Pokud odkládáte něco, co by ještě někomu sloužit, nedávejte to do kontejnerů na velkoobjemový odpad

12. 9. 2012 / Tomáš Fiala

čas čtení 2 minuty

Čas od času s přítelkyní něco vyhazujeme. Něco, co by mohlo ještě třeba někomu posloužit, ale my už to nechceme. Zatímco přítelkyně zastává názor, že je to nejjednodušší položit k nejbližším popelnicím, já jsem spíše vždy čekal, až se v okolí objeví kontejner na velkoobjemový odpad a odvezl to k němu. Viděl jsem, že tam přijde řada lidí, kteří si některé věci berou a co nikdo nechce, to se aspoň večer odveze a nebude se to válet na ulici.

Dnes jsme si s přítelkyní naopak chtěli z jednoho kontejneru vzít docela hezkou dřevěnou židli na chalupu. Muž, který posedával opodál, a o němž jsem se domníval, že čeká, co ještě kdo přinese, se na nás obořil, že se z kontejneru nesmí nic odnášet. Židli nám nakonec "dovolil" vyndat a vzít, ale poté nás vyzval k okamžitému odchodu a dokonce nás začal poměrně jemně, ale důrazně fyzicky odstrkovat. Na naši opakovanou otázku, kdo je, posléze odpověděl, že zaměstnanec firmy, která kontejnery odváží a že hlídá, aby nikdo nic neodnášel.

Jsem zastáncem principu trvale udržitelného rozvoje a domnívám se, že pokud nějaká vyhozená věc může ještě někomu posloužit a někdo o ni má zájem a chce si ji vzít, nemělo by se mu v tom bránit. Navíc vím, že na rozdíl ode mne a mé přítelkyně existuje řada lidí, kteří jsou na tom finančně podstatně hůře a musí vybírat kontejnery nikoli z pohnutek ekologických, ale z důvodů existenčních. A obávám se, že takových lidí přibývá a že jsou stále více odmítáni, vylučováni, někdy i šikanováni. Jako v tomto případě. (Ten muž tam prý "hlídal" několik hodin.)

Neměl bych nic proti tomu, kdyby například někdo dohlížel, aby lidé udržovali okolo kontejneru pořádek. Ale bránit lidem si něco odnést považuji nejen za neekologické, ale především (zejména v dnešní době) za velmi asociální.

Takže příště asi opravdu budu věci, kterých se chceme zbavit, a které by mohly třeba ještě někomu sloužit, dávat raději k popelnicím. Ať si je mohou lidé, kteří je mohou potřebovat, bez problémů vzít.

0
Vytisknout
7382

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2012