Kdo šetří, má za tři?

15. 9. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 2 minuty

Metanolová afera už začíná dosahovat velmi vážných rozměrů. Zemřelo už 19 osob a desítky dalších jsou hospitalizovány, z toho mnozí ve vážném stavu. A stále víc lidí si nepochybně klade otázku, kdo je za tuto neslýchanou kauzu zodpovědný.

Odpověď není nijak těžká: dlouhodobé podceňování hospodářské kriminality, které vyvrcholilo za této "vlády rozpočtové zodpovědnosti", která nejen že nesjednala nápravu, nýbrž redukcí státní zprávy (snižování platů policistů - a tím i jejich stavů, omezování dostupnosti zdrav. péče, apod.), a to navíc za situace, kdy tato de facto přestávala být funkční, jen ještě přilila oleje do ohně. Celou situaci ještě navíc přiostřila navýšením spotřební daně z alkoholu. Varování odborníků, že to povede k jeho nelegální výrobě byla ignorována. A teď tady máme nezměrné lidské utrpení, zmařené či zničené životy, rozbité rodiny..

Za toto neštěstí, nese tak v první řadě vinu stát, resp. ti, kteří jej reprezentují. Teď sice byla až do odvolání vyhlášená plošná prohibice na lihoviny od 20% obsahu etanolu, ale to zdaleka nestačí. Ti, kteří si koupili "závadný" alkohol (a je fuk, zda to bylo ve stáncích či "kamenných obchodech"), tak učinili v dobré víře, že jim nebude prodán smrtelně jedovatý produkt. Důvěřovali tomuto státu, podobně jako dítě rodičům. A tato důvěra byla pošlapána tím nejhorším možným způsobem.

Jsem proto přesvědčen, že:

1. Postižení či pozůstalí mají nárok nejen na kondolenci premiéra Nečase, ale i na finanční statisfakci. Měli by se spojit a podat na tento stát hromadnou žalobu - nezpochybnitelnost jejich požadavku na odškodnění je podstatně větší než v případě diskutabilních církevních restitucí.

2. Občané, kteří zakoupili alkohol a mají kupní doklad, by měli mít možnost vrátit ho v prodejně, kde ho zakoupili, a dostat své peníze zpět.

3. Vzhledem k tomu, že prověření všech obalů s všemi možnými likéry, u nichž není možno doložit původ (a to je drtivá většina, protože metanol byl nalezen i v "okolkovaných láhvích") je nad finanční i kapacitní schopnosti hygienických institucí, je třeba všechen tento alkohol zničit. Možná by bylo ještě lepší svézt jej před úřad "vlády rozpočtové zodpovědnosti", aby jejím členům konečně došlo, k čemu se nakonec prošetřili.

0
Vytisknout
12072

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2012