KOMENTÁŘ

BBC má mezinárodní ostudu. Zpronevěřila se svému poslání

18. 1. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Připravovaný prodej české pobočky BBC komerčnímu mediálnímu domu Lagardere je mezinárodní ostudou. BBC se tímto krokem zpronevěřila svému veřejnoprávnímu poslání sloužit veřejnosti. BBC se prodala.

"Bylo by velmi nešťastné a pro pověst ctihodné BBC jistě nikoliv povzbuzující, kdyby unikátní soubor dvanácti kvalitních kmitočtů v pásmu FM byl prostřednictvím prodeje podílu BBC v dceřiné společnosti BBC Praha vyveden z prostoru veřejné služby pro potřeby komerčního vysílání," uvedl generální ředitel rozhlasu Peter Duhan pro Lidové noviny. Velmi diplomaticky řečeno. Lze to říci i méně diplomaticky.

BBC získala soubor vysílacích kmitočtů na základě osobní žádosti předsedkyně vlády Margaret Thatcherové prezidentu Václavu Havlovi během její oficiální návštěvy v Praze v září 1990. Havel tehdy na tiskové konferenci s britskou premiérkou řekl:

Budeme podporovat myšlenku, aby BBC, jakmile to umožní příslušné právní předpisy, měly být dány některé [vysílací] frekvence v naší zemi. Mluvili jsme i o kulturních, intelektuálních a vzdělávacích kontaktech...

Margaret Thatcherová konstatovala:

S ohledem na vývoj ekonomiky Československa a demokracii, budeme dělat vše pro to, abychom vám pomohli.

V závěru tiskové konference byla položena víceméně zdvořilostní otázka nejmenovaného reportéra BBC.

Question: First of all I would like to thank the President for his promise that very soon, even if after the enactment of some new legislation, the BBC will be better heard here. I think after fifty years we still have something to offer, including language courses in English. The listeners of the BBC World Service Czechoslovak section come to us with a lot of enquiries, especially young people who are learning English from the English by Radio courses, and they want to know about contacts with Great Britain. You have spoken about the exchange of young people, they will certainly be delighted about the visa-free travel you have announced today, but is there any possibility in the foreseeable future for them to come to Britain and take short-term jobs with a work permit, like a pairs for example, so that they can stay independently of institutions for a short while and learn the language properly and come back to their own country richer?

Prime Minister Thatcher: I think the main exchanges would be done through the other most excellent organisation, the British Council, as you know, and together you do marvellous work. I certainly will have a look at the other matter.

Zdroj ZDE

Tato diplomatická dohoda hlav obou států stála za přidělením kmitočtů BBC pro vysílání v České republice usnesením vlády ČSFR 18. října 1990 (708/90) pro zlepšení informovanosti čs. obyvatelstva o mezinárodních událostech.

Dvacet dva let poté už jsme plně informováni o mezinárodních událostech. Už víme, že za líbivými diplomatickými řečmi o demokracii se může skrývat snaha zpeněžit i diplomatický dar. Iluze o Velké Británii a duchovním dědictví Johna Charlese Walshama barona Reitha, který položil základy Kodexu BBC a byl jejím prvním ředitelem, byly jen řečičky. Pohádky o tom, jak demokracii nese čáp.

Po skandálu, který BBC měla v Británii se sexuálně úchylným komikem, kterého léta kryla, ctihodnou britskou mediální instituci čeká další skandál. Prodala se. Prodala se jako děvka prvnímu kunčoftovi, který byl ochoten zaplatit. Má z toho ctihodná BBC alespoň potěšení, nebo jen prachy?

Autor byl členem Rady Českého rozhlasu. Svou funkci vždy bral jako povýšení do šlechtického stavu - jako výraz cti a odpovědnosti, které je třeba dostát, i kdyby na chleba nebylo. Cítí se být touto službou veřejnosti zavázán, i když už členem Rady není.

O PŘIPRAVOVANÉM PRODEJI ČESKÉ POBOČKY BBC NAPSALI

18. 01. 2013 TISKOVÁ ZPRÁVA: Kotrba podal RRTV návrh na odnětí licence BBC, Lagardere tak může přijít o kšeft ZDE

18. 01. 2013 TISKOVÁ ZPRÁVA: Lagardère Active ČR: ČRo nevhodně zasahuje do rozhodování o BBC ZDE
18. 01. 2013 TISKOVÁ ZPRÁVA: Český rozhlas nesouhlasí, že BBC předává své veřejnoprávní frekvence komerční společnosti ZDE

Česká média: TISKOVÁ ZPRÁVA: Kotrba podal RRTV návrh na odnětí licence BBC, kritizuje Úřad Rady za nezveřejnění žádosti BBC na úřední desce ZDE

Česká média: Český rozhlas nesouhlasí se změnou vlastníka stanice BBC z britské veřejnoprávní BBC na francouzskou mediální skupinu Lagardere ZDE

21.1.2013, MaM: ČRo nesouhlasí s tím, aby BBC získala Lagardere ZDE
21.1.2013,HN: Český rozhlas napadl prodej frekvencí BBC firmě Lagardere ZDE
18.01.2013, Lidovky.cz: Rozhlas se bojí ztráty Rádia Česko. Na frekvenci má zálusk Evropa 2 ZDE
18.01.2013, RadioTV.cz: Český rozhlas chce i nadále spolupracovat s BBC. Zvrátí převod licence? ZDE
18.01.2013, iHNed.cz: Český rozhlas bojuje o frekvence BBC. Žádá radu, aby prodej neschválila ZDE
18.01.2013, Týden.cz: Český rozhlas nevzdává boj o vysílání BBC ZDE
18.01.2013, DigiZone.cz: Český rozhlas vyzval RRTV, aby zamítla žádost převodu licence BBC na Lagardere ZDE
18.01.2013, Parlamentní listy: Český rozhlas nesouhlasí se změnou vlastníka stanice BBC ZDE
31. 12. 2012‎ RadioWoche.de: Tschechien: Medienkonzern Lagardère kauft überraschend BBC ZDE

0
Vytisknout
10808

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2013