Zločiny farmaceutického průmyslu

27. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jak píše časopis Nature ve svém editorialu "Take a stand" z 12. července tohoto roku, farmaceutický průmysl překonává poprvé v historii vojenský průmysl v objemu pokut, které musí nějaký průmysl platit vládě USA. Editorial je reakcí na případ londýnské společnosti GlaxoSmithKline (GSK), která zaplatila v rámci vyrovnání 3 miliardy dolarů, aby odvrátila žalobu ze strany americké vlády v případě zneužívání léků na dětech (ano, na dětech!).

Tato farmaceutická společnost, podle editorialu časopisu Nature, korumpovala lékaře luxusními pobyty na konferencích a platbami za přednášky, které dosáhly výše 12 tisíc dolarů (asi 240 tisíc korun) za dva dny. Cílem bylo dosáhnout toho, aby tito lékaři předepisovali léky, vyrobené GSK, mimo jejich indikaci (tzv. "off-label" využití) a bez řádného zdůvodnění. Jeden z přednášejících si prý vydělal 1,5 milionu dolarů (asi 30 milionů korun) mezi roky 2001-2003. Nature píše:

"Some observers told Nature that drug companies might write down financial penalties as a cost of doing business. If so, nothing short of jail time will be an effective deterrent." (Někteří pozorovatelé tvrdí, že farmaceutické společnosti mohou pokuty, placené vládám, brát jako náklady na podnikání. Pokud je tomu tak, pomůže pouze vězení a nikoli pokuty.)

Myslím si, že to je další z mnoha svědectví o tom, že farmaceutický průmysl a produkce nových léků tak, jak fungují dnes, jsou v koncích. Kdyby měl farmaceutický průmysl opravdu nové invence a účinné léky, nemusel by dělat zločiny a vydělal by si poctivou prací. Jenže tohle nedokáže. Nedokáže to přes nesmírný růst prostředků, které plynou do vědy za posledních 30 let, a přes nesmírný nárůst vědecké produkce, která je zjevně k ničemu. Díky tomu nejenže nemocní lidé nemají léky, ale dokonce jsou zneužíváni v nekalém byznysu. Jinou reakcí, než podvádět, je rušit farmaceutický výzkum a propouštět výzkumníky. To se děje teď ve velkém měřítku a bude se to dít zřejmě v rozměrech, keré si dnes nedovedeme ani představit.

0
Vytisknout
9587

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2012