Oxfordská univerzita ustoupila ve sporu se studentem, který ji žaloval za diskriminaci

24. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Ze statistických průzkumů vyplývá, že pro domácí britské studenty je v poslední době postgraduální studium příliš nákladné. V roce 2011-12 se k postgraduálnímu studiu na britských univerzitách přihlásilo o 16 000 méně studentů než v předchozím akademickém roce, je to pokles o 8 procent.

Uchazeč o postgraduální studium v Oxfordu, šestadvacetiletý Damien Shannon, zažaloval oxfordskou kolej St Hugh's za to, že si studenty vybírá "podle jejich bohatství".

Tvrdil, že kolej diskriminuje chudé studenty, protože požaduje od uchazečů, aby dokázali, že mají dostatečné množství úspor na uhrazení ročních životních nákladů ve výši 12 900 liber a další desetitisíce liber na školné.

Shannon a kolej v pátek společně oznámili, že svůj spor vyřešili a že "soudní projednávání tohoto případu u soudu v Manchesteru s okamžitou platností končí".

Jak informoval před nedávnem týdeník Observer, každoročně až 1 000 studentů (přibližně 15 procent] uchazečů o studium v Oxfordu nezahájí na této univerzitě studium, přestože jim tam bylo nabídnuto místo, v důsledku horentních finančních požadavků.

Letos v lednu si stěžovali rektoři 11 britských univerzit, že zvyšující se univerzitní školné vede k prohlubování sociálních rozdílů ve společnosti a že na univerzitách studuje stále méně postgraduálních studentů.

Shannonův případ podpořila Hazel Blears, bývalá ministryně v labouristické vládě a Shannonova poslankyně. Vyjádřila naději, že Oxfordská univerzita zavede stipendia pro sociálně slabší studenty.

Blearsová zdůraznila, že bude dál usilovat o celostátní systém podpory a půjček pro postgraduální studenty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6953

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2013