Známky za silnice I. třídy jsou absurdní

21. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Strany zelených

PRAHA 20. 7. 2011 - Strana zelených nesouhlasí s nápadem nového ministra dopravy Pavla Dobeše zavést známky za použití silnic I. třídy, aby získal další prostředky do Státního fondu dopravní infrastruktury.

"Okurková sezóna snese mnohé, ale zveřejňovat kdejaký nepromyšlený návrh se nevyplácí," komentuje návrh předseda Strany zelených Ondřej Liška. "Autor tohoto nápadu zřejmě zapomněl, že na silnicích I. třídy leží několik stovek měst a obcí, jejichž obyvatelé by zavedením silničních známek byli diskriminováni oproti ostatním, kteří bydlí na silnicích II. a III. třídy v majetku krajů."

Zpoplatnění silnic I. třídy by také vyžadovalo umístění několika desítek tisíc nových dopravních značek, vyznačujících zpoplatněné úseky. Silnice jsou totiž, na rozdíl od dálnic a čtyřpruhových silnic, označeny pouze číslem, a to ještě ne všude.

"Strana zelených považuje za důležité splnit programové prohlášení vlády a zavést co nejdříve mýtné pro těžká nákladní auta na všech silnicích," doplňuje Martin Robeš z Dopravní sekce Strany zelených. "Opotřebení vozovky závisí na třetí mocnině hmotnosti vozidla. Osobní auta dnes doplácejí na těžké náklaďáky, které hradí jen zlomek škod, které na silnicích způsobují."

0
Vytisknout
11264

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2011