Občanská válka v Sýrii bude pokračovat i po pádu Asada

23. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Boje v Sýrii se rozrostly v občanskou válku, kterou bude obtížné zastavit, i kdyby režim Bašára Asada padl. Shodují se na tom západní političtí analytici.

"Asad může padnout zítra, ale to neznamená, že občanská válka tím dospěje ke konci," upozorňuje Kenneth Pollack ze Sabanova centra pro středovýchodní politiku při Brookings Institution. "Pokud nikdo neintervenuje, aby je umlčel, typicky mohou pokračovat po velmi dlouhou dobu."

Obamova administrativa poskytuje povstalcům "nesmrtící" pomoc jako je komunikační vybavení. Povzbuzuje rozdělenou opozici, aby zřídila přechodnou vládu, která by měla zabránit krveprolití, pokud režim padne.

"Čím déle to pokračuje, tím je to horší, ale dosud věříme, že čím rychleji Asad odejde, tím větší je šance se rychle pohnout vpřed," tvrdí mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nuland.

Analytici sledující situaci v Sýrii o tom ale pochybují. "Centrálním problémem, který tu existuje, je že řada různých ozbrojených skupin, které všechny mohou vstoupit na scénu až bude po všem, a mnohé si navzájem nedůvěřují," myslí si Stephen Biddle, národněbezpečnostní analytik a profesor George Washington University.

Asad spolu s okruhem spolupracovníků jsou z největší části příslušníky menšinové sekty alávitů. Opozice je převážně sunnitská a sunnité mají v zemi většinu. Alávité se obávají o život a jsou ochotni bojovat až do konce, takže politické řešení je nepravděpodobné. "Je těžké alávity přesvědčit, že mohou nové vládě důvěřovat," konstatuje Biddle.

Podle tvrzení ministerstva vznikající vláda zahrnuje i zástupce alávitů. jenže podle analytiků boje obě strany zatvrdily a rozhodnutí může trvat léta. Asadova armáda dokáže soustředit palebnou sílu včetně letectva a dělostřelectva a vytlačit povstalce ze svých základen, pokud tam proniknou. Nicméně nedokáže to udělat na mnoha místech současně. To povstalcům dovoluje, aby se po porážkách, pokud je přežijí, přeskupili a objevili se na jiném místě, vysvětluje Pollack.

Ukončení občanské války by važadovalo významnou mezinárodní intervenci na podporu povstalců, tvrdí analytici. Podle Pollacka je možné ukončit občanskou válku, "pokud máte dostatečné síly a použijete správnou taktiku... tu obtížnou část (úkolu) představuje politická rekonstrukce."

Bílý dům není intervenci nakloněn a obává se, že by násilí ještě vystupňovala. Prezident Obama tento týden prohlásil, že důvodem k intervenci by bylo nasazení chemických zbraní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7383

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2012