Obrovské demonstrace proti škrtům se konaly ve Španělsku a v Portugalsku

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce osob z celého Španělska se účastnily v sobotu v Madridu obrovských demonstrací proti vládním škrtům, jimiž se španělská vláda snaží zachránit zemi před bankrotem. Velké protesty se konaly také v sousedním Portugalsku. Demonstranti v Lisabonu házeli rajčata a rachejtle na portugalské ústředí Mezinárodního měnového fondu. Dva demonstranti byli zatčeni, jinak byla demonstrace pokojná.

Španělsko postihlo tvrdě druhé kolo hospodářské recese a nezaměstnanost tam dosahuje téměř 25 procent. Konzervativní vláda španělského premiéra Mariana Rajoye zavedla tvrdé škrty a zvýšila daně ve snaze snížit deficit a uklidnit investory a činitele eurozóny.

Demonstranti v Madridu nesli transparenty jako "Jděme na to! Ničí zemi a musíme jim v tom zabránit!"

"Vládní politika způsobuje příliš mnoho bolesti," uvedl šéf odborů Ignacio Fernández Toxo. "Je to lež, že není jiná cesta jak obnovit hospodářství."

Situace se zřejmě ještě zhorší. Na zasedání ministrů financí eurozóny na Kypru oznámilo Španělsko, že do konce měsíce zveřejní další verzi "hospodářských reforem". Očekává se, že Španělsko brzo požádá o finanční pomoc.

Demonstrací v Madridu se účastnilo podle španělského ministerstva vnitra asi 65 000 osob.

Minulý týden se konaly také obrovské protesty v Barceloně, hlavním městě Katalánska, jichž se podle policejních odhadů účastnilo půl druhého milionu občanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8703

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2012