Spojené státy navrhly "Velké sedmičce" uvalit embargo na palladium a titan z Ruska

25. 10. 2024

čas čtení 1 minuta
Představitelé Bílého domu navrhli, aby spojenci zvážili sankce proti palladiu a titanu z Ruska, řekla osoba obeznámená s touto záležitostí. Podle ní o tom Američané začali mluvit na setkání náměstků ministrů financí G7 ve Washingtonu, kde se diskutovalo o možnosti nových opatření k omezení příjmů Ruska, které vede válku.

Evropská unie se připravuje na obnovení sankčního útoku na Rusko od nového roku, napsalo Politico s odvoláním na evropské představitele a diplomaty. Nyní EU předsedá Maďarsko, které prakticky přestalo diskutovat o jakýchkoli restriktivních opatřeních. V lednu převezme předsednictví Polsko, které je pro jejich zpřísnění. "Doufáme, že všechny problémy, které se staly rukojmími nekonstruktivní blokády ze strany Maďarska, budou urychleně vyřešeny. Všichni samozřejmě čekají na závan čerstvého vzduchu," řekl publikaci vysoce postavený diplomat EU.

Problém s kovy, jako je palladium a titan, spočívá v tom, že Evropa je silně závislá na jejich dodávkách z Ruska. Zejména titan se používá v leteckém průmyslu (nakupuje ho Airbus) a palladium se používá v katalyzátorech pro automobily. Kromě toho se používají v lékařských implantátech, polovodičích atd. Norilsk Nikel zajišťuje 40 % světové produkce palladia.

V září Vladimir Putin navrhl vládě, aby zvážila omezení vývozu určitých typů strategických surovin, včetně titanu, niklu a uranu, v reakci na omezení uvalená jinými zeměmi na dodávky ruského zboží.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
545

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2024