Český Balkán si ruce neumývá

1. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Podle zjištění Česko-německé obchodní a průmyslové komory němečtí podnikatelé působící v zemích postkomunistické Evropy považují Česko v průhlednosti zadávání veřejných zakázek za horší (!) než Kosovo nebo Albánii.

Ještě horší je to, že situace v oblastech korupce a kriminality se v Česku, které se i v této věci umístilo jako jedna z nejhorších zemí postkomunistické Evropy, se podle německých podnikatelů za poslední dobu rapidně zhoršuje. Jinými slovy řečeno: v tomto státě se velmi špatně hospodaří s veřejnými penězi a tyto peníze jsou zneužívány ve prospěch zlodějů, kteří je rozkrádají, a je to tu snad ještě horší než v Kosovu či v Albánii.

Přitom Česko je oproti těmto zemím relativně bohatá a prosperující země, v níž by vládl blahobyt a sociální smír, kdyby se jen méně kradlo a více peněz zůstalo na veřejné potřeby. Nejde mi o nějaké drakonické tresty pro korupčníky, mnohem spíše mi jde o celkovou reflexi základů moderní české demokracie a vytvoření komplexních zákonných úprav proti praní špinavých peněz (proti hazardu), proti anonymním akciím na doručitele, pro najetková přiznání atd. Viděli jsme za této vlády, že politici se v boji proti korupci propadají do žumpy vlastní minulosti. Možná právě i Miloš Zeman v roce 1998 pochopil, že "akcí Čisté ruce" by zdecimoval české národní "elity" a způsobil by společenský rozvrat, neboť by musel kdekoho poslat do vězení. A proto se spojil s Klausem. Leč to dědictví minulosti nás dohání a nelze mu uniknout - ani na Hradě.

0
Vytisknout
13357

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011