Expertní zpráva: Americký protiraketový systém má vážné nedostatky

12. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Šestnáctičlenný expertní panel National Research Council po dvou letech studia vynesl verdikt nad stávajícím americkým systémem protiraketové obrany. Závěr nezní nikterak povzbudivě: Systém má vážné nedostatky, zejména komponenta zajišťující obranu proti mezikontinentálním raketám - komponenta, která je umístěna přímo na území USA, měla od ní být odvozena první verze evropského systému s "brdským" radarem a Obama ji "zdědil" po G. W. Bushovi - nedokáže splnit předpokládané úkoly. Za hlavní hrozbu je ve studii označen Írán, který údajně může vyvinout výkonné mezikontinentální rakety. Lze ovšem důvodně předpokládat, že pokud doporučení panelu americké úřady realizují, Rusko a Čína si to okamžitě "vezmou osobně". Jinými slovy, padne poslední překážka pro nové kolo závodů ve strategickém jaderném zbrojení, jaké svět od pádu Berlínské zdi ještě nezažil.

Podle panelu jsou USA údajně stávajícím systémem vcelku dobře chráněny před potenciálním útokem Severní Koreje, avšak proti (hypotetickým) íránským mezikontinentálním raketám už nikoliv. Jedním ze spolupředsedů panelu je L. David Montague zastupující společnost Lockheed Martin Missiles and Space.

Panel na základě nového hodnocení hrozeb navrhuje víceméně zrušit koncepční změny v protiraketovém systému, které v roce 2009 prosadil prezident Obama; ty kladly důraz především na obranu proti raketám středního a kratšího doletu.

Tím že se nový evropský protiraketový systém navržený Obamovou administrativou a založený na nově vyvinuté pozemní variantě námořních antiraket Standard SM-3 firmy Raytheon měl týkat výhradně raket středního a kratšího doletu mělo být mj. také uvolněno napětí ve vzájemných vztazích s Ruskem a Čínou, které vzniklo za Bushova prezidentování. Strategická jaderná rovnováha mezi velmocemi totiž závisí především na mezikontinentálních jaderných raketách a proti těm by byla přinejmenším první verze "Obamova" systému neúčinná. "Bushův" systém obrany proti mezikontinentálním raketám má omezenou kapacitu a je již dávno považován za relativně neúčinný, tedy neohrožující schopnost Ruska nebo Číny zasadit hypotetický odvetný úder, pokud by samy tyto země byly napadeny.

Panel nyní navrhuje postavit nové senzory a antirakety, ale také vybudovat dodatečné protiraketové základny v Maine nebo New Yorku (stávající leží na Aljašce a v Kalifornii). Stávající rozpočet agentury MDA by se neměl zvyšovat, ale "drahé a nepotřebné" systémy navržené v roce 2009 by měly být zrušeny a nahrazeny výkonnější mezikontinentální protiraketovou obranou.

Reálnost hrozby íránských mezikontinentálních raket bude samozřejmě zpochybňována. Jednak žádné takové rakety aktuálně neexistují, jednak by útok několika kusů íránských raket na USA spolehlivě vyvolal zničující americkou odvetu, takže žádný politik při smyslech by nic takového rozhodně nenařídil. Moskva a Peking již dlouho tvrdí, že cílem budování amerického systému protiraketové obrany je ve skutečnosti likvidace strategické jaderné rovnováhy a snaha dosáhnout možnosti beztrestného prvního jaderného úderu. Čerstvá doporučení amerických expertů této verzi konvenují rozhodně mnohem spíše než původní návrhy administrativy Baracka Obamy.

Making Sense of Ballistic Missile Defense: An Assessment of Concepts and Systems for U.S. Boost-Phase Missile Defense in Comparison to Other Alternatives ZDE

0
Vytisknout
10612

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2012