Šokující záběry odhalují hrozivé podmínky kuřat chovaných pro supermarket Albert

27. 3. 2024

čas čtení 3 minuty


Praha, 26. 3. 2024 – Kuře přešlechtěné tak, že se nemůže postavit na vlastní nohy. Vedle něj mrtvé kuře, po kterém ostatní šlapou, protože jsou v hale těsně namačkaná. Takový pohled nabízí video zveřejněné dnes na sociálních sítích spolku OBRAZ – Obránci zvířat. Video odhaluje otřesné podmínky kuřat, která jako svou značku „Albertovo čerstvé“ prodává v České republice supermarket Albert. Přitom v zahraničí už Albert od prodeje kuřat z podobných velkochovů odstoupil.

První happening ke kampani Albertova krutost:Ve středu 27. 3. od 8:30 hodin před Kongresovým centrem v Praze.Deset aktivistů ve formálním oblečení tam bude rozdávat letáky zobrazující realitu chovů kuřat dodávajících Albertu návštěvníkům Retail Summitu 2024.


Obránci zvířat zveřejněním videí startují kampaň Albertova krutost (www.albertovakrutost.cz). Záběry totiž pocházejí ze tří chovů, které vykrmují kuřata následně prodávaná v supermarketech Albert. Konkrétně jde o farmy v Semtěši ve Středočeském kraji, Slavěticích a Batelově na Vysočině.

Supermarket Albert v Česku vydělává na utrpení zvířat. Zákazníkům nabízí kuřata z těch nejkrutějších chovů. Žijí namačkaná na promáčené podestýlce plné výkalů. Často se nemohou dostat k vodě a potravě, mají bolestivé popáleniny na nohou a na břiše a trpí řadou nemocí. Jsou šlechtěna tak, aby rostla co nejrychleji. Zaživa se jim lámou kosti, protože se jejich mladé tělo nemůže přirozeně vyvinout,“ komentuje video z velkochovů vedoucí kampaně Albertova krutost Radim Trojan z Obránců zvířat.

Cílem kampaně je, aby se Albert zavázal, že skončí s prodejem znetvořených kuřat, a přijal tak mezinárodní závazek European Chicken Commitment (ECC) k lepším podmínkám chovu.

V zahraničí už Albert znetvořená kuřata neprodává

Albert ve svých reklamách obelhává zákazníky a tvrdí, že maso pochází ze zvířat, o které je dobře postaráno. Videa z chovů ale ukazují pravý opak… Takový život si kuřata nezaslouží,“ říká Trojan.

Kromě České republiky působí Albert (pod názvem Albert Heijn) ještě v Belgii a Nizozemsku. V obou těchto zemích už kuřata z drastických velkochovů neprodává.

Lidé v Česku nejednou ukázali, že jim na zvířatech skutečně záleží. Vybojovali pro slepice konec klecových chovů, pro lišky a norky zase zákaz kožešinových farem. Nyní můžou dát přes web www.albertovakrutost.cz najevo, že si takové utrpení kuřat nepřejí,“ uzavírá Trojan.


OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace, jejíž vizí je společnost vnímající zvířata jako živé bytosti s vlastními zájmy, nikoliv jako prostředky k lidskému užitku. Usiluje o změny, které jsou v podmínkách současného světa dosažitelné a pozitivně ovlivní co největší počet životů. Do svých kampaní zapojuje širokou veřejnost. Tímto přístupem dosáhla dvou výrazných legislativních úspěchů – zákazu kožešinových farem a klecových chovů slepic v ČR.



Web kampaně Albertova krutost: https://www.albertovakrutost.cz/

Odkaz na sestřihové video ke stažení a volné publikaci:
https://drive.google.com/drive/folders/1iBZQg2-NHfY4UJjuVOEkpa5DnSfDVFiT?usp=sharing

Odkaz na sestřihové video z chovů kuřat na sociálních sítích Obránců zvířat:

Videogalerie se záběry chovů kuřat chovaných pro Albert ke stažení a volné publikaci:

https://drive.google.com/drive/folders/10KvZCAAl1jb3exqcL352kHCBn00Ih-FM?usp=sharing

Fotogalerie se záběry chovů kuřat chovaných pro Albert ke stažení a volné publikaci:

https://drive.google.com/drive/folders/1658RL_Cs66B7eRpfj8LAQFnxSwB--bqd?usp=sharing









0
Vytisknout
2749

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2024