Podvedený národ - 65 let nesvobody

15. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Hnutí za přímou demokracii pořádá 23. února v Brně na náměstí Svobody od 14.00 demonstraci, jejíž hlavní motto je "Podvedený národ - 65 let nesvobody". Mezi pozvanými hosty jsou spisovatelka Lenka Procházková, herečka Tána Fišerová, performer Milan Kohout nebo předseda Romské hospodářské rady Miroslav Tancoš.

"Ideály svobody, spravedlnosti a sociálně spravedlivé společnosti sdíleli lidé jak v únoru 1948, tak i v listopadu 1989. V obou případech však byli oklamáni. Mocenské elity využily svého postavení ke svému prospěchu, nikoliv ku prospěchu občanů. Z této zkušenosti je nutné si vzít poučení a na jeho základě nalézt cestu k uskutečnění ideálů listopadové revoluce", uvádí mluvčí Hnutí za Přímou Demokracii Milan Valach.

Akce volně navazuje na otevřenou diskusní konferenci "Demokracie versus totalita v 21. století", kterou HzPD uspořádalo na začátku února v Českých Budějovicích. Sborník diskusních příspěvků a videozáznam je možno najít na stránkách hnutí.

" Ve společnosti se kumuluje napětí. Bylo to vidět při prezidentských volbách, stále probíhá studentská antikomunistická kampaň proti výsledkům krajských voleb na jihu Čech. Jde však mnohdy o neporozumění nebo neznalost historie. Chybí nám celospolečenská diskuse o podstatě minulého režimu a srovnání s nynějším. I toto chceme občanům připomenout, aby došlo k znovuzrození revolučních myšlenek, které byly vládnoucími elitami deformovány", doplňuje hlavní organizátor akce Jaroslav Plucar.

Srdečně zveme všechny občany, odboráře, občanské iniciativy a zástupce médií.

0
Vytisknout
10151

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2013