Kanada zařadila Českou republiku na seznam 27 bezpečných zemí

21. 12. 2012

čas čtení 3 minuty

Kanadský ministr pro imigrační záležitosti Jason Kenney minulý týden zveřejnil seznam zemí, pokládaných kanadskou vládou za bezpečné pro účely jednání se žadateli o status uprchlíka. Na seznamu je kromě České republiky dalších 24 členských zemí EU, Chorvatsko a USA, upozorňuje Vic W. Vitek.

Žádosti občanů těchto 27 zemí vyřizuje od tohoto týdne Kanada ve zkráceném řízení do 45 dnů, pokud podají žádost o uprchlický status na hranici nebo u letištního imigračního úředníka. Ve všech ostatních případech byla lhůta zkrácena na 30 dnů. Žadatelé o azyl z těchto zemí mají právo se proti rozhodnutí kanadských úřadů odvolat k soudu, ale toto odvolání nemá odkladný účinek na jejich deportaci z Kanady zpět do země, odkud přišli. V případě zamítnutí žádosti o azyl budou žadatelé, pokud jsou občany jedné z bezpečných zemí, deportováni z Kanady velmi rychle.

Po dobu pobytu v Kanadě nemají žadatelé o azyl, pocházející z některé z bezpečných zemí, nárok na čerpání výhod z kanadského systému sociální a zdravotní péče, a přednostně budou ubytováni v internačním zařízení.

Kanadský seznam bezpečných zemí obsahuje k dnešnímu dni USA, Chorvatsko a následující země Evropské unie: Rakousko, Belgii, Kypr, Českou republiku, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francii, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálii, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Maltu, Holandsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Velkou Británii.

Rumunsko a Bulharsko jsou z pohledu Kanady i nadále pokládány za země, kde standardy bezpečnosti občanů nejsou zaručeny, a žadatelé o azyl z těchto zemí budou mít i nadále přístup ke všem výhodám kanadského azylového systému. Počet žadatelů o azyl z Rumunska a Bulharska k dnešnímu dni v Kanadě není velký, protože občané těchto dvou zemí potřebují ke vstupu na území Kanady vstupní víza.

K dnešnímu dni nemohou občané České republiky do Kanady bez kanadského víza cestovat. Kanada původně zrušila vízovou povinnost pro české občany v roce 2005. Několik tisíc českých občanů ihned poté zneužilo kanadský imigrační systém a požádalo o status uprchlíka v Kanadě, aniž by tito čeští žadatelé o azyl byli ve své vlasti pronásledováni. Kanadské úřady proto po nahromadění několika tisíc českých žadatelů o status uprchlíka za období 2008-2009 obnovily od 14.7.2009 pro cesty českých občanů do Kanady vízovou povinnost.

V minulosti si vláda České republiky u orgánů Evropské unie opakovaně stěžovala na počínání kanadských imigračních úřadů a česká diplomacie činila vše co bylo v jejích silách, aby zkomplikovala Kanadě jednání o uzavření smlouvy s Evropskou unií o zóně volného obchodu. Česká strana přitom argumentovala tím, že azylový systém Kanady zneužívají pouze čeští Romové, a že ostatní občané ČR by neměli být kanadskými vízy omezováni. Z kanadského pohledu ale není možné diskriminovat při udělování víza českému občanovi podle etnického původu, a proto byla v roce 2009 obnovena kanadská víza pro všechny české občany bez výjimky.

Tiskový mluvčí Ministerstva zahraničí ČR o zařazení České republiky na kanadský seznam bezpečných zemí do dnešního dne neposkytl žádné zprávy, a stejně tak o této radikální zmeně kanadské imigrační politiky vůči České republice dosud neinformovala žádná česká média.

Po zařazení České republiky na seznam bezpečných zemí lze očekávat, že Kanada brzy zváží zrušení vízové povinnosti pro turisty z České republiky.

0
Vytisknout
9545

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2012