Schwarzenbergovi voliči nejsou idioti

13. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že některá pozitiva právě skončené první kolo prezidentských voleb má. Zejména je to drtivý neúspěch kandidáta ODS Přemysla Sobotky. Kéž by podobný výsledek měla celá ODS i v blížících se sněmovních volbách. To, že Klaus mluví o největším debaklu pravice, jaký jsme zažili, má svoji logiku, protože pro něj pravice nemůže být proevropská. Klausova pravice (včetně Bobošíkové) volby jasně prohrála, to je pravda. Říká se, že mezi voliči Jana Fischera byli i ti, kteří by volili do Sněmovny ODS. Ale ani ti spolu s dalšími Fischerovými voliči navzdory předvolebním průzkumům neuspěli.

Pád Fischera je myslím další pozitivní signál z prvního kola prezidentské volby. Nestačí PR, peníze, opatrná beznázorovost. Dále voliči Dienstbiera, Fischerové a Franze mohli dohromady, možná i s některými voliči Jana Fischera, první kolo jednoznačně vyhrát. Je škoda, že se tak nestalo, že nedošlo k nějaké předvolební spolupráci a propojení. Možná by se přidala i Zuzana Roithová, neboť Bělobrádkova KDU-ČSL tíhne víc k levici než Kalouskův Schwarzenberg.

To může být důležitým poučením pro sněmovní volby. Zda nakonec vyhraje Zeman, nebo Schwarzenberg není tak důležité, podstatné je, kdo vyhraje příští sněmovní volby a jakou většinou. Před levicí je výzva spojit široké spektrum voličů od KSČM a Zemana přes voliče Dienstbierovy až k některým voličům Fischerové, Fischera, Franze a Roithové proti Nečasově ODS a Kalouskově TOP09.

Dokonce si myslím, že i mnozí voliči, kteří dali teď hlas Schwarzenbergovi, by mohli levici do Sněmovny volit.

Bude to vyžadovat mnoho práce, diplomacie, odolání rozštěpování a hádkám.

Myslím, že bez Miloše Zemana v roli prezidenta by to bylo snadnější, nicméně ČSSD prostě nemůže Zemanovy voliče urazit tím, že Zemana odmítne.

Až bude po prezidentské volbě a bez ohledu na to, jak dopadne, bude třeba, aby levice podchytila a sjednotila celé výše zmíněné spektrum voličů a postavila ho proti Nečasovi a Kalouskovi.

Ten voličský potenciál tu zjevně je.

Důležité bude také chápat úspěch Karla Schwarzenberga nikoli jako úspěch TOP09 a snažit se voliče, kteří ho volili, neodradit od volby levice v příštích sněmovních volbách.

Není třeba vést vůči voličům Schwarzenberga nějakou nenávistnou kampaň, že to jsou zmanipulovaní idioti atd. Mnoho z nich by, pokud budou cítit na levici pochopení a kultivovanost, ODS ani TOP09 rozhodně nevolilo.

0
Vytisknout
16113

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2013