Otřepané fráze politiků u Moravce

20. 2. 2013

čas čtení 3 minuty

V nedělním pořadu Václava Moravce (dne 17.02.2013) usedli k rozhovoru ministerský předseda Petr Nečas a předseda opoziční strany ČSSD Bohuslav Sobotka. To, že se rozhovor vedl v jistém vzájemném pochopení obou pánů není v současné době nic neobvyklého a dokládaly to pohledy a gesta, kterými si stvrzovali oba pánové jen málo odlišná stanoviska, píše Michal Horák.

Co ovšem snad už ani není zarážející byla skutečnost, že na otázky Václava Moravce odpovídali v podstatě dávno již známými a otřepanými frázemi.

Snad nejzajímavější byl výrok pana předsedy vlády o tom, že za "aférou" se solárními elektrárnami stojí velmi silná a velmi agresivní skupina. Kdyby mluvil o silné vlivové skupině, mohlo by to být přirozené. Ale on mluvil o silně agresivní skupině -- co měl na mysli touto agresivitou?

Tohle by premiér v demokratické společnosti, za kterou se chceme považovat, neměl ani vypustit z úst! To zakládá obavu, že s naší demokracií a jejími institucemi to rozhodně není v pořádku. V normální zemi by "agresivní" skupina již dávno seděla za katrem.

Další perla zazněla v otázce snížení počtu nezaměstnaných. Jestliže si někdo myslí, že jen administrativním rozhodováním vlády, například zjednodušení administrativy souvisící se živnostenskými činnostmi obyvatelstva a dalších aktivit se něco pozitivním směrem změní, je to výraz obrovské naivity. Stejně tak i z opoziční strany hlášené zavedení registračních pokladen.

Je možno si myslet naopak, že především pojmenovávání těch co kradou, vyvozování trestní odpovědnosti s retroaktivními důsledky vůči jejich majetku by bylo nejúčinnější, protože by vneslo do řad obyvatelstva tolik potřebný optimismus. Jsme již v situaci, kdy se nelze spolehnout na změnu morálky a odpovědnosti některých lidí a skupin, zabudovaných do státních struktur a do správních funkcí ve státním a polostátním podnikatelským sektoru. Zdá se, že jedině strach z důsledku trestu za činnost těchto jedinců a skupin povede k cíli. To se ale v projevech obou politiků neobjevilo, jak jinak a bohužel.

Jestliže totiž žijeme v zemi, kde státní firma -- konkretně ČEZ naprosto selhala na Balkánu a následek tohoto selhání opět zaplatí ve svém důsledku občan ČR, přičemž ve vedení ČEZ jsou stále titíž lidé jen v obráceném gardu, jestliže žijeme v zemi kde hlavní sponzor kandidáta na funkci prezidenta až po volbě zjistil, že kandidát byl nevhodný a již dává od něj ruce pryč, aby si snad vydláždil cestu jiným směrem, pak je to hrůza!

Obdivuji Bulhary, že dokázali vyjít do ulic a že donutili vládu ke konání a nenechají se okrádat. Bohužel, na to asi Češi nejsou stavění. Raději budou stále hrbit záda a čím dále tím větší počet občanů České republiky se potopí doslova do existenčních potíží.

Jedině snad opravdu zásadní odpor slušných a do kouta zatlačených obyvatel tohoto státu, odpor vedoucí k vyčištění tohoto zatuchlého Augiášova chléva od všech rádoby politiků, zlodějů a zločinců by mohl přinést alespoň trochu nápravu a světla do budoucnosti. Zřejmě se bude muset zopakovat rok 1989, který tehdejšímu režimu přerostl přes hlavu a vedl ke zvratu aby další a jak se zdá i nezbytně nutný zvrat nastal i nyní!

0
Vytisknout
11759

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2013