Jsme nadále lhostejní, nebo jsme schopni se bránit?!

28. 7. 2011 / Petr Pokorný

čas čtení 3 minuty

Dne 28.07. uplynou 3 roky od zveřejnění ve všech sdělovacích prostředcích (TV, rozhlas, tisk) studie: "Technické a provozní parametry XBR radaru v Brdech" autorů P. Pokorného, M. Hlobila a S. Kauckého. Tato třicetistránková studie poprvé zcela jasně veřejně, důrazně a především odborně odhalila lživost kampaně prováděné předchozí pravicovou vládou M. Topolánka. Tato kampaň stála nás daňové poplatníky minimálně tehdy zveřejně-ných 20 milionů Kč. Za mystifikaci občanů nebyl tehdy odvolán ani jeden člen vlády včetně premiéra, natož aby vláda uhradila občanům ze svého takto zbytečně vyhozené peníze.

Po zveřejnění byla zahájena masová osočovací kampaň vůči autorům, ukázalo se, že někteří státní úředníci snad ani nevěděli, o čem při tom osočování mluví.

Kampaň skončila příjezdem P.Coyla (zástupce ministra obrany USA pro Protirake-tovou obranu -- PRO za vlády prezidenta Clintona) a později příjezdem profesora T. Postola z nejprestižnější světové vědecké instituce -- MIT, pověřeného dohledem nad vývojem PRO a jedním z největších odborníků na radary vůbec. Oba tito odborníci USA potvrdili správnost údajů autorů studie a dokonce se ukázala naprostá shoda ve výpočtech dosahu uvažovaného radaru pro Brdy. Vláda M. Topolánka si nevěděla rady, co se lživou kampaní a proto pro ni byl vysvobozením příjezd prezidenta Obamy do Prahy a jeho prohlášení, že plán výstavby radaru v ČR ukončuje.

Odpor proti radaru měl úspěch především díky velmi dobře organizované a zveřejňované aktivizaci organizace "Ne základnám!" a velkému úsilí a spolupráci se starosty z brdské oblasti vedené starostou Trokavce J. Neoralem. Společná aktivita a spolupráce a jejich spolupráce s autory studie dokázala, že se lidé mohou sjednotit a společně v síle mohou něco dokázat -- především proti vládě. Vedení "Ne základnám" a starostové z Brd byli schopni zvednout většinu myslících občanů. A to je velmi dobrý příklad pro současné Odbory a jejich snahu o spojení lidí proti současné vládě. Jen v dobré organizaci a spolupráci je šance na "zvednutí" poctivých občanů a zastavení "loupeže století".

Co je však závažnější, je skutečnost, že někteří ze členů tehdejší vlády jsou v nové vládě (Nečas, Kalousek, Vondra, Schwarzenberg). Jak lze vládě sestavené z takových lidí vůbec věřit?! Prý nejsou peníze téměř na nic -- ale ty, které se zbytečně a lživě vydaly na kampaň o radaru najednou vůbec nechybí.

Z výše popsaného jasně plyne farizejství pravicových vlád M. Topolánka a nyní P. Nečase s hesly o šetření a na druhé straně rozhazování peněz daňových poplatníků na lživé kampaně, korupci apod.

Dokud se nebudou zodpovídat vládní úředníci a především členové vlád za lež, podvod, korupci, atd., nelze očekávat zlepšení situace poctivých občanů. A na těch je, jak dlouho si to nechají líbit.

0
Vytisknout
12395

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2011