UNIVERZITNÍ ŠKOLNÉ:

Jak vláda zvandalizovala anglické univerzity

14. 12. 2011

čas čtení 4 minuty

Britské univerzity jsou snad nejpozoruhodnějším úspěchem této země. Od osmdesátých let jsou však obětí stále se zintenzivňujícího centralizovaného manažerského řízení a krizemi financování, které je postihly v osmdesátých i v devadesátých letech. Tyto krize by zcela ochromily většinu průmyslových odvětví i sociální stát. Mnozí na univerzity útočí, že jsou "exkluzivní", že jsou oázami "privilegovanosti pro vyvolené" a že studium na univerzitách je neférovou dotací pro občany ze středních a vyšších vrstev. Jako kdyby univerzity byly jakousi enklávou lordů - tomu už dávno tak není.

Navzdory tomu všemu jsou britské univerzity nejlepší na světě, píše v deníku Independent Glen O'Hara. Asi tři z nich jsou mezi desítkou nejlepších univerzit z celého světa. Britští univerzitní výzkumníci jsou hned na druhém místě za americkými v počtu citací ve světových akademických časopisech a významu, kterému se dostává jejich akademickým publikacím. Z laboratoří britských univerzit plynou významné vědecké objevy, ať je to v aeronautice, ve výzkumu kmenových buněk či v nanotechnologii. Vzniká obrovské množství nových patentů a studenti ze zahraničí přicházejí studovat do Británie ve velkých počtech. Univerzity jsou velkými zaměstnavateli a jsou vlastně činiteli regionální politiky v oblastech, v nichž by Británie těžko jinak vytvářela kvalifikované pracovní příležitosti, centra inovací či investic. Měli bychom to všechno oslavovat.

Víme, proč důvody k oslavám neexistují. Vláda loni oznámila, že univerzity budou smět účtovat studentům školné až do výše 9000 liber (270 000 Kč) ročně. Většina státní dotací univerzitám bude odstraněna a téměř veškeré univerzitní příjmy v Anglii mají pocházet ze školného. To znamená, že jsou univerzity nuceny účtovat studentům co nejvyšší školné.

Vláda poskytuje studentům na toto školné půjčky, takže vydá vlastně na univerzitní vzdělávání o 10 procent více peněz, než normálně. Takže nový systém povede k zvýšení deficitu britských státních výdajů - zatímco se školné ztrojnásobí. Univerzity vůbec netuší, jaký bude mít ztrojnásobnění školného dopad na zájem mladých lidí o studium.

Vzhledem k tomu, že univerzitní studium nyní není v Anglii financováno ze státního rozpočtu, zranitelné, avšak pro britskou ekonomiku strategicky významné studijní obory budou nyní podrobeny velmi rychlým a dramatickým změnám ve financování podle studentské poptávky. Dojde tak k likvidaci kateder, které dělají významou ekonomickou, sociální či kulturní práci. Britští ministři, odpovědní za školství, vládní strategii v této oblasti naprosto zesměšnili.

Likvidace státního financování pro vysoké školství je naprostým vandalstvím. Bude trvat mnoho let, než bude odstraněno. Argumentace, že za celé vysoké školství mají platit přímo jednotlivci, protože z něho mají prospěch, je jednoduše špatná. Veškerý statistický či ekonometrický výzkum dokazuje, že prospěch, který plyne z univerzitního vzdělání, je daleko větší pro společnost než pro individuálního studenta. A i kdybychom ignorovali tento výzkum, máme skutečně přijmout argument, že účelem univerzity je čistě získat úzkou a funkční kvalifikaci, aby jednotlivec dostal "lepší zaměstnání"? Problémem je, že tímto rozhodnutím budou postižena naše nejvýznamnější a nejsvobodnější kreativní průmyslová odvětví. Animace. Vytváření počítačových her. Film a televize. Hudba. Všechna tato odvětví budou postižena.

Je doslova nemožné najít jediného člověka na britských univerzitách, který je přesvědčen, že tyto "reformy" budou fungovat. Už je jasné, že univerzitní sektor se radikálně zmenší. Některé univerzity udělají bankrot, jiné budou stagnovat.

Studenti budou mít břemeno obrovských dlouhodobých dluhů. Osobní zadluženost občanů stoupne. Účet bude muset uhradit daňový poplatník. Pečlivě vytvořený a dlouhá léta fungující struktura kompromisů a vztahů, v jejichž důsledku byly britské univerzity nejlepší na světě, bude touto zbytečnou a ideologicky inspirovanou hazardní hrou zlikvidována.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9291

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2011