Gazdíkova neobvyklá upřímnost

12. 9. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 1 minuta

Včerejší Právo s odvoláním na předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka uvedlo, že za nečekaným odvoláním ředitele Národního divadla Ondřeje Černého je skutečnost, že ho vyšetřuje policie kvůli majetkovým deliktům. Listu to údajně Gazdík sdělil v odpovědi na otázku, zda vyslechne výzvu řady umělců a navrhne premiérovi odvolat ministryni kultury a stranickou kolegyni Alenu Hanákovou.

Právo Gazdíka citovalo: „Nebudu kritizovat paní ministryni za to, že odvolala někoho, koho šetří orgány činné v trestním řízení pro evidentní majetkové delikty,“ uvedl prý Gazdík.

Je-li Gazdíkovo vyjádření autentické, pak je mimořádně upřímné. Tak pregnantní přiznání ignorování ústavního principu presumpce neviny totiž není běžné. A to přesto, že takový přístup je dle všeho části poslanců vlastní. Gazdíkova slova naznačují, že jeho konzervativní myšlení je v reálu konzervativnější, než by byl ochoten i sám připustit.

Gazdík se svojí ministryní tak opět jednou připomenuli, že i dobré úmysly mohou být uplatňovány za pomoci totalitních praktik. Ostatně k těm má sklony většina fundamentalistů. Jde jen o míru jejich sebeovládání, či přetvářky.

0
Vytisknout
12349

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2012