EU jako zmatený chameleon

19. 2. 2013 / Jiří Kalát

čas čtení 10 minut

Svatá země 7. týdne roku 2013: Jeruzalém na několik hodiny ochromil strach z teroristického útoku. Došlo k odsouzení několika policistů i židovského teroristy. V izraelských celách se odehrál tajuplný příběh neznámého vězně. Po celé Palestině se bojovalo a několik dalších informací navrch.

Rozhodnutí zřejmě nepřijde

Tak jak to tedy je? Hizballáh zařadit, anebo nezařadit na list teroristických organizací? A co s izraelskými osadníky, podporovat či nikoliv? Tohle jsou otázky, které se nesou Evropskou unií již pěknou řádků měsíců, no možná spíše let. Tu první opět otevřela bulharská zpráva o teroristickém útoku v Burgasu, ta druhá čeká na stolech evropských politiků na řešení kvůli pravidlům dovozu do EU.

Vůdce libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh neustále hrozí státu Izrael odplatou a to prakticky za každé jednání židovského státu. Rakety namířené na izraelská města zrovna nesvědčí o mírumilovnosti tohoto hnutí, stejně jako slova jeho představitelů. Hizballáhem sponzorované zbraně i darované peníze plynou do kas a skladů militantů v Gaze, stejně tak extrémistům na Západním břehu Jordánu, podporuje skupiny jak islamistické, tak přímo teroristické. Co s tím dělá Evropská unie? To co umí nejlépe, jedná a vyplňuje další byrokratickou agendu k tomuto případu. Tedy jinými slovy nic, jen oddaluje své rozhodnutí. Benjamin Netanjahu, stejně jako další Izraelci se snaží EU tlačit k nějakému činu, prozatím však neúspěšně.

Podobný proces probíhá i na odvrácené straně konfliktu. Izraelští osadníci si s požehnáním vlády zabírají stále více půdy a ukrajují pozemky z toho, co by se v budoucnu mohlo stát Palestinou. Nejdříve to vypadalo, že výrobky z nelegálních osad budou v EU přímo zakázány, však nyní se rétorika společenství zjemňuje a jakékoliv kroky vyznívají do prázdna. Měl to být pořádný problém, jelikož produkty z okupovaných území byly označovány značkou "made in Israel" a to je nezákonné, stejně jako sami osady. Jenže nyní se vše obrátilo a jediná změna platí pro vlastní značku, tedy opět jen byrokracie. Pokud produkty z osad označí výrobci správně (nevím ale, co za slovo "made" doplní" class="btn" target="_blank">ZDE

, bude je možné prodávat na území EU. "Rozhovory se nevedou o zákazu produktů, ale jen se ujišťujeme, že produkty, které vstoupí do EU, vstoupí pod podmínkami platnými v Evropské unie," řekl evropský velvyslanec v Izraeli Andrew Standley v rozhovoru pro list Times of Israel. Z vážně míněné iniciativy se tak opět stal jen další zářez na posteli evropské plytké byrokracie.

Co si z toho vzít? Evropská unie je takový chameleon, a to ke všemu ještě dosti zmatený, který se nedokáže rozhodnout pro nějaké řešení problému. Mění neustále barvy a jo pštros strká hlavu do písku, v těchto případech spíše do šuflíku s formuláři. To ale ničemu příliš nepomůže a toto nerozhodné jednání spíše celé situaci uškodí. Stejně tak pověsti EU jako takové. Pokud bude ve svém jednání pokračovat, její úředníci a představitelé se poté nesmí divit, že je mimo její zdi (vlastně i uvnitř" class="btn" target="_blank">ZDE

považována za naprosto neschopný byrokratický moloch, jenž je nepoužitelný při řešení akutních mezinárodních problémů. Tedy někdo by se nad tím již měl konečně zamyslet a něco s tím udělat.

Jen krátce ze Svaté země

Jeruzalém v obležení. Minulý týden se rozezněly "varovné zvony", jejichž zvuk rozehrála zpráva od izraelské tajné služby Šin Bet, a varovaly obyvatele hlavního města Izraele o nebezpečí teroristického útoku. V plné pohotovosti byli pracovníci záchranné služby i nemocnic, hasiči i další jednotky, jež měli útok zastavit a v případě jeho provedení, pomoci co nejvíce lidem. Nad Jeruzalémem létala helikoptéra, hlídala veškerý pohyb a kontrolovala situaci. Na vjezdech do města vyrostly "road bloky" s vojenskými kontrolami a auta vyjíždějící z blízkých arabských vesnic byla systematicky prohledávána.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vězeň X. Minulý týden bylo uvaleno v Izraeli informační embargo na veškeré informace týkající se "tajuplného vězně," který byl držen až do předminulého roku v izraelském vězení Ajalon v Ramle. Zde se po několika měsících oběsil. Tento krok je i na Izrael a jeho "svobodná" média celkem nezvyklý. Celý proces je kritizován lidsko-právními organizacemi i zástupci některých vlád. Embargo bylo po několika dnech zrušeno. Podle stanice ABC se jedná o Australana Bena Zygiera, který se do Izraele přestěhoval před deseti lety, vzal si Izraelku a měl s ní dvě děti. Dostupné informací svědčí o jeho práci pro izraelskou tajnou službu Mossad. Nyní se v izraelských mediích tento případ zevrubně propírá a vynořuje se mnoho otázek, na které se jen těžko hledají odpovědi. Společně s tímto se v různých formách objevují i různé teorie Zygierova zapojení do akcí několika tajných služeb.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ženy za mřížemi. V mnoha věcech existuje v Izraeli rovnoprávnost (rozumějte mezi mužem a ženou" class="btn" target="_blank">ZDE

a v mnoha nikoliv. Jednou ze skupiny druhých jmenovaných je právo na modlitbu. Tedy modlit se může každý, jen ne každý se může modlit u Zdi nářků, tak jak by chtěl. Deset žen bylo minulý týden zatčeno v Jeruzalémě, když se modlily u Západní zdi a na sobě měly tradiční židovské modlitební šály, které jejich mužští protějšci běžně užívají. Celý areál nejposvátnějšího židovského místa je řízen podlé přísného ultra ortodoxním náboženského ritu, a proto zde ženám není dovoleno modlit se stejným způsobem, jakým se bohu klaní muži.

Podrobnosti v angličtině ZDE

A vítězí: SMRT V GAZE. Letošní ročník mezinárodně uznávané soutěže World Press Photo zná již svého vítěze. Stala se jím fotografie švédského fotografa Paula Hansena z listu Dagens Nyheter. Na snímku jsou zabalená tělíčka dvou palestinských dětí, zabitých při izraelském raketovém útoku v Gaze na konci minulého roku, které jejich příbuzní připravují na pohřeb. Je to smutný obrázek, smutného příběhu, smutných lidí. Snad opět na chvíli pomůže obrátit oči Západu k malému kusu země, kde lidé trpí pod nadvládou teroristické organizace i krutého okupanta. Obě tyto skupiny ovládají životy civilistů a zabíjejí nevinné při svých hrách o moc i půdu. (Více: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hlavni-cenu-na-world-press-photo-ziskal-snimek-z-palestinske-gazy/902143&id_seznam=" class="btn" target="_blank">ZDE

Čtyři izraelští policisté za mřížemi. Assaf Koneh, Mevorah Benyamin, Boziya Porhan a Dor Yackobi byli jeruzalémským soudem shledáni vinným za napadení a ponižování palestinského mentálně postiženého muže. K incidentu došlo v roce 2009, kdy čtveřice mladíka svázala a hodila na zadní sedadlo džípu. Zde došlo k fyzickému napadení zadrženého služebním psem ve chvíli, kdy policisté chtěli vědět číslo identifikační karty, na kterési svázaný Palestinec nemohl vzpomenout. Celou situaci si jeden z odsouzených natočil na mobilní telefon, což se "strážcům zákona" stalo osudným.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Židovský terorista dostal 2krát doživotí. Jack Tytell, muž který zavraždil dva Palestince a dva Izraelce zranil, byl jeruzalémským soudem odsouzen k dvěma doživotním trestům a ještě sedmdesáti letům k tomu. Terorista se svými činy i slovy hlásil k vytvoření totalitní židovské monarchie na místě dnešního Izraele. Tento v USA narozený Izraelec má tak sloužit jako odstrašující případ všem podobně smýšlejícím jedincům i skupinám.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Turecká škola v Gaze. Nová škola i budoucí návštěva tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana v Gaze, i to jsou zřejmě důsledky obnovování izraelsko-tureckých vztahů. Povolení k výstavbě již vydala izraelské strana a turecký premiér by se měl objevit na otevření školy veřejnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzpoura proti "Bibimu". Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to nebudeme mít se zformováním nové vlády zřejmě tak jednoduché, jak si možná myslel. Politické strany Jewish Home (Naftali Bennett" class="btn" target="_blank">ZDE

a Yesh Atid (Yair Lapida" class="btn" target="_blank">ZDE

se během posledních dnů dohodly na alianci, ta buď společně vstoupí do nové vlády, anebo posílí řady opozice. Tento krok se dá přičíst na vrub neschopnosti dohodnout se s nynějším premiérem a jeho stranou v otázce odvodů ultra ortodoxních branců do armády. Najdou se však i jiné neshody. Boj o novou vládu se tak dostává do obrátek, Netanjahu pohrozil i dalšími předčasnými volbami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Oslava" hebronského masakru. Smutné výročí si připomněli palestinští obyvatelé Hebronu, stejně jako všichni, kteří uctili oběti židovského lékaře Barucha Goldsteina. Přesně před devatenácti lety vešel do zdejší mešity a zpustil palbu z automatické pušky do modlících se muslimů. Zabil 29 lidí a dalších 125 zranil, sám pak čin zaplatil životem. Na celém Západním břehu tak docházelo během posledních dní ke střetům mezi Palestinci na straně jedné a osadníky s armádou na straně druhé. Boje si vyžádaly mnohá zranění v řadách všech zúčastněných i mnohatisícové škody na majetku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Více zase za týden.

0
Vytisknout
9416

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2013