Podstatou frenštátské tragedie je ignorovaný a neřešený problém exekucí

20. 2. 2013

čas čtení 4 minuty

S velkým zaujetím sleduji informační strategii, která je aplikována na výbuch ve frenštátském panelovém domě, píše Petr Pokluda.

Excelentně je precizován obraz duševně vyšinutého jedince, který spáchal masovou vraždu.

Pouze v prvních reportážích tzv. sdělovacích prostředků byly zveřejňovány komentáře obyvatel Frenštátu, kteří se zmiňovali i o možné příčině tohoto neštěstí.

A to o tom, že majitel bytu měl být exekučně vystěhován.

Vzhledem k tomu, že shodou okolností jsem se narodil a žil několik kilometrů od Frenštátu, poptal jsem se známých. Pravda se opravdu vytváří z pololží, autocenzury a průniku fikce do reality. Ale s těmito skutečnostmi jste, vzhledem k vašim zkušenostem, seznámeni určitě více a lépe než já, který se pohybuje ve spodních patrech....

Pokud si dobře vzpomínám, v Holandsku nastartovala změny v tzv. exekutorském právu vražda/y exekutora nebo jeho pomocníků. Ve Frenštátě byl jedinec dohnán k vraždě nevinných, neb jeho mysl asi nedokázala správně analyzovat některé příčiny a následky. To je ovšem jen moje spekulace, bez znalosti souvislostí a reality v místě.

Dovoluji se na vás oba obrátit s žádostí o veřejné otevření a pokus o analýzu tohoto případu ve všech jeho souvislostech a příčinách, které vyústily v nedělní výbuch.

Žádáme čtenáře, kteří vědí víc, aby nám o této věci napsali, pozn. red.

Následně o pokus aktivizovat část společnosti směrem ke změně "právního" exekučního prostředí, tak aby se podobná tragédie nemusela již opakovat a nemuseli umírat jak nevinní, tak možná i přímo vykonavatelé. 6 nevinných mrtvých myslím stačí až nad hlavu.

Doporučoval bych vám navštívit osobně některý "dražební den" na jednom moravském exekutorském úřadě

Po dlouhém váhání jsem to učinil v lednu t.r.. Byl to zážitek možná hlubší než návštěva Osvětimi nebo Saxenhausenu. Hodně věcí tam hovořilo o tom, že byly zabaveny zřejmě jen z důvodu pomsty nebo snad lépe z pocitu nadřazenosti a možnosti beztrestně ublížit a vyvolat v "povinném" a jeho rodině paniku, strach a nenávist.

Co si má člověk myslet o tom, když se draží plyšoví medvědi (a nebyl tam jen jeden) s vyvolávací cenou 50,- Kč nebo set-top boxy (taktéž od 50,- Kč), protože klasické televize (s CRT obrazovkami jsou neprodejné). a tak vykonavatel zabaví alespoň tento konvertor, nemluvím o pračkách, mikrovlnkách, vařičích....

Pokud nebudete vtaženi do "dražebního víru" a i takových tam bylo velmi hodně, můžete pozorovat chování exekutorských vykonavatelů, kteří v tomto případě slouží jako průvodci vystavenými "exponáty" a jejich hlídači. Zajímavá podívaná, obzvláště pro psychologa nebo spíše pro psychiatra....

Jinak to byla pohoda. Ve stanu s občerstvením došly dvakrát teplé párky, neb díky dokonalému marketingu se sjeli koupěchtiví zájemci až z matičky Prahy.... Odhaduji, že jich tam bylo hodně přes 500 na cca 800 dražebních položek.

Knihy a obrazy se z 98% neprodaly....

Pro dokreslení - víte o to, že se v Praze pořádají veletrhy inkasních příležitostí?

Na závěr mého dopisu se na vás, vzhledem k vašim zkušenostem s novinařinou, znalostmi právního řádu a práci v "zákonodárném" sboru, ještě jednou obracím s prosbou otevření co nejširší diskuze k frenštátskému případu na základě širších souvislostí a následného pokusu o reálnou změnu, která by nedoháněla lidi k zoufalým činům.

0
Vytisknout
19746

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2013