Požár v krvi

20. 2. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nový dokument Fire in the Blood ZDE, který naše veřejnoprávní televize jistě neuvede, pojednává o okolnostech, kvůli nimž více než 10 milionů lidí zemřelo na AIDS poté, co velké farmaceutické společnosti, včetně koncernů Pfizer a GlaxoSmithKline, a Spojené státy znemožnily rozvojovým zemím dovoz laciných generických léků. Přestože snímek zachycuje dění konce 90. let a začátku první dekády 21. století, tato děsivá tragédie pokračuje dále.

Snímek prostřednictvím rozhovorů, svědectví a výzkumných dat z této tragédie viní západní vlády, zejména americkou, kvůli tomu, že nadnárodním zdravotnickým koncernům umožňují vydělávat ohromné sumy peněz na úkor desítek milionů vážně nemocných Afričanů. Snímek dále ukazuje, jak farmaceutičtí predátoři zneužívají patentní zákony. Dokument měl nedávno premiéru na festivalu Sundance Film Festival a jeho zhlédnutí doporučují kupříkladu ekonom Joseph Stiglitz či Bill Clinton, který v něm vystupuje.

Někteří komentátoři nazvali jednání farmaceutických gigantů a Spojených států za "zločin století", jak v relaci Democracy Now! uvedla moderátorka a reportérka Amy Goodmanová ZDE. V pořadu režisér dokumentu Dylan Mohan Gray řekl, že k natočení snímku ho dovedla i skutečnost, podle níž bylo nutné tragické události zachytit; vytvořit jakousi vzpomínku, záznam, neboť se o nich téměř nehovořilo.

Profit nade vše

"Obyčejně dochází k tomu, že farmaceutické společnosti kupují technologie k výrobě léčiv například od jednotlivých univerzit nebo malých biotechnologických společností, a výsledné produkty pak zpeněží podle své libovůle. V našem dokumentu bývalý šéf koncernu Pfizer Peter Rost otevřeně hovoří o tom, že firemní koncept spočívá v maximalizaci zisku. To ale nemá nic společného s reálnou výší nákladů na výzkum a vývoj," míní Gray.

Jeden z předních odborníků pracující v oblasti HIV/AIDS a autor publikace Genocide by Denial: How Profiteering from HIV/AIDS Killed Millions ZDE Peter Mugyeniy pro Democracy Now! uvedl, že ve světě panuje hromadně šířená dezinformace o tom, že náklady na výrobu léků proti AIDS jsou příliš vysoké. "Je nutné, abychom si uvědomili, že tato neetická situace přetrvává kvůli dohodě TRIPS (mezinárodní dohoda o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví, která je řízena Světovou obchodní organizací (WTO) -- pozn. aut.). Dokud nebude tato dohoda přehodnocena, zůstávají v ohrožení životy milionů lidí," konstatuje Mugyeniy.

Světová obchodní organizace totiž prostřednictvím této smlouvy v řadě zemí blokuje dovoz generických léků a děsivá situace především v Africe se kvůli tomu nelepší. Fakt, že se o tomto snímku, jakožto i dalších zajímavých dokumentech, příliš neví v době, kdy se na nás informace valí ze všech stran, je skutečně na pováženou.

0
Vytisknout
11842

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2013