Církevní restituce a Jana Šilerová

28. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tímto bych rád poděkoval paní Janě Šilerové, biskupce olomoucké diecéze z Církve československé husitské za její pohled na církevní restituce. Jsem rád, že i z řad ostatních církví se ozývají hlasy na toto téma, píše Jiří Bátěk.

Paní Šilerová je spjatá čtyřicetiletou praxí s životem ve své církvi. Je tedy od "fochu", a proto ji nelze podezírat ze zaujatosti od "nevěřících".

Rozhovor paní Šilerové se zástupcem katolické církve panem Holubem doporučuji ke zhlédnutí ZDE (úvodní politikaření je možno klidně přeskočit):

Tomáš Holub je generální sekretář České biskupské konference a v pořadu zastupuje římskokatolickou církev.

Rozhovor je zajímavou sondou do kolektivního nevědomí římskokatolické církve, což je vždy cenné a poučné.

Pan Holub částku cca 137 miliard Kč (vrácení polí, luk a lesů v hodnotě 78 miliard Kč + 59 miliard za finanční odškodnění majetku, který vrátit nelze) přirovnává k hodnotě hub nasbírané houbaři v ČR za jednu sezónu.

Takže jde vlastně o pakatel, o kterém nemá smysl ani jednat.

Celkem asi 40 teologů, farářů apod. podepsaných pod petici, označuje za "pár" názorů z řad akademiků, kteří "nemají zkušenosti s řízením církve" a výzva "není spojena s realitou, ve které žijeme". Jakou "realitu" má pan Holub na mysli již neříká.

Říká nám ale, že názory ostatních lidí katolickou církev vlastně nezajímají. Opravdu "demokratický" pohled římskokatolické církve. Vyzdvihuje úlohu své církve -- charita, oprava památek. Je snad cílem církve charitativní činnost? Ježíš by se asi divil, jaké má následovníky. Že by učil hromadění statků vezdejších a péči o ně? Jak to bylo s tím bohatcem, velbloudem a uchem jehly? No nevím nevím. Pan Holub a spol. asi opravdu čte jiné evangelium, jak správně paní Šilerová postřehla.

Ve skutečnosti se římskokatolická církev a myšlení jejich představitelů nezměnilo za stovky let ani o píď. Touha po majetku a napojení čelních církevních představitelů na politiku trvá dál, názory druhých je nezajímají. Skutečné demokracie se církev bojí jak papež posledního soudu.

Církevní představitelé jsou ve spojení se současnou politickou garniturou opravdu silné kafe. Jejich mantru "co bylo ukradeno, musí být vráceno" uslyší člověk v každém rozhovoru. Samotný Josef Goebbels by se od nich mohl učit.

Na závěr bych uvedl jeden citát: "Za každým velkým majetkem se skrývá zločin" (Honoré de Balzac). Nevím, proč by katolická církev měla být výjimkou.

0
Vytisknout
9846

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2012