O údajném alkoholismu Miloše Zemana

2. 2. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Vlastně žasnu nad tím, jak mnoho lidí ohrnuje najednou nos nad údajným alkoholismem nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana. V národě, kde je snad největší spotřeba piva na osobu na světě, kde se běžně dává v rodinách alkohol dětem a kde se lidé opíjejí snad při všech příležitostech oslav něčeho, je to velmi pokrytecké a hloupé.

Závislost na alkoholu je nemoc, vážná nemoc, není to vada charakteru. Těžký alkoholik nemůže jenom tak přestat pít, protože bez alkoholu má vážné zdravotní problémy, trpí úzkostí, nespavostí, halucinacemi, což může vést až k deliriu tremens (mnoho lidí si, myslí, že delirium tremens je stav nejvyšší opilosti, ale on je to stav vznikající v důsledku toho, když těžký alkoholik nepije) a smrti (infarkt, epileptický záchvat).

Mnoho lidí se v Česku vyhýbá abstinenčním příznakům, které by jinak měli, pravidelným pitím alkoholu a cítí se celkem v pořádku.

Když ale těžký alkoholik má přestat pít, měl by u toho asistovat lékař a měl by brát léky (typicky diazepam) pro zmírnění možná fatálních abstinenčních příznaků.

Těžkým alkoholikem byl zřejmě i britský premiér Winston Churchill a jeho poválečné deprese zřejmě souvisí více než s prohranými volbami s tím, že už nemohl tolik pít jako v minulosti. Mnoho alkoholiků navíc se po odborné léčbě sejně dříve či později k alkoholu prací.

Abstinenční příznaky po dlouhodobém, extenzivním pití alkoholu jdou shrnuty zde: ZDE

0
Vytisknout
15984

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2013