Es wird schon wieder besser!

2. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle premiéra Nečase německé odstoupení od jaderné energetiky za jinak nezměněných okolností zdraží v ČR elektřinu až o 30%. Tak jednoduché prý to je: Němci vypnou, Češi zaplatí. Jestliže jsme opravdu v takovém fatálním vleku dění u sousedů, jaké naznačuje Nečas, otázka dne zřejmě zní: Co u nás asi způsobí německá "okurková" epidemie?

Podle mluvčího premiéra s těmi 30% přišli experti; že takový "kvalifikovaný" odhad museli vyrobit opravdoví experti na zdražování, o tom ovšem není nejmenších pochyb. Státní akciová společnost ČEZ "zdědila" elektrárny postavené za peníze daňových poplatníků, aby mohla elektřinu s ohromnými zisky vyvážet a české občany pak odřít ještě jednou na účtech za elektřinu - pod libovolnou záminkou. iDnes cituje místopředsedu Energetického regulačního úřadu Bohuslava Němečka, který tvrdí, že uvádět konkrétní údaje o dopadech německého rozhodnutí na český trh je v tuto chvíli, kdy není znám konkrétní scénář odpojování německých jaderných elektráren a eventuelního zprovozňování nových energetických zdrojů, "předčasné". Zdá se tedy, že tu někdo zřejmě trpí nemocí, která by se mohla jmenovat třeba divinatio praecox...

Německo hodlá odstavené jaderné elektrárny nahradit mj. zvýšeným dovozem ruského zemního plynu, uhlím a obnovitelnými zdroji. Jaké bude pořadí jednotlivých kroků při německém výstupu z jádra dnes nikdo neví a spolková vláda rozhodně neavízovala žádný úmysl zvýšit import elektřiny. To ale pochopitelně nemůže zabránit premiéru Předčasovi v jeho katastrofálních prognózách...

Racionální a otevřenou debatu však rozhodně nečekejme. Podle německých podnikatelů je to tu horší než v Albánii, životnost politika který se postaví proti korupci je čtyři měsíce a za kritiku se vyhazuje i z nejvyšších manažerských pozic.

Optimismem patrně hýří už jen český ministr zahraničí, který údajně nedávno poté, co byl během jednání kabinetu náhle probuzen, replikoval: Ah, es wird schon wieder besser!

0
Vytisknout
14191

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011