Boj s korupcí skončil, zapomeňte

29. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Zlobivému" policejnímu prezidentovi Lessymu byl právě ukončen služební poměr. Oficiálně pro "zneužití úřední pravomoci a pomluvu". V praxi proto, že nedržel basu s mafiánským politickým systémem, v němž platí "já na bráchu, brácha na mě" napříč politickými stranami, ale též "vrána vráně oči nevyklove" a "kapři si rybník sami nevypustí". Na řeči o boji s korupcí, ostatně vždy určené především k vyzdobení fasády statu quo, může veřejnost pomalu začít zapomínat. Ti, kdo na ně ještě slyší, sami sebe pasují na užitečné idioty.

Informace o Lessyho odvolání v angličtině ZDE

Musel být nalezen způsob jak ochromit pražské vrchní státní zastupitelství

29. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Řekl bych, že už jsem pochopil, proč nakonec nový ministr spravedlnosti jmenoval paní Bradáčovou do čela vrchního státního zastupitelství v Praze. Trvalo mu to poměrně dlouho a musel být vymyšlen nějaký nový trumf jak znovu ochromit orgány činné v trestním řízení, pokud by mělo konečně začít fungovat pražské vrchní státní zastupitelství. S napětím jsem čekal, co se bude dít... a je to tady: policejní prezident Lessy je odvolán.

VŽDYCKY SE NĚCO NAJDE:

Policejní prezident Lessy skončil

29. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu dopoledne obvinila policejního prezidenta Petra Lessyho ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Lessymu byl ukončen služební poměr.

Podrobnosti ZDE

ČSSD v ČT: "Odstranění Lessyho připomíná únor 1948"

29. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



Premiér Petr Nečas se k propuštění Lessyho vyjádřil poukazem na to, že zákon platí pro všechny:

"Musím říci, že z toho vývoje nemůže být nikdo šťastný a nemůže mu aplaudovat. Na druhé straně platí, že trestní řízení fungují vůči komukoliv. Koneckonců se o tom přesvědčil i nejeden ústavní činitel. Zákon platí pro všechny," řekl premiér Petr Nečas a dodal: "Další kroky jsou v kompetenci ministra vnitra a já mu do nich nebudu hovořit."

Zdroj: ZDE

Rekordně taje led v Arktidě a radikálně mění naše počasí. Vlády ani občané nedělají nic

29. 8. 2012

čas čtení 5 minut

Právě dochází k proměně atmosferické fyziky této planety. Tři týdny před pravědpodobným minimem už porušilo tání ledu v Arktidě rekord z roku 2007. Denní míra tání je nyní o 50 procent vyšší než před pěti lety. Mizí nám před očima svět, který jsme milovali a znali, píše George Monbiot v deníku Guardian.

Arktida se otepluje přibližně dvakrát tak rychleji než celá ostatní severní polokoule. Je to částečně proto, že rozklad klimatu se zrychluje. Jak led taje a objevuje se namísto bílého ledu černé moře, teplo, které by led odrazil zpět do vesmíru, černé moře absorbuje.

Videozáznam Mozartovy opery Figarova svatba z Glyndebourne

27. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

< Záběr z představení

můžete sledovat a poslouchat z nahrávky ZDE, až do 2. září. Je to neuvěřitelně energická, ironická a vlastně drze oplzlá :) erotická komedie o mezilidské manipulaci. Nemluvě o té senzační hudbě.. (JČ)

Překvapení pro Pražany. Spoj bude měnit číslo za jízdy

29. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

A.cz: Máme modelovou situaci: přijdete na zastávku Vltavská a chcete jet na zastávku U Průhonu (následuje po zastávce Dělnická). Na zastávce je napsáno, že tudy jede tramvaj 24, končí na Dělnické a dále pokračuje jako 14 směrem na Barrandov. Ale když to tam cestující nezná, tak neví, zda to pak projíždí zastávkou U Průhonu. Nebylo by pro cestující komfortnější, aby tam byly vypsané všechny zastávky?

M.J.: Čili vám chybí informace o tom pokračování? Tam je to jako příjemný bonus, kdy je cestující příjemně překvapen tím, že tramvaj jede ještě dál.

A.cz: Já myslím, že cestující nechce být překvapen, ani příjemně. Že chce už na Vltavské vědět, do které zastávky dojede.

M.J.: On má garantovanou trasu té 24.

A.cz: Proč tam nemůže být napsáno, kam tramvaj pokračuje po změně čísla?

M.J.: Já nerozumím, o co vám jde. Vždyť tam máte seznam zastávek čísla 24, která jede na Dělnickou.

Zdroj ZDE

BRITÁNIE:

Privatizace železnic vedla k zvýšení nákladů o 39 miliard Kč ročně

29. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Vyplývá to z analýzy Transport for Quality of Life's Rebuilding Rail. Skutečné investice ze soukromých zdrojů do železniční sítě se v Británii odhadují na 1 procento celkových nákladů na provozování železnice. Všechny ostatní železniční systémy v Evropě, které jsou většinou ve veřejné správě, jsou levnější.

V Británii nyní vydávají lidé 15 procent svých příjmů na dojíždění do práce. Na polovině dopravních spojů v Británii je nyní levnější použít letadla než ekologicky méně škodlivé železnice.

Tyjátr, nebo žalozpěv za kandidáty?

29. 8. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 6 minut

Možná jsou oslepeni možností shlížet z výšky Hradu -- proto už dnes, ještě než rozjedou volební kampaň naplno, nevidí drobné lidi v podhradí a na jejich starosti, radosti a obavy dokáží nabídnout buď jenom obecné fráze nebo - kromě buchet anebo dvaceti korun za každý podpis -- útěchu v podobě úspor na budoucím prezidentském platu.

Problémy s vývojem nových léků

29. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Občas píši do Britských listů o krizi, která panuje v současnosti ve vývoji nových léků ZDE, ZDE. Zdají se mi to velmi dobře demonstrovat dvě krátké zprávy z únorového čísla časopisu Nature (9. únor 2012), který každý týden shrnuje podstatné události ze světa vědy, společnosti a byznysu v rubrice "Seven days". V jedné ze zpráv, s názvem "Pharma cuts", Nature píše, že gigantická farmaceutická společnost AstraZeneca 2. února oznámila ukončení 2200 pracovních míst a celkově plánuje snížit počet pracovních míst o 7300 (asi 12% zaměstnanců). Zároveň podle Nature tato firma následuje ostatní velké farmaceutické firmy a radikálně omezuje výzkum v oblasti neurověd. Proč zrovna v oblasti neurověd, když psychiatrická onemocnění a onemocnění mozku jsou považována v EU za nejzávažnější zdravotnický problém současnosti (podle editorialu, který vyšel v Nature 8. září 2011 pod názvem "Brain burdens", trpí těmito nemocemi 38% evropské populace a 30 milionů Evropanů má vážné deprese)? Protože výzkum zde nevede k efektivnější a levnější léčbě, jak konstatuje článek z 6. prosince 2011, publikovaný v Nature a nazvaný "Novartis to shut brain research facility".

Proč z nás dělají blbce?

29. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Proč nás ve škole neučí mravním hodnotám, ale pouze nás trestají sníženou známkou z chování?
Proč nás ve škole neučí, jak správně zacházet s penězi, abychom si zbytečně nebrali úvěry na všechno, co vidíme v reklamě?
Proč nás ve škole neučí duchovním hodnotám, ale vyhýbají se této otázce jako čert kříži?
Proč nás ve škole neučí, jak se správně stravovat, abychom neplnili ordinace a nestáli fronty v lékárně?
Proč nás ve škole neučí, jak být úspěšný ve svém oboru, ale vedou nás zoufale k průměrnosti?
Proč nepodporují naše přirozené talenty, ale potlačují je v zárodku a jsou rádi když nevyčníváme z řady?
Proč nám tají opravdovou historii lidstva a vymývají nám mozky opočlověkem a objevením Ameriky Kolumbem?
Proč z nás dělají blbce?, ptá se čtenář Petr Hynek.

SZ: Svoboda s Noskem připravili atentát na veřejnou dopravu

29. 8. 2012

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva SZ v Praze

29. 8. 2012

Za nezodpovědný experiment s Pražany a návštěvníky hlavního města označili chystané změny v MHD pražští zastupitelé Strany zelených. Tento hazard se městu vymstí - nepohodlná veřejná doprava způsobí, že nemalá část cestujících přesedne do automobilů se všemi doprovodnými důsledky - znečištěním ovzduší, zvýšeným hlukem, ulicemi zaplavenými popojíždějícími a parkujícími auty. Zelení vyzývají primátora Svobodu a náměstka Noska, aby návrh na škrty ve veřejné dopravě vzali zpět.

Tutu se odmítl sejít s Blairem

29. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Arcibiskup Desmond Tutu, nositel Nobelovy ceny a ikona boje proti apartheidu, zrušil účast na jihoafrickém semináři v rámci Discovery Invest Leadership Summit kvůli přítomnosti britského expremiéra Tonyho Blaira, který v roce 2003 podporoval válku proti Iráku.

Zruší Bobošíková volby? Dík hlouposti Dvořáka a Šámala může

29. 8. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 14 minut

Stížnost na chybnou a manipulativní metodiku průzkumů veřejného mínění, souvisejících s předvolebním cyklem Otázky Václava Moravce Speciál, zaslala předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková Radě České televize formou veřejného dopisu 25. 7. 2012. Suverenita považuje za nepřijatelné, aby o obsazení předvolebního vysílání ve veřejnoprávní televizi rozhodovaly tzv. nezávislé agentury a jejich volební průzkumy. Po fiasku volebních průzkumů, konaných před volbami do PSP PČR v roce 2010, považuje takový postup za odporující nejen Ústavě a dalším zákonným normám České republiky, ale je i zřejmým manažerským selháním odpovědných pracovníků veřejnoprávní ČT. Nestalo se nic. Dvořák se zamkl v kanceláři a nevychází. Jeho tým vysvětlil reportérkám na tiskové konferenci, že ČT dělá to nejlepší, co může. Průzkumy jsou víc než volby.... ČT zveřejnila Pravidla předvolebního a volebního vysílání. Reportérky nekontaktovaly právníky a odpapouškovaly v novinách, co jim bylo píáristy řečeno, aniž zapochybovaly a zapřemýšlely. Reakcí Rady bylo pouze bezzubé usnesení, které pověřilo předsedu Rady, aby si vyžádal stanovisko Parlamentního institutu. To dodnes radní nedostali.

Bobošíková vydala už druhé veřejné stanovisko. Teď půjde o to, jestli při pravděpodobném zpochybnění voleb u Ústavního soudu dokáže, že k manipulaci fakticky došlo a že ona udělala všechno pro to, aby ji odvrátila. Což objektivně a za minutu dvanáct udělala - den před jednáním Rady. Riziko manipulace v rozhodování ČT je. A ne malé. Navíc... Česká televize nevybírala agentury na základě veřejné zakázky výběrovým řízením. Kšeft dostaly napřímo.

STÍŽNOST RADĚ ČT NA NEZÁKONNOST ODPOVĚDI GENERÁLNÍHO ŘEDITELE ČT DVOŘÁKA

Česká televize není správní orgán veřejné moci, podle Kodexu se musí její zaměstnanci chovat vždy - i na facebooku

28. 8. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 38 minut

19. 6. 2012 jsem zaslal stížnost generálnímu řediteli ČT ing. Petru Dvořákovi na porušení Kodexu České televize zaměstnancem ČT při avizování pořadu Události na sociální síti Facebook. Česká televize mi na stížnost odpověděla podle správního řádu, i když k tomu není aktivně legitimována, protože není součástí veřejné moci. Stížnost odmítla, s poukazem na přípustnost nadsázky ve zpravodajství... UFFF.

Obrátil jsem se proto na Radu ČT se stížností na generálního ředitele, ale Rada nejspíše text stížnosti ztratila, protože stížnost nezaevidovala mezi došlé. UFFF UFFF.

Rada České televize nezvládá svou agendu a plnění zákona o ČT

28. 8. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 11 minut

Důkazem toho je neuvěřitelné zpoždění Rady při vyřizování stížností na porušení Kodexu i zákona o ČT. Vrší se jí od února nevyřízené od jednotlivců i firem - k dnešnímu dni je jich "evidovaných" 26, stížnost autora tohoto článku na šlendrián v útvarech generálního ředitele Dvořáka, doručená Radě 15. 8. 2012, Rada pro jistotu "zapomněla" i evidovat.

Například stížnost advokátní kanceláře Šachta a Partners na reportáže, týkající se kauzy předražených jízdenek Dopravního podniku hl.m. Prahy leží v sekretariátu Rady ČT od 3.2.2012. Stížnost pojišťovny Generali na pořad Reportéři 2.4.2012 je nevyřízena od 2. 5. 2012. A zůstanou nevyřízené ještě minimálně měsíc. Stížnost Petra Uhla na uvedení nepravdivých informací, kterou Rada bude definitivně vyřizovat ve středu, je z 29. 5. 2012. Stejně tak stížnost RRTV (Tesař) na (dez)interpretaci volebních preferencí v souvislosti s politickými kauzami ležela na Radě od 28.6.2012. Vyřízena bude ve středu. Stížnost M. Jílka na nečinnost ČT při vyřizování korespondence leží na Radě od 25.6.2012 - prozatím bez odpovědi.

Přesto Rada na svém posledním zasedání 8. 8. 2012 JEDNOMYSLNĚ schválila usnesení č. 193/14/12, v němž říká: "Rada bere na vědomí informace předsedy Rady ČT, že k dnešnímu dni nebyly zjištěny žádné nesplněné úkoly, vyplývající z plnění usnesení ze zápisů z jednání Rady."

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky

28. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



Křesťansky orientovaná ekonomka Květa Pohlhammer Lauterbachová, absolventka VŠE - obor finance, se místo akademické dráhy věnovala od 90. let podnikání a s Vítem Jedličkou, zakladatelem občanského sdružení Reformy.cz a předsedou Strany svobodných občanů v Královéhradeckém kraji, debatovala na témata: Obecně prospěšná ekonomika jako varianta ke kapitalismu a socialismu, vztah práce, mezd, rodiny. Současná finanční situace, globální trhy, centralizace a decentralizace ekonomiky v rámci efektivní ekonomiky.

Předchozí debaty:

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Propachtovaný jazyk

29. 8. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Další velkou skupinou, v níž se často uplatňují dvojjazyčné reklamní makaronismy ZDE ZDE, které nejsou správné ani v jednom z použitých jazyků, jsou památky. Na pražských ulicích jsem například mnohokrát viděl název sídla českého senátu ve tvaru "Waldstein palace", ačkoliv je velice lehké si zjistit, že anglický název rodu Valdštejnů, z něhož vzešel legendární vrchní velitel císařské armády z Třicetileté války vévoda Albrecht z Valdštejna, je Wallenstein (je tomu tak díky Friedrichu Schillerovi, který takto -- možná záměrně -- zkomolil rodové jméno ve své slavné trojdílné hře o jičínském generalissimovi). Ze stejného rodu makaronismů je i anglický název pražského paláce, který si v roce 1770 nechal postavit hrabě Hubert Karel Pachta z Rájova. Pachtův palác, který dnes slouží co luxusní hotel, se v angličtině nejmenuje (jak bychom čekali) "Pachta palace" nebo "Pachta's palace", ale "Pachtuv palace" (jak to stojí i v jeho průčelí naproti Novotného lávce) -- a pražští průvodci mají velký problém, jak cizincům vysvětlit, proč ve svých průvodcích zaboha nemohou najít šlechtický rod jménem "Pachtuv family"...

Za inspiraci děkuji panu Danielovi Stirskému.

"Odvážný" Saša Vondra

29. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Neberu právo senátoru Alexandru Vondrovi obhajovat mandát. On demokrat, já demokrat, a tak mi ani on jistě neupře mé občanské právo se k jeho kroku vyjádřit. Co voličům za své zvolení nabízí slibuje na webu www.odvaznejchlap.cz. Myslím si, že si název webové stránky zvolil správně, neboť jen mimořádně odvážný(myslím to ironicky) člověk se může ucházet o přízeň voličů a zároveň mít ve skříní kostlivce v předražené zakázce firmy ProMoPro, argumentuje František Štván.

Jedete do Británie? Užijete si to!

28. 8. 2012 / Zdeněk Sokolík

čas čtení 10 minut

Už tomu budou brzy 3 roky, co žiji ve Velké Británii. Vlastně v Anglii, která nesnáší cizince, Evropskou unii, Skotsko a vlastně i sebe samotnou. Nemohu si pomoci nenapsat vlastní hořkou zkušenost s přístupem zdejšího politického establišmentu k výskytu Čechů a Slováků v této "skvělé" zemi. Byl bych rád, kdybychom si my Češi v té naší malé a hezky zkorumpované zemičce, kde si naši šaškatí politici hrají v Česku oblíbenou hru "Já na bráchu, brácha na mně" a kde se význam slova morálka teprve pomalu a bolestivě utváří, uvědomili, že není vše zlaté, co se z dálky za mořem třpytí. Kdo tedy jede do Velké Británie ať už za prací, dávkami nebo třeba jenom za změnou životního stylu, tak to vás lidičky nejspíš zklamu, protože se zdejší situace ve vztahu k cizincům má zhruba takto:

Americký prodej zbraní do zahraničí r. 2011 zahrnoval tři čtvrtiny objemu globálního obchodu se zbraněmi

28. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký prodej zbraní do zahraničí se r. 2011 ztrojnásobil. USA prodávaly zbraně především zemím v Perském zálivu, obávajícím se rostoucí moci Íránu.

V roce 2011 Spojené státy prodaly do zahraničí zbraně v hodnotě více než 66,3 miliard dolarů. Bylo to více než tři čtvrtiny celkového objemu globálního obchodu se zbraněmi, jehož hodnota byla r. 2011 85,3 miliard dolarů. Rusko bylo na chabém druhém místě; celkem Rusko prodalo do zahraničí r. 2011 zbraně v hodnotě 4,8 miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská veřejnost netuší, co znamená znásilnění

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s medializovanými obviněními ze znásilnění, spojenými s Julianem Assangem, se v Británii medializovala i otázka souhlasu s pohlavním stykem. Z průzkumu Amnesty International vyplynulo, že 37 procent Britů se domnívá, že žena sama nese odpovědnost za své znásilnění, když neřekne "ne" dostatečně jasně. Jen 69 procent mladých Britů uvedlo, že by se nepokusili o sex s někým, kdo ho nechce, a pětina jich odpověděla, že by se pokusili o sex s někým, kdo spí. Jen 77 procent mladých mužů souhlasilo, že mít pohlavní styk s někým, kdo to odmítne, je znásilnění. V roce 2009 bylo zjištěno, že třetina dívek ve věku od 13 do 17 let, které mají partnerský vztah, byla nucena tolerovat sexuální styk, který si nepřály, a každá šestnáctá byla znásilněna.

Mnoho mladých lidí je šokováno, že souhlas s pohlavním stykem může být zrušen - to, že jste měli pohlavní styk s někým v minulosti, anebo že jste ho začali, neznamená že to nemůže skončit v kteroukoliv chvíli.

Mnoho mladých žen se vyjádřilo, že často pohlavní styk nechtějí, ale nevědí, jak říct ne anebo "přestaň".

Problém by měla řešit dobrá vzdělávací kampaň ve školách, argumentuje Emine Saner v deníku Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konopí poškozuje mozek mladistvým

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Mladiství, kteří pravidelně kouří konopí, jsou ohroženi trvalým poškozením své inteligence, schopnosti se soustředit a paměti. Vyplývá to z výzkumu trvajícího téměř čtyřicet let.

Dlouhodobá studie, která sledovala skupinu 1000 osob od narození do věku 38 let přinesla podle vědců první přesvědčivé důkazy, že konopí má jiné a škodlivější dopady na mladý mozek než na mozek dospělého člověka.

Maďarsko: Vražda blond policistky vyvolala vlnu nenávisti vůči Romům

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V Maďarsku někdo znásilnil a zavraždil atraktivní blonďatou policistku. Veřejnost v reakci na to propadla vlně nenávisti vůči "cikánskému vrahovi", tj. "sprostému podezřelému" a celé jeho etnické skupině. Protiromský rasismus zasáhl i střední třídu a teď se dokonce diskutuje o znovuzavedení trestu smrti.

Lidé navrhují, jak by měl Pavel Bém odpracovat předraženou Blanku

28. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva iniciativy Auto*Mat

PRAHA -- Převádět lidi přes nebezpečné křižovatky, propagovat pěší a cyklistickou dopravu a rozumné používání aut nebo slepovat skartované dokumenty magistrátu. Takové jsou některé z nápadů Pražanů na veřejně prospěšné práce, které navrhují pro bývalého primátora. Pavel Bém prohrál sázku s iniciativou Auto*Mat. V roce 2007 slíbil, že odpracuje 50 hodin, pokud se tunel Blanka prodraží oproti vyhlášené ceně veřejné zakázky. Bém zatím na výzvu, aby přiznal svou chybu, nereaguje. Lidé mohou stále přidávat své tipy na webu Auto*Matu.

George Soros se zbavil všech akcií finančního průmyslu

28. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americký miliardář George Soros se zbavil všech akcií finančních institucí, které měl ve svém portfoliu. Vyplývá to čtvrtletní zprávy pro americký burzovní regulační úřad (Securities and Exchange Commision, SEC).

Soros prodal své podíly ve společnostech Citigroup, J.P.Morgan a Goldman Sachs. Ale vyřadil i akcie technologických společností Dell a Intel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Pákistánští muslimové vystoupili na ochranu dívky s Downovým syndromem, obviněné z rouhačství

28. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Čelní představitelé islámu v Pákistánu v pondělí vystoupili na podporu jedenáctileté dívky s Downovým syndromem a sníženou inteligencí, která byla uvržena do vězení za údajné znesvěcení koránu. Vysocí islámští duchovní bezprecedentně odsoutili zákon o rouhačství, který podporují extremističtí mullahové.

Celopákistánská rada Ulema, střechová organizace muslimských duchovních a učenců, jejíž členy jsou i příslušníci fundamentalistických organizací se spojila s Pákistánskou ligou pro dialog mezi církvemi, jejímiž členy jsou křesťané, sikhové a příslušníci dalších náboženství, a požaduje spravedlnost pro jedenáctiletou Rimšu, která je obviňována z rouhačství. Požadují také, aby ti, kdo vznesli toto falešné obvinění, byli potrestáni.

Církevní restituce a Jana Šilerová

28. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tímto bych rád poděkoval paní Janě Šilerové, biskupce olomoucké diecéze z Církve československé husitské za její pohled na církevní restituce. Jsem rád, že i z řad ostatních církví se ozývají hlasy na toto téma, píše Jiří Bátěk.

Paní Šilerová je spjatá čtyřicetiletou praxí s životem ve své církvi. Je tedy od "fochu", a proto ji nelze podezírat ze zaujatosti od "nevěřících".

Rozhovor paní Šilerové se zástupcem katolické církve panem Holubem doporučuji ke zhlédnutí ZDE (úvodní politikaření je možno klidně přeskočit):

Soudní rozhodnutí o smrti Rachel Corrie je "hluboce znepokojující"

28. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Rodina americké aktivistky Rachel Corrieové, kterou v březnu 2003 rozdrtil v Izraeli buldozer, charakterizovala jako "hluboce znepokojující" rozhodnutí izraelského soudce, že šlo o nehodu, za niž izraelský stát nemůže. Soudce Oded Gershon u obvodního soudu v Haifě odmítl občanský soudní spor, který vedla rodina Rachel Corrieové. Podle soudcova rozhodnutí se mladá Američanka "sama přivedla do nebezpečné situace" a její smrt nezpůsobilo zanedbání od izraelského státu ani armády.

Corrieová se pokoušela zabránit zbourání palestinského příbytku v městě Rafah na hranici Gazy a Egypta.

28145

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Zpotvořený Baťa

28. 8. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Co paměť sahá, s prodáváním za ceny končící devítkou začal v Československu předválečný průmyslový hegemon Tomáš Baťa, který využil psychologický objev, že stojí-li něco 99, 90 korun, člověk má pocit, že je to levné -- nestojí to přece ještě stovku. Ačkoli tenkrát šlo vlastně také o sofistikovanou a kultivovanou formu ohlupování nakupujících, byla to přece jen poctivější hra, než dnes. Tomáš Baťa totiž skutečně nechal nakupujícího, aby inzerované haléře ušetřil. Jak ale nazvat reklamní pracovníky, kteří používají tutéž praktiku v době, kdy byly haléře zrušeny?

(Tuto cenovku jsem vyfotil v jednom královéhradeckém Tescu. Tesco tuto techniku používá i v jiných českých městech. Platíte-li kartou, halíře vám samozřejmě účtují přesně. Když platíte v hotovosti a kupujete jen tuto jednu inzerovanou věc, inzerovanou částku vám zaokrouhlí směrem nahoru, v tom případě jde tedy o klamavou reklamu.)

Stařecké radosti

28. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Odlož hněv a zanech rozhořčení, nevzrušuj se, ať se nedopustíš zlého. Trommler oznamuje: V horní a dolní komoře zostra fičí stranické plynové vichry; přou se všeznalci do krve, koho vycpat na věky věků k radosti a poučení nehodného lidstva. Škoda velikána šoupnout do pece ku spálení (grilparta zapěje na rozlúčku, dvě tři písničky navíc --jako bonus) či ho skutálet v rakvi do jámy k potravinovému přírodnímu řetězci. Jak by se vyjímal v senátu či parlamentu vycpaný politický genius?

To už není jen hloupost

27. 8. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Poslední dny je v kursu vývoj cen pohonných hmot v ČR, resp. benzinu a nafty. Jak se ze zpráv a denního tisku dozvídáme, ceny benzinu, potažmo nafty, rapidně rostou a není výjimkou, že se na některých místech v republice přehouply přes 40 ti korunovou hranici. Je to alarmující zjištění zvláště, když už se v kuloárech vlády a PS vedou debaty, zda je to normální, zda s tím lze něco dělat, jak a čím je tato cena ovlivněna.

Konec levné ropy je nesporným faktem

27. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Finanční společnosti poukazují na znepokojující vzorec vývoje světové ekonomiky. Pokaždé, když se začne světová ekonomika dostávat z recese, vede to k zvýšení ceny ropy, což hospodářské oživení zase zbrzdí.

Cena surové ropy Brent minulý týden vyskočila na úroveň 115 dolarů za barel. Ceny benzínu v Německu a ve většině Evropy jsou na rekordní úrovni.

Politika levného benzínu nemá žádnou budoucnost

27. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Daň uvalená na spotřebu benzínu je v Evropě výrazně vyšší než v USA. To je také považováno za důvod, proč se evropské automobily vyznačují nižší spotřebou než americké protějšky. A to je zase důvod, proč už před lety Hirschova zpráva amerického ministerstva energetiky vyzývala k tomu, aby v rámci přípravy na ropný zlom bylo dosaženo alespoň evropské efektivity spalovacích motorů.

Extrémně nečistí

27. 8. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Krátce před volbami se objevila zpráva o pronikání organizovaného zločinu do státní správy. Bylo to koncem května roku 2006 a hysterická medializace této "senzace" výrazně ovlivnila výsledky parlamentních voleb. Nic se neprokázalo, nic se nevyšetřilo.

Jaká je situace v poslední době? Zpráva BIS bije na poplach. Organizovaný zločin se státní správou neprorůstá, již je s ní údajně propojen.

"V řadě měst jsou vlivové skupiny schopny zasahovat do rozhodování zastupitelstev a eliminovat vliv funkcionářů samosprávy, kteří jim nevycházejí vstříc," je mimo jiné uvedeno ve zprávě BIS.

"Členové kriminálních struktur přitom aktivně vyhledávali zejména kontakty na příslušníky Policie České republiky a pracovníky Celní správy ČR s cílem připravit si prostor pro korupční aktivity, které by měly následně sloužit ke krytí páchané trestné činnosti a ztížení odhalení a dokumentace Policií ČR", pokračuje velmi neutěšené čtení, které se nedoporučuje před spaním.

Totální privatizace zdravotnictví?

27. 8. 2012 / Boris Valníček

čas čtení 2 minuty

V posledních dnech mne zaujaly celostránkové inzeráty jakési firmy Agel -konkretně to bylo v Právu. Objevily se tam několikrát po sobě: mapa republiky s vyznačením nemocnic, lékáren, byla toho řada - má to být vlastnictví firmy. Poněkud podivná záležitost. Co s tím?

Írán nabízí Egyptu jaderné know-how

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Nový egyptský prezident Muhamed Mursí spolu s představiteli dalších zemí opustí probíhající summit Hnutí zemí nezúčastněných ve vojenských blocích v Teheránu a navštíví hlavní íránské jaderné zařízení v Búšehru. Oznámily to v neděli íránské zdroje.

Nejasná motivace masakru 17 Afghánců

27. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Taliban usmrtil v Afghánistánu 17 civilistů - údajně tím, že jim prořízl hrdlo. Došlo k tomu ve vzdáleném a divokém koutě afghánské provincie Helmand, o níž přiznávají vládní mluvčí, že tam nemají vůbec žádnou kontrolu. Důvod, proč došlo k masakru je udáván buď jako konflikt mezi dvěma veliteli Talibanu ohledně žen, nebo jako hněv Talibanu kvůli večírku, kde se hrála hudba a tančilo se, anebo jako útok Talibanu na osoby podezřívané z udavačství pro vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská policie špehuje miliony řidičů, ale systém jí naštěstí (zatím) řádně nefunguje

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéfové britské policie přiznali, že jejich špehovací systém, který zaznamenává a ukládá podrobnosti o každodenních jízdách automobilem milionů motoristů, nefunguje všude.

Policejní šéf, který koordinuje rostoucí síť více než 5000 policejních kamer, které na silnicích a na ulicích zaznamenávají pohyb asi 16 milionů automobilů, přiznal, že síť není dobudována a v různých částech Británie v podstatě neexistuje.

Turecko si vzalo syrské uprchlíky jako rukojmí

27. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Během invaze do Iráku a následných nepokojů/občanské války tamtéž přijala nevelká Sýrie asi 200 000 uprchlíků ze sousední země. Teď se však dozvídáme, že mnohem větší Turecko nemůže přijmout více než 80 000 syrských uprchlíků, když hned vedle zuří občanská válka, kterou pomohlo rozpoutat. Turecké úřady uzavřely hranici a hned bezprostředně poté zůstalo na syrské straně na 7 000 uprchlíků před boji, kteří jsou odkázáni na to, co si sami seženou v olivových hájích.

Pozastavte změny v pražské MHD

27. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Vážený pane primátore,

obracíme se na Vás se žádostí o pozastavení změn, které k 1. září tohoto roku chystají Dopravní podnik HMP ve vedení linek MHD, dokud nebudou řádně projednány s veřejností -- uživateli MHD, a kompetentními zástupci městských částí.

Se znepokojením jsme zaznamenali skutečnost, že v rámci tohoto "úsporného opatření" mají být výrazně omezeny spoje a změněno vedení linek MHD, podle nichž rodiče často vybírají školy pro své děti a dospělí zase přihlížejí k dopravní dostupnosti při výběru svého zaměstnání.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

32536