Kypr: Moskva si vybrala pauzu

24. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Moskva prozatím nereagovala na kyperskou prosbu o pomoc, ale to neznamená, že je tím věc vyřízena. Kreml se prostě rozhodl v dané situaci vyčkávat - s tím, že je to pro něj výhodné a může se rozhodnout podle toho, co udělá Evropská unie.

Kypr podle ruských ekonomů byl pro Moskvu důležitý hlavně jako uzel mezinárodního finančního systému, ale země samotná toho nemá mnoho co nabídnout. Aktiva bank jsou čistě virtuální a šance na těžbu zemního plynu komplikuje spor s protureckou Severokyperskou republikou. Moskva tedy váhá, zda přijmout další klientský stát, když jeho přínos by byl spíše symbolický a naopak vzniklé náklady značné.

Generální ředitel společnosti "Razvitie" Viktor Kucharskij navíc upozorňuje, že v kyperských bankách jsou ve značných částkách přítomny nejen ruské, ale také britské peníze. A Německo kritizující daňové ráje typu Kypru podle něj chce získat část těchto prostředků pod kontrolu EU.

Z ruského hlediska je ovšem důležité, že na Kypru nejsou jen peníze soukromých investorů, ale také ruských firem se státní účastí, které podle Moskvy byly účetně i kapitálově zcela vpořádku. Proto se Moskva k celé záležitosti staví mnohem vážněji, než by na první pohled musela. Kromě toho je dotčena, že o návrzích na poplatnění vkladů v kyperských bankách nebyla z Bruselu včas informována.

Avšak teď si vzala pauzu a čeká, jakou kartu vynese Brusel. Chce mít poslední slovo. Možná, že na ruskou pomoc Kypru nakonec přece jen dojde, ačkoliv to tak o víkendu nevypadalo.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8834

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2013