Gruzie: Saakašvili částečně uznal volební neúspěch, tvrdí však, že si moc udrží

1. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Gruzínský prezident Michail Saakašvili uznal, že jeho vládní strana UNM dnes prohrála v proporcionální části volební soutěže s konkurenční koalicí Gruzínský sen. Tu vede a financuje miliardář Bidzina Ivanišvili. Saakašvili však tvrdí, že jeho strana zvítězila ve většině ze 73 jednomandátových obvodů a udrží si proto parlamentní většinu.

Ve třech na sobě nezávisle provedených průzkumech při odchodu z volebních místností (exit polls) agentury zjistily náskok opozice. Ta v minulých dnech získala propagandistický kapitál, když na veřejnost unikly videonahrávky mučení gruzínských vězňů. Gruzínský sen oslavuje vítězství; UNM nicméně tvrdí, že díky vítězství v jednomandátových obvodech si jeho strana udrží většinu. Podle připravených ústavních změn má velká část prezidentských pravomocí přejít na premiéra, takže v případě, že by si UNM skutečně udržela většinu, mohl by Saakašvili napodobit svého nepřítele Putina a stát se premiérem.

Oficiální výsledky dosud nejsou k dispozici, Ústřední volební komise by je měla zveřejnit zítra v brzkých ranních hodinách.

Gruzie má smíšený volební systém, v němž 73 zákonodárců z celekm 150 je voleno většinově a zbylých 77 podle poměrného systému. Kvórum pro vstup do parlamentu je zde stanoveno na 5%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7634

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2012