Jedy nejen v potravinách

18. 4. 2012

čas čtení 3 minuty

Nedávno se mi dostala do rukou pozoruhodná kniha "Doba jedová" od paní profesorky A. Strunecké a pana profesora J. Patočky.

Nosným tématem knihy jsou škodlivé látky v potravinách a nápojích (fluoridy, hliník, aspartam, glutamát, cholesterol, melamin, nikotin a "éčka") a v životním prostředí (dioxiny, bisfenoly, rtuť). Záběr knihy je ale mnohem širší -- autoři věnují samostatné kapitoly vitamínům, rizikům očkování, kosmetice, domácnosti a hormonům, píše čtenář Jiří Bátěk.

Osobně mě zaujaly kapitoly o aspartamu a glutamátu, o kterých bych se zde rád zmínil.

Aspartam (v potravinách má označení E 951) je umělé sladidlo objevené náhodou v roce 1965. Používá se téměř ve všech dietních nápojích, nízkoenergetických jogurtech apod. Bylo zjištěno, že vyvolává poškození trávicího ústrojí, jater a ledvin, způsobuje zažívací problémy, nevolnost, bolesti hlavy, nespavost, hyperaktivitu, depresi, bolesti svalů a kloubů, podporuje riziko vzniku rakoviny. Vědci a lékaři prohlašují, že toto sladidlo se nemělo vůbec na trhu objevit a jeho zavedení označují za zločin století.

Glutamát je často používán v hotových jídlech pro zvýraznění chuti. V potravinách má označení E 620-E625, ale (pozor!) skrývá se často pod označením "hydrolyzované proteiny", nebo "kvasničný či sojový extrakt".

Neměl by se vůbec vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen; poškozuje nervový systém. Způsobuje vývojové poruchy mozku, u dětí autismus, epileptické záchvaty.

Doslova se uvádí, že aspartam a glutamát jsou chutě, které zabíjí a jsou hrozbou naší civilizaci. Obě látky jsou důkazem, jak trh a peníze vítězí nad vědecky zjištěnými fakty.

Část kapitoly knihy se věnuje i energetickým nápojům, které autoři příliš nedoporučují. Obsahují kofein, taurin a mnohdy aspartam. Spíše by dávali přednost potravním doplňkům ve formě tablet (taurin) -- když už má někdo potřebu jej přijímat.

Autoři své poznatky opírají o bohatou pramennou literaturu, jsou zde odkazy na odborné články a zahraniční studie.

Udělali jsme s přítelkyní malou exkurzi do blízkého supermarketu, abychom zjistili, kde všude lze narazit na tyto "lahůdky". Zde výsledek (nebere si nárok na úplnost):

Aspartam -- light jogurty, light limonády, šumivé nápoje v prášku, žvýkačky, některé bonbóny (pastilky)

Glutamát -- různé uzeniny, paštiky, sójové omáčky, masox, pytlíkové polévky, masové konzervy, bujóny pro zvýraznění chuti; při návštěvě čínské jídelny či restaurace nás glutamát nemine.

Osobně bych ještě upozornil na akrilamid. Tato látka je neurotoxická a karcinogenní. Můžeme ji najít v různých pokrmech, které mají vysoký obsah škrobu a jsou tepelně upravované na oleji. Vyskytuje se v oblíbených solených brambůrkách, hranolkách, vlastně ve všech obalovaných smažených jídlech.

Další chuťovkou je kyselina fosforečná (obsahují ho různé koly) a tavící soli (jsou v tavených sýrech). Obě tyto látky způsobují odvápňování kostí a mohou vést až k osteoporóze (onemocnění kostní tkáně, která vede ke zvýšení křehkosti kostí).

Každá z těchto látek by měla stačit k tomu, aby se každý člověk s určitých pudem sebezáchovy při setkání s ní třikrát pokřižoval a obloukem se jí vyhnul.

U potravin a nápojů, které obsahují výše uvedené látky, máme volbu -- přijímat je nebo ne. A volba je jen na nás.

0
Vytisknout
13683

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2012