Bohužel, server IDnes zveřejnil další tupě zavádějící článek

21. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Čeští "ekonomové" podle IDnes podpořili Kalouskovy výroky, že Češi "už všechno prožrali a proflákali", i když "částečně kladou vinu i politikům", píše IDnes. Kalousek se takto vyjádřil údajně na obranu svých škrtů a zvyšování daní.

Bohužel je to, jako obvykle, zcela matoucí tvrzení.

Martin Myant, ČR potřebuje státní investice pro budoucnost, nikoliv finanční škrty

Ilona Švihlíková, Proč je ČR kolonie

Jak ví každý podnikatel, podnikat nemůžete bez investic a bez bankovního úvěru. Každý soukromý podnik potřebuje investice, chytře a strategicky vložené, aby plodily peníze. Totéž platí o českém státu.

Jak dokazuje ekonomický vývoj v Irsku, v Portugalsku, ve Španlsku i v Británii, bezhlavé státní škrty a zvyšování daní vedou k podvázání koupěschopnosti obyvatelstva, tedy k zvyšování nezaměstnanosti (lidé přijdou o zaměstnání, když si jejich spoluobčané nemohou dovolit kupovat jejich výrobky), k zvyšování objemu státní podpory v nezaměstnanosti a ke zvyšování stáních výdajů a státní zadluženosti.

Česká republika má šťastnou shodou okolností jednu z nejmenších zadlužeností v Evropě. V současnosti nepotřebuje - ideologicky motivované - škrty, ale inteligentní, strategicky cílené investice, aby vznikla inovativní odvětví, využívající talent českých lidí, která by dokázala výrobky nejvyšší kvality konkurovat světu.

Kromě strategických investic do cíleně vybraných odvětví je v Česku bolestně zapotřebí radikálně zreformovat, zlepšit školství a investovat do něho podstatné prostředky. Skutečnost například, že po téměř čtvrt století od pádu komunismu neumějí dnešní mladí Češi plynně anglicky - což je požadavek, aby se umístili úspěšně na světových trzích - je děsivou obžalobou zanedbanosti českého školství.

Nikdo neargumentuje pro bezbřehé plýtvání. Je však zapotřebí cílených investic, které by z Česka vytvořili zemi, založenou na ekonomických inovacích. Tupé škrty přivodí zemi jen katastrofu.

0
Vytisknout
12855

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2012