Vladimír Putin "byl zvolen ruským prezidentem"

4. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Z výsledků průzkumů u východů z volebních místností vyplývá, že byl Vladimír Putin zřejmě napotřetí zvolen ruským prezidentem. Podle těchto průzkumů získal Putin přibližně 60 procent hlasů. Znamenalo by to, že nebude muset jít do druého kola voleb se svým nejsilnějším oponentem, komunistou Gennadijem Zjuganovem. Ruští činitelé uvedli, že byla volební účast větší než r. 2008, avšak opoziční organizace poukazují na údajné časté volební podvody. Mnoho lidí prý hlasovalo více než jednou. Svolávají na pondělí do centra Moskvy masové protesty.

Tisíce stoupenců Vladimíra Putina se mezitím shromáždilo s ruskými vlajkami a transparenty před Kremlem na koncert na oslavu jeho vítězství.

V neděli v podvečer byly sečteny hlasy v přibližně 14 procentech volebních okrsků. Putin získal téměř 62 procent hlasů a Zjuganov něco pod 18 procent.

Do 18 hodin moskevského času byla volební účast 58,3 procent.

Volby se odehrávaly na pozadí občanských protestů, které vznikly na základě obvinění, že během prosincových parlamentních voleb docházelo k častým volebním podvodům ve prospěch Putinovy strany Sjednocené Rusko.

Monitorovací organizace uvedly, že při volbách došlo k tisícům případů podvodů včetně tzv. kolotočového hlasování, kdy autobusy plné lidí jezdily od jednoho volebního okrsku k druhému a všude hlasovaly, a to navzdory přítomnosti tisíců nezávislých kontrol a internetových kamer.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9419

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2012