Channel 4 News: Etnická čistka Palestinců v severní Gaze?

24. 10. 2024

čas čtení 7 minut
Proč tohle není v České televizi?


"Muž šel zalévat zeleninu. Pracoval pro město. Oni ho bombardovali a zabili ho. Moje děti ho šly vyhrabat, oni vybombardovali i moje děti a zabili i je. Pak bombardovali i městský džíp, který se je pokusil zachránit! Všichni jsou mrtví, všichni jsou na kusy, nikdo z nich nepřežil!!"






Moderátor, Channel 4 News, středa 23. října 2024, 19 hodin:  Pod útokem izraelských bomb prchají z uprchlického tábora Džabalíja v Gaze poslední tisíce lidí. Vrátí se někdy zpět? Nebo se jedná o etnickou čistku? Dobrý večer.


Třetí izraelská ofenziva na Džabalíju během jednoho roku zabila za pouhé tři týdny přes 700 Palestinců a vyhnala zbývající desetitisíce z tohoto tábora. Kromě slibu zničit Hamás je izraelská strategie v severní Gaze neprůhledná. Že prý Izrael nevyhání  z těchto oblastí všechny záměrně, ale zdá se, že téměř všichni už odešli, a odcházejícím i humanitárním pracovníkům OSN, kteří tam stále jsou, je realita bolestně jasná. 
Vyprávějí o opuštění mrtvých, o procházení kolem mrtvol. Muži jsou obklíčeni, školy a nemocnice jsou napadány, pohled do širšího světa dnes večer nenabízí mnoho vyhlídek. Dva týdny před volbami jsou Spojené státy bezmocné, aby zajistily příměří, o němž tvrdí, že ho chce Harrisová, a ta obviňuje Trumpa z toho, že je to potrhlý,  labilní obdivovatel Hitlera. Írán je na summitu BRICS s druhou stranou světa, stojící bok po boku s ruským Putinem, indickým Módím a čínským XI.

Po týdnech izraelské ofenzivy na severu Gazy došlo k zintenzivnění útoku na uprchlický tábor Džabalíja a okolní oblasti na severu pásma. Izraelské obranné síly obklíčily tamní osady tanky a tisíce obyvatel byly nuceny uprchnout podél silnice Salah Aldin, hlavní tepny na jih směrem k městu Gaza.
 
Zde je náš zahraniční zpravodaj Paraic O'Brian.

Reportér: Exodus se skládá z jednotlivců.

"Byly tu tanky a kontrolní stanoviště. Zablokovali silnice. Oddělili muže od žen a ženy nechali jít."

 U nucené evakuace jde o bezohlednou logistiku. 

"Začal na nás řvát dron, abychom vyšli ven na ulici, nebo nás budou střílet."

IDF tvrdí, že městský uprchlický tábor Džabalíja severovýchodně od města Gazy nyní opustilo 20 000 lidí. Izraelská armáda tvrdí, že odešli dobrovolně, ale tady je, jak to funguje podle slov těch takzvaných dobrovolníků:

"Shodili ve dvě hodiny ránu sud s výbušninami na naši čtvrť a když se soused vyšel na ulici podívat, co se děje, tak ho zastřelili u dveří."

"Bombardovali nás zvukovými bombami na střechách a na domech, zatímco jsme spali. Nemáme žádné jídlo ani pití. Odebrali nám naše muže a syny. Nechť nám Bůh pomůže!"

Lidé, s kterými jsme hovořili na místě a na cestě, říkají, že to bylo obklíčení Džabalije. Říkají nám, že ve skutečnosti odcházejí desetitisíce lidí. Ale to zahrnuje šlapání po mrtvých tělech na cestě ven.

"Utekla jsem před intenzivním bombardováním v Beit Lahia. Mrtví a kusy lidských těl byly rozházeny všude po zemi. Nevíme, kam máme jít. Opravdu nevíme, do jakého stavu jsme se dostali."

IDF oddělují muže od žen na různých místech,  prohledávají muže, je to pokus o plnění  jejich deklarovaného cíle vykořenit Hamás, který v oblasti stále bojuje.  Raha Famoudou vysvětluje, jak to funguje:

"Izraelské vojákyně uprostřed cesty nám násilně strhaly šátky. Že prý chtějí zkontrolovat naše hidžáby. Prohledávali nás, zatímco my jsme šli dál.  Když jsme byli v díře, začali střílet, ale do země, ne na nás." 

Benjamin Netanjahu včera řekl americkému ministru zahraničí Anthonymu Blinkenovi, že Izrael nesleduje strategii izolace severu Gazy, neříká lidem, že pokud neodejdou, stanou se fakticky terčem.
A nepostihuje hladomorem lidi z těchto oblastí, podle tzv. plánu generálů.  

Při sledování těchto záběrů dnes těžko nedojít k závěru, že jen Netanjahu  říká Američanům to, co chtějí slyšet.

Všechny nemocnice v Džabalii a v Betlémě jsou buď zavřené, došly jim zásoby, nebo jsou v obležení. Lékař v jedné z těchto nemocnic byl dnes zabit při útoku bezpilotního letounu. Mnozí se nyní vydávají na cestu do města Gazy, ale tamní nemocnice se plní mrtvými a zraněnými, jako je rodina této ženy.

"Muž šel zalévat zeleninu. Pracoval pro město. Oni ho bombardovali a zabili ho. Moje děti ho šly vyhrabat, oni vybombardovali moje děti a zabili i je. Pak bombardovali i městský džíp, který se je pokusil zachránit! Všichni jsou mrtví, všichni jsou na kusy, nikdo z nich nepřežil!!"

Spěch, s jakým lidé utíkají. Tato rodina s tím, co mohla naložit na vozík, rychle pokračuje v debatách, kam by měla jít, i když odjíždí. Logistika stěhování se pro ně zužuje na to, kamkoli, jen ne sem.

Moderátor: Paraicu,   slyšeli jsme o tom, že muži a ženy jsou odděleni, ženy jsou přesouvány dál a muži jsou shromažďováni. Co se s nimi děje?

Reportér: Muže prohledávají, některé propouštějí, někteří byli zadrženi na pár hodin a někteří jsou zadržováni mnohem déle. To vše je součástí deklarovaného cíle Benjamina Netanjahua vykořenit Hamás v enklávě. Jeho dalším deklarovaným cílem je zajistit propuštění rukojmích, v Gaze je stále zadržováno 101 rukojmích. Přibližně polovina z nich je pravděpodobně naživu, a to bude součástí jeho včerejšího rozhovoru s americkým ministrem zahraničí ohledně propuštění těchto rukojmích, Anthony Blinken se setkal s rodinami sedmi rukojmích, kteří mají americké pasy.

* * *


Moderátor:  Nálety zničily několik budov  v  libanonském pobřežní městě Tyre, budovy, které byly cílem útoku, se nacházely v blízkosti několika památkových objektů ve starobylém městě, které bylo až dosud z velké části ušetřeno. Izraelská armáda vydala varování před evakuací desítek budov v centru Tyre. Mluvčí izraelské armády uvedl, že se jednalo o cílený útok na to, co označil za aktiva Hizballáhu.

0
Vytisknout
1208

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2024