. 

 22898

Nepřesvědčivé výmluvy supermarketu Albert, kuřata trpí dál

3. 4. 2024

čas čtení 2 minuty


Organizace OBRAZ - Obránci zvířat spustila kampaň Albertova krutost, která odhalila, že supermarket Albert odebírá kuřata z těch nejkrutějších velkochovů, ačkoli se ve svém marketingu ohání udržitelností a péčí o zvířata. Reakce koncernu Albert zatím ukazuje neochotu postavit se k věci čelem. Místo toho se veřejnost dočkala křečovitého kličkování, házení viny na dodavatele a neurčitých slibů, že Albert nechá situaci prověřit. Právě proto je nyní potřeba neustát v tlaku na Alberta a ukázat jeho manažerům, že je čas na opravdovou změnu.


 22079

Ukrajina připravuje další útok dronem na Kerčský most

3. 4. 2024

čas čtení 7 minut

 

Třetí útok na Kerčský most mezi Ruskem a okupovaným Krymem je "nevyhnutelný", tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka,
píše z Kyjeva Luke Harding
 
Na obloze nad některými částmi Ruska se staly známým zjevem: ukrajinské drony s dlouhým doletem, které bzučí na cestě k dalšímu cíli. V rámci největší ukrajinské ofenzívy drony uvnitř ruského území od plnohodnotné invaze Vladimira Putina před dvěma lety provedla Ukrajina v posledních týdnech řadu útoků na ruské ropné rafinerie a přístavy. V úterý zasáhla rafinerii a továrnu na výrobu dronů v průmyslové oblasti Tatarstánu - 1300 kilometrů od hranic Ukrajiny.

 22933

Izraelské vyvraždění humanitárních pracovníků je tragédií. Je to ale také příběh západního rasismu

4. 4. 2024

čas čtení 7 minut


Západní média a politická třída udělaly více hluku kolem izraelského zabití sedmi humanitárních pracovníků než kolem 32 000 mrtvých Palestinců, upozorňuje Peter Oborne.

Za téměř šest měsíců genocidní hrůzy v Gaze izraelská armáda povraždila více než 32 000 Palestinců a další tisíce těl se rozkládají pod sutinami Gazy. Více než 70 000 lidí je zraněno, mnozí z nich jsou doživotně zmrzačeni.

Mezi mrtvými je nejméně 90 palestinských novinářů a pracovníků médií a téměř 200 humanitárních pracovníků. Izrael zabil přibližně 13 000 dětí a 9 000 žen.

A to nemluvíme o systematickém ničení škol a nemocnic, vysídlení 85 % z 2,3 milionu obyvatel Gazy ani o prohlubujícím se hladomoru.

Při stejném tempu vraždění ve Spojeném království by byl mrtvý nejméně milion Britů, včetně přibližně 400 000 dětí.

 22933

Vyvraždění sedmi západních humanitárních pracovníků vyvolalo silné globální pobouření. Jenže Izrael už jich zabil víc než dvě stě...

3. 4. 2024

čas čtení 10 minut

Moderátor, BBC World at One, úterý 2. dubna 2024, 13 hodin: Zabití sedmi humanitárních pracovníků organizace World Central Kitchen v Gaze je pro mocnou izraelskou armádu pokořujícím momentem. Vyplývá to z prohlášení IDF a izraelského premiéra v době, kdy začíná vyšetřování a kdy se rozlévá hněv nad útokem na dobře označený konvoj vozidel s humanitární pomocí, který se vydal na cestu z města Gazy.

Jeden ze snímků. z útoku ukazuje díru proraženou ve střeše obrněného vozu. I přes díru o šířce poloviny vozidla je jasně vidět logo World Central Kitchen. Mezi mrtvými jsou příslušníci mnoha národů, včetně našeho, mezi zabitými je Američan, Kanaďan a Australan, Polák a Palestinec. 

Reakce australského premiéra Anthonyho Albanese na zabití Ter Australana byla strohá:

"Je to lidská tragédie, ke které nemělo nikdy dojít. Je to naprosto nepřijatelné a Austrálie bude požadovat plné a řádné zjištění odpovědnosti, jak byste očekávali, za to, jak k tomu mohlo dojít."

Charitativní organizace zastavily pomoc pro Gazu po vyvraždění sedmi humanitárních pracovníků Izraelem, což vyvolalo obrovské mezinárodní pobouření

3. 4. 2024

čas čtení 9 minut


Humanitární skupiny tvrdí, že nemohou bezpečně fungovat

V úterý zveřejnil izraelský deník Haaretz s odvoláním na zdroje z obrany otřesné podrobnosti o útoku. Podle zprávy izraelský dron vypálil postupně tři rakety na konvoj tří automobilů - všechny byly na střeše a bocích zřetelně označeny logem WCK - kvůli podezření, že s nimi cestuje ozbrojený bojovník.

Přestože podezřelý neopustil sklad se zbytkem skupiny, byla auta zasažena, když se vracela po předem schválené a s IDF koordinované trase.

Zabití humanitárních pracovníků v Gaze Izraelem vyvolalo celosvětové rozhořčení a dostalo se všude do hlavních zpráv. Úterní britské veřejnoprávní Channel 4 News například tomu věnovaly 23 z normálních 50 minut svého zpravodajství:



Humanitární katastrofa v Gaze se nyní  ještě zhorší poté, co charitativní organizace oznámily, že pozastavují své operace na tomto území v důsledku útoku izraelského dronu, který opakovaně zaútočil na jasně identifikovaný konvoj mezinárodních humanitárních pracovníků a zabil sedm osob.

Útoky na tým organizace World Central Kitchen (WCK) vedly tuto charitativní organizaci - spolu s dalšími humanitárními organizacemi, jako je Anera, která pomáhá uprchlíkům na Blízkém východě, a americkou organizací Project Hope, která se zaměřuje na zdravotní péči - k tomu, že v úterý oznámila, že v zájmu ochrany svých zaměstnanců pozastavuje své operace v Gaze.

Anera toto rozhodnutí označila za "bezprecedentní krok" a uvedla, že zabíjení "spolu se ztrátou mnoha dalších humanitárních pracovníků a jejich rodin vedlo náš tým k závěru, že bezpečné poskytování pomoci již není možné".

 19219

Ruská agresivní xenofobie může vyhřeznout přes noc

3. 4. 2024

čas čtení 1 minuta

Po teroristickém útoku na halu Crocus se xenofobní rétorika v ruských médiích vyšplhala do nových výšin. Zatím to však nevedlo k radikálnímu nárůstu počtu fyzických útoků na migrující pracovníky a příslušníky neruských národností, říká Alexandr Kim.

 18907

Rusko s příslibem velkých peněz zatáhlo do války stovky Srílančanů

3. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Kubánci, Srbové, Nepálci, Indové. Podvody a velkorysými sliby ruské úřady pokračují v náboru obyvatel zemí, které jsou extrémně daleko od konfliktu na Ukrajině, aby bojovali za "ruský svět". Nyní jsou to občané Srí Lanky, jedné z nejchudších zemí světa. Nejméně dva z nich už zemřeli na frontě.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
29775