Americké speciální jednotky tajně operují v destabilizovaném Mali

11. 7. 2012

čas čtení 4 minuty

Mali v důsledku změny režimu v sousední Libyi upadlo do chaosu, když tuarežští povstalci na severu vybavení materiálem "prosakujícím" z bývalých Kaddáfího skladů využili křehkosti centrální moci po březnovém puči a zahájili ofenzívu. Krátce po puči proti demokratické vládě také USA oficiálně přerušily veškerou vojenskou spolupráci. Jenže pak 20. dubna nad ránem spadl vůz Toyota Land Cruiser z mostu do řeky Niger. Z vody byla vytažena mrtvá těla tří amerických commandos a tří marockých prostitutek, uvedl oficiální armádní list Stars and Stripes.

Co tito muži dělali ve zbídačeném Mali a proč Spojené státy stále nedokázaly věrohodně vysvětlit zjevný rozpor mezi oficiální politikou "nespolupráce" s juntou a faktem, že nehoda odhalila trvající přítomnost amerických ozbrojených sil v zemi?

Už dlouho se spekuluje o tom, že v Africe pod pláštíkem civilních misí probíhají operace proti místním odnožím al-Kajdy. Obamova administrativa to veřejně nikdy nepřiznala, ale z dění v Pentagonu je jasné, že ačkoliv se bude snižovat počet jednotek, Special Operations Command (USSOCOM) má být naopak rozšiřováno a stát se hlavním nástrojem boje proti "terorismu". Pod USSOCOM spadají zvláštní jednotky jako Navy SEALs a armádní Delta Force.

Nehoda v Mali však mimo jiné poukazuje na to, že údajné protiteroristické operace mohou mít někdy s terorismem společného velmi málo. O tom svědčí těla tří marockých prostitutek vylovená z Nigeru, jejichž existenci potvrzují dva nejmenované zdroje uvnitř ozbrojených sil.

V Mali byly všechny americké vojenské aktivity oficiálně zastaveny koncem března, zhruba týden po puči, který svrhnul demokraticky zvoleného prezidenta. Podle AFRICOMu zemřelí "zajišťovali pomoc pro americké velvyslanectví" a sledovali vývoj situace v zemi.

Dva z mrtvých, třiatřicetiletý kapitán Daniel H. Utley a devětatřicetiletý rotmistr Marciano E. Myrthil, byli příslušníky 91. praporu (91st Civil Affairs Battalion, 95th Civil Affairs Brigade) se základnou v severokarolínském Fort Bragg. Totožnost třetí oběti nehody byla dva měsíce utajována, až konečně došlo k jejímu odhalení na základě žádosti listu The Washington Post. Armáda zveřejnila prohlášení, že třetím Američanem ve voze byl devětatřicetiletý nadrotmistr Trevor J. Bast, komunikační technik Intelligence and Security Command ve virginském Fort Belvoir. Tato málo známá instituce se specializuje na prolamování a sledování informačních kanálů a často spolu Joint Special Operations Command provádí tajné protiteroristické mise v zahraničí.

Bast o své práci po dvě dekády ani před rodinou příliš nemluvil a ta se ho na nic neptala.

Ve skutečnosti se USA už dlouho obávají situace v Mali, kde se špatně vybavené šestitisícové armádě příliš nedaří udržovat kontrolu nad územím s rozlohou 1 240 000 km2 (více než dvojnásobek Francie). Zhruba před šesti lety začal Pentagon posilovat vojenskou spolupráci a provádět tajné operace na území Mali. Desítky příslušníků amerických ozbrojených sil byly v operaci s kódovým názvem Creek Sand přiděleny k leteckému průzkumu v afrických zemích, který byl prováděn jednomotorovými letouny vypadajícími jako civilní stroje. Kromě toho se podle WikiLeaks ke špehování nad Mali využívaly také stroje P-3C Orion ze středomořských základen. Diplomatická korespondence ukazuje, že Pentagon pod kódovým názvem Oasis Enabler uvažoval o infiltraci pozemních jednotek maliské armády. Tehdejší velvyslanec Gillian A. Milovanovic však plán odmítal s poukazem na politická rizika, která to vyvolá v Mali i v sousedním Alžírsku.

Tři američtí commandos v pronajatém voze řízeném Bastem zemřeli v důsledku pádu vozu na střechu do vod Nigeru. Kam se po ránu se společnicemi vydali a co měli za úkol, to se "vyšetřuje". Podle velvyslanectví nebyli v době nehody ve službě a armáda "nevěří", že ženy v autě byly prostitutky. Je zřejmě náhoda, že k incidentu došlo právě v době, kdy se jiný skandál zahrnující kontakt amerických bezpečnostních složek s prostitutkami odehrál v kolumbijské Cartageně - během návštěvy prezidenta Baracka Obamy.

Nejméně dva ze tří zemřelých vojáků byli komunikačními a výzvědnými specialisty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10181

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2012