Přelomový objev?

1. 2. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na Novinkách.cz právě visí jako hlavní zpráva tohle: "Brněnští vědci našli způsob, jak léčit rakovinu, a nezatížit přitom organismus." V článku není nikde uvedeno, kde daný objev byl publikován. Pokud není publikován, neprošel nezávislým oponentským řízením a není důvěryhodný. Pokud by šlo opravdu o přelomový objev, měl by být publikován v nějakém prestižním mezinárodním časopise. Zmínka v článku je pouze o možném patentování objevu. Patentování ale není argument o použitelnosti, je to pouze zajištění si práv na zisk z objevu, pokud ten se ukáže použitelným a výnosným. Lidé si mohou patentovat vynálezy, o kterých sami dobře vědí, že nikdy k ničemu nebudou, pokud jim patentování má přinést nějakou prestiž a odměnu z peněz daňových poplatníků. Mít hodně patentů je ale samo o sobě naprosto k ničemu.

Dnes se stále dokola objevují různé zprávy o "lécích" proti rakovině. Jde o prachobyčejné sebezviditelňování daných výzkumných týmů. On to ale za ty roky už stejně asi nikdo nebere vážně. Dokud nová látka či nová metoda nevstoupila do klinických testů a neprokázala protinádorovou aktivitu v lidech, nemá vůbec smysl mluvit o ní v souvislosti s "léčbou" rakoviny. Většina "úspěšných" nových léků proti rakovině je navíc velmi drahá a málo účinná (odkazuji na článek Fojo & Grady: "How Much is Life Worth" publikovaný v Journal of the National Cancer Institute v roce 2009). Celkovou situaci lze demonstrovat slovy Gayle Sulik, která napsala rozsáhlou a velmi zajímavou knihu o kultuře kolem boje proti rakovině prsu Pink Ribbon Blues<, vydanou péčí Oxford University Press v roce 2011 (str. 159):

"Each year over 40,000 American women die from the disease. Although the United States spends billions of dollars a year to fight breast cancer, there are still no proven methods of prevention, and there si no cure. The absolute risk of dying from breast cancer has decreased about 0.05 percent from 1990 to 2005. Yet a woman diagnosed with invasive breast cancer gets more treatment, spends more money, and has the about the same chances of dying from the disease as she did 50 years ago."

Cesky preklad

"Na rakovinu prsu umře každý rok asi 40 tisíc amerických žen. Ačkoli USA utrácejí miliardy dolarů ročně na válku proti rakovině prsu, stále neexistují žádné ověřené metody prevence rakoviny prsu a neumíme tuto nemoc vyléčit. Absolutní riziko úmrtí na rakovinu prsu pokleslo jenom o 0,05% mezi lety 1990 a 2005. Nicméně žena diagnostikovaná s invazivní rakovinou prsu dostává více péče, utrácí více peněz a má přesto stejnou pravděpodobnost úmrtí na tuto nemoc jako měla žena s invazivní rakovinou prsu před 50 lety."

0
Vytisknout
11321

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2013