Česká média škodí

28. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V případě Jaromíra Petelíka, kdy ho média v ČR neprávem obvinila, že údajně umístil na facebook výrok o věšení pravičáků, přitom je na první pohled viděl, že je to neumělý podvod, se česká média už napodruhé za poslední půlrok dopustila vážného prohřešku. Tím předchozím bylo rozšíření falešné informace, že mladíkovi, který v Břeclavi spadl z osmého patra paneláku, způsobili zranění Romové. Rozšíření falešné informace tehdy vyvolalo celostátní hysterii proti Romům, nyní zase proti komunistům.

Je to vážná věc, protože takto idiotsky a bez rozmyslu mohou média beztrestně zničit život komukoliv z vás. Odvolání ani trest není, ani v jednom z těchto případů se média neomluvila.

Aktualizace, neděle 16.00: Server IDnes vydal článek, upozorňující, že "Věta o věšení pravičáků může být podvrh"

Případ Romana Smetany, neprávem vězněného za údajné "poškození majetku" (zkuste říct jakémukoliv západnímu politikovi, že v ČR se vězní za to, že někdo počmárá volební plakát, vytřeští na vás oči) výmluvně dokazuje, v jak strašném stavu je české soudnictví. Možnost nápravy tedy zřejmě není.

Vláda je plně odpovědná i za tento marasmus. Právní povinností vlády je udržovat takové prostředí, v němž mohou občané slušně existovat. Tedy takové prostředí, v němž občané například neumírají na otravu metanolem (dostali už rodinní příslušníci osob, které zemřely na otravu metanolem, od vlády odškodné?) nebo nejsou ničeni exekutory či sdělovacími prostředky.

Ještě bych dodal, že umělý skandál ohledně pana Petelíka dokazuje sílící roli a zneužitelnost nových médiíí i to, že čeští novináři vůbec nerozumějí, jak nová média fungují, že začínají mít obrovský vliv a že jsou zneužitelná.

Boris Cvek, Vina a nevina v případu břeclavské lži ZDE

V Břeclavi nedošlo k žádnému násilnému útokuZDE

Poskytl Petelík sám Blesku fotografii výroku, že chce pravičáky věšet? ZDE

Případ Petelík: Jak dlouho trvá zmanipulovat média? Necelých pět minut... ZDE

0
Vytisknout
12100

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2012