Základní spravedlnost by měl hájit stát

18. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

Včerejší sledování debaty v OVM s paní Vitáskovou z Energetického regulačního úřadu vytočilo můj údiv,rozčilení a bezmoc do takových otáček,že ještě stále vidím rudě, píše Radka Jandová.

Pan Moravec vytáhne fakturu,ze které vyplývá,že zákazník neodebral na energiích vůbec NIC - tedy 0,00 ale přesto musí zaplatit energetické společnosti přes 800,- Kč. Zákazník neví,co proti tomu může dělat, kontrolní úřad neví, co proti tomu může dělat, neví to ani pan moderátor, neví to nikdo - zato exekutor bude mít naprosto jasno! Co také čekat ve státě, kde v době celosvětové finanční krize je ministrem financí hulvátský asociální chemik a kde musí rozhodovat soud o tom, jestli je průměr totéž co součet.

Debata se týkala dopadů politiky obnovitelných zdrojů energií a především fotovoltaiky. Všichni jsou najednou udivení a rozhořčení, ale proč - copak u nastavování podmínek nebyli? Po všech těch zkušenostech s LTO, biolizích a biomasách už snad mohli a měli vymyslet účinné brzdy, jinak jsou naprosto zbyteční. Konečně se začíná mluvit o tom, čím se mělo začít - umožnit obyvatelům samozásobení elektřinou z fotovoltaiky a ejhle! už se rýsuje další tunel - akumulátory! Už přímo vidím to hemžení lobbistů a informovaných kmotrů. Než si ubožák, který má k dispozici střechu na kterou by si panel umístil spočítá náklady na toto samozásobení, zjistí, že už všechny akumulátory v zemí vlastní nějaký dosud neviditelný poslanec. Ptám se - opravdu jsme takový systém chtěli a necháme si ho líbit?

Podle mého selského rozumu (já vím, dnes je to skoro sprosté slovo) by ve slušné, civilizované společnosti by měla platit nějaká základní lidská práva o které by se měl svým občanům starat stát.Ráda státu zaplatím za to, že se postará o to, abych měla přístup k vodě, energiím, práci, bydlení, bezpečnosti, zdravotnictví,školství a důstojnému stáří. Stát z nás vymáhá daně na své fungování, ale povinnosti přenechává soukromníkům. Klausové Kalouskové nám budou vykládat, že stát neumí hospodařit - tak ať se to za naše peníze naučí! Je povinností státu postarat se o základní životní potřeby svých občanů - jinak je zbytečný a můžeme se vrátit k zákonům smečky.

0
Vytisknout
17109

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2013