IDnes napsala o protestu 15 lidí proti komunismu :) o demonstraci 150 osob na podporu Romana Smetany neinformovala

15. 1. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 6 minut

Dva dny před shromážděním na podporu svobody slova, které svolalo sdružení Přátelé Romana Smetany v předvečer dalšího soudu s tímto zločincem na Horní náměstí v Olomouci, mi zavolal pan Zbyněk Horváth ze Zlína. Sdělil mi, že i on v rámci "Palachova týdne" pořádá prakticky ve stejnou dobu (rozdíl jedné hodiny) a na stejném místě akci, která je namířená proti rostoucímu vlivu komunistů, a navrhl mi, abychom obě akce spojili. Pokusil jsem se mu vysvětlit, že mezi komunisty rozlišuji; s velkým úspěchem se to nesetkalo a dozvěděl jsem se, že jsem v podstatě naivní.

Pana Horvátha jsem do té doby neznal, i sdělil jsem mu, že akci pořádám spolu s přáteli a musím se s nimi poradit. Spolu s nimi jsem se poté podíval na Horváthovy www stránky. Poněkud zaskočeni jsme zjistili, že pan Horváth se bezvýhradně staví za bratry Mašíny. Se souhlasem ostatních jsem mu poslal stručnou sms, ve které jsem mu sdělil, že podpora Mašínů je pro nás nestravitelná a spolupráci jsem vyloučil.

Na shromáždění, jehož podtitulem bylo heslo "Svobodu pro Smetanu, vězení pro gaunery" se sešlo odhadem 120 -- 150 lidí, přítomná byla i ČT, která se mnou natočila po vystoupení mém (viz dále) a přátel krátký rozhovor. Přišel ke mně také pán, který se představil jako Jan Šinágl. Sdělil mi, že všechno točil a zítra to bude na jeho webových stránkách. Pána jsem informoval, že ho znám, a že je to jeho věc. Při odchodu jsme v 15,45 minuli pódium, na němž stál pan Horváth, v okolí postávalo asi 15 lidí. Jak jsem se později dozvěděl, byl mezi nimi i pan Vladimír Hučín a paní Zdena Mašínová. Portál iDnes o jejich akci pohotově informoval. Ve zpravodajství ČT ani iDnes se ale o shromáždění na podporu Romana Smetany navštívené o pár desítek metrů dál podstatně větším počtem účastníků neobjevilo nic. Pro zmíněná média to zřejmě bylo málo zajímavé. Naštěstí máme ještě Britské listy, takže si níže můžete přečíst, co si občané olomoučtí (i odjinud) mohli ode mne vyslechnout:

Proč si myslíme, že je právo na svobodu projevu ohroženo? Jak mnozí jistě víte, zítra, 15. ledna od devíti hodin ráno proběhne v soudní síni č. 3 okresního soudu v Olomouci jednání v trestní věci, v níž je náš spoluobčan Roman Smetana obžalován z maření výkonu úředního rozhodnutí. Ve věci bylo nepravomocně rozhodnuto trestním příkazem, proti němuž podal odpor jak obviněný, tak státní zástupce. Skutkovou podstatou má být to, že podvakrát nenastoupil v určeném termínu do vězení, když byl předtím tímto -- a také Nejvyšším -- soudem odsouzen k trestu za to, že na autobusových polepech veřejně ocejchoval některé politiky jako lháře, tuneláře či korupčníky. Také jim namaloval dnes již proslulá tykadla.

Musíme se ptát, co je větší zločin: pomalovat plakáty, nebo na nich lhát?

Místní organizace Občanské demokratické strany na otázku odpověděla jednoznačně: uplatnila požadavek na náhradu škody. Smetanu soudila manželka význačného politika téže strany.

Roman Smetana se choval zdánlivě nepochopitelně. Proti rozsudku se příliš nebránil, podjatost soudkyně nenamítal. Byl si však jist tím, že neudělal nic špatného. Trestu se nebál a nebojí, stejně jako se nebál být občanem s velkým "O" a říci pravdu, již se mnozí z nás odvažujeme říkat jenom tak, abychom z toho neměli problémy. Jestliže trest nenastoupil a nechal se k jeho nástupu formálně donutit, udělal to proto, aby moc demonstrovala svou nahotu.

Několik dnů poté, co byl Roman Smetana propuštěn z vězení, to zakladatel Občanské demokratické strany Václav Klaus ve spolupráci se současným předsedou ODS a premiérem Nečasem udělali. Korupčníky, zloděje a další vředy této společnosti, kteří na rozdíl od Romana léta úspěšně kličkovali mezi paragrafy a připravili občany této země o částky řádově mnohem vyšší, amnestovali. Nikdo a nikdy je už soudit nesmí, mají na to od Klause a Nečase patent. Roman Smetana ODS požadovanou částku uhradil, aniž by ovšem připustil, že hradí nějakou škodu. Tisíce okradených se ale spravedlnosti zásluhou Klause, Nečase buď nedomohou, nebo se tak stane s obrovskými problémy. Tentýž Klaus, kterého odmítám nazývat svým prezidentem, na opakovanou žádost o milost pro Romana Smetanu setrvale odpovídá, že k ní nevidí důvod.

Nerad bych, aby naše vystoupení vyznělo jako agitka proti jedné politické straně. Nutno připomenout, že za amnestii nese odpovědnost celá vláda, včetně finalisty prezidentských voleb Karla Schwarzenberga, jakkoliv se jeho strana od Nečase v této zásadní věci formálně distancuje. V jeho vládě však zůstává. Kryje-li však jakákoli strana gaunery a nedokáže-li se od nich očistit, padá jejich stín logicky na ni. To platí obecně, pro partaje všech barev.

Nyní tedy hrozí Romanovi Smetanovi opět trest odnětí svobody. Hrozí člověku, který na politickou nevůli k vymahatelnosti práva a vůli ke krytí gaunerů ukázal a trest, který mu soud "napařil", pokládá právem za absurdní.

Chceme touto cestou říci soudu jediné: Roman Smetana svým někdejším činem ukázal svým spoluobčanům, že je možné se nebát a za svou pravdou si stát. Gauneři jsou na svobodě a stát vláčí po kriminálech a soudech spravedlivého člověka. Lživá politická reklama je pokládána za nedotknutelný majetek a nikoho nenapadne, aby za ni zadavatele trestal. Roman musel pomalované plakáty uhradit. Politici však občanům za škody, jež způsobili svou politikou, v níž bránili vymahatelnosti práva, a jež jsou řádově nesrovnatelně větší, nezaplatí ani korunu.

Lež je legální. Pravda legální není. Takové u nás máme právo. A jestliže chceme soudu něco vzkázat, je to toto: neřiďte se jen platným právem, ale i rozumem a smyslem pro spravedlnost. Roman Smetana si nespravedlnosti užil už dost.

Zastavte to, je to na vás.

0
Vytisknout
15681

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2013