Jak vyřešit problém s exekucemi

23. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Zdravím, k diskuzi k exekucím jen drobné poznámky, píše čtenář, který se podepsal jako Sedlák.

1) časová možnost k uplatnění exekuce (6-12 měsíců od činu), čili ne tak, aby se nechal dluh a úroky "růst" roky

2) omezení násobkem částky exekuce a TO CELKOVÉ částky, včetně výloh - třeba do 1000,- = exekuce max. 3-násobek, do 10 000,- max 2-násobek, do 100 000 - max. 1,5-násobek, nad 100 000,- 1,2 násobek. Tímto by nemohlo dojít k nepřiměřeným exekucím za pár stovek dluhu..

3) omezení úroků - viz. neučitý paragraf o lichvě

4) zákaz poskytování peněz nebankovními společnostmi, či bez bankovní licence a tvrdé postihy pro lichváře.

5) ověřování platební schopnosti klientů - čili ne nepřiměřeným půjčkám důchodcům, matkám na MD a typu "zápis v rejstříku dlužníku neřeším" - zde je záměr zcela jasný - půjčit nespltitelnou čístku a ručit za MAJETKEM..

6) zavést znovu přechodné bydliště a adresu "na obci" zrušit. Zde byl záměr tvůrců zákona jasný - ulehčit podnikání "podnikavcům", aby na ně nemohl finanční úřad či jiné orgány státní správy...

Jinak je to podle mě důsledek dvou tezí - že vše vyřeší "volná ruka trhu" - pan Klaus, a pak - jedno z důležitých stádií kapitalismu je tzv. "AKUMULACE KAPITÁLU".

A na závěr - ochrana proti dlužníkům malých (stokorunových částek) je ve většině společností možná celkem snadno - odpojením plynu, elektřiny, vody, odpojením internetu, televize či mobilního spojení atd. Takže obrana většiny společností (kromě bank) je možná, aniž by k exekuci muselo dojít. Jenže ony exekuce jsou spíše záměrem, než důsledkem.

0
Vytisknout
8649

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2012