Britská konzervativní vláda zákonem zakáže značkové balení cigaret

5. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Britská konzervativní vláda letos zákonem donutí tabákové společnosti, aby prodávaly cigarety v neoznačených jednobarevných balíčcích, bez loga výrobku a tabákové firmy tak, jak je tomu v Austrálii. Vláda je totiž přesvědčena, že je to jediný způsob, jak přimět mládež, aby nezačínala kouřit. Vznik zákona bude avizován v parlamentu letos v květnu. Zároveň bude zakázáno kouřit v soukromých automobilech, pokud je mezi cestujícími v autě osoba mladší 16 let.

V úterý zveřejnil lékařský časopis Lancet studii stavu zdraví občanů v 19 zemích a zjistil, že Británie v tomto ohledu zaostává za srovnatelnými zeměmi. Pokles úmrtnosti občanů je v Británii za posledních dvacet let daleko pomalejší než v původních 14 původních členských zemích EU a v Austrálii, v Kanadě, v Norsku a v USA. Hlavní příčinou je, že Britové se stále stravují nezdravě a nemírně pijí a kouří.

Na kouření umírá v Británii každoročně 100 000 osob a společnost to stojí 14 miliard liber. Navzdory dramatickému poklesu počtu kuřáků v Británii od padesátých let stále v této zemi asi 20 procent lidí kouří. V Británii je už stoprocentně zakázána jakákoliv reklama na cigarety, platí zákaz kouření ve veřejných místnostech včetně restaurací a v supermarketech se nesmějí vystavovat otevřeně cigarety, smějí se prodávat pouze zpoza pultu. V dubnu 2015 vejde v platnost zákaz veřejného vystavování cigaret ve všech obchodech.

Vláda také připravuje vzdělávací program, v jehož rámci budou sociální pracovníci pomáhat statisícům rodin změnit svou nezdravou stravu. Z výzkumu vyplývá, že chudší britské rodiny jsou často obětí obezity a nevnímají vládní vzdělávací programy veřejného zdraví. Ve školách se stravují zdravěji pouze děti z bohatších rodin.

Z vědeckého výzkumu vyplynulo, že "jednobarevné balíčky cigaret bez firemního loga tabákové společnosti mají záporné konotace, oslabují vazbu spotřebitelů na značky, vytvářejí daleko méně žádoucí totožnost kuřáka a odhalují realitu kouření".

Studie také zjistila, že nekuřáci považují jednoduché balení cigaret za méně atraktivní než kuřáci a mladí lidé ho považují za méně atraktivní než starší respondenti. Asi dvě třetina kuřáků uvádí, že začali kouřit dřív, než jim bylo 18 let.

Od prosince se musejí v Austrálii prodávat cigarety v jednobarevných balíčcích olivové barvy s fotografiemi odporného znetvoření lidských orgánů v důsledku kouření. Někteří australští kuřáci zalepují tyto fotografie na balíčcích cigaret leukoplastí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6770

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2013