Ještě ke kupónové privatizaci

4. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Trochu mne překvapilo, jak vysokou čtenost měla moje citace z rozhovoru Jindřicha Šídla s Janem Stráským o kuponové privatizaci "Jak politici rozkradli český národní kapitál". V té souvislosti, která odkrývá fungování současné českého státu, bych rád odkázal ještě na úvahu z blogu Václava Žáka, která dělá přehledným vývojem české pseudodemokracie od kuponové privatizace přes Drobila po dnešek. Velice výmluvná se mi zdají zejména tato slova:

"Zkusme vyjít z daností: česká politika procházela po listopadu 1989 docela standardním vývojem: po převážně idealistických politicích let 1990-1992 nastoupila dravější garnitura. Petr Čermák, bývalý místopředseda ODS, seděl v ČNR vedle faráře Bárty (OH). "Vole," hučel mu do ucha, "tady se rozdávají majetky na 1000 let. Vás utlučem` prachama."

Tak si i stalo. Privatizace mohla těžko proběhnout bez korupce i při špičkovém managementu. Ovšem v českých poměrech se z toho stala vládní strategie, příhodně pojmenovaná jejím tvůrcem jako "strategie divokého Východu". Koncentrace kapitálu prý vždy probíhá jako loupež, tak proč jí klást překážky. Náměstek ministra financí, který měl dohlížet na kapitálový trh, říkal v soukromých konverzacích, že jeho úkolem je vytvořit nové Rotschildy. Tato legrace stále několik set miliard korun."

Velmi zajímavou úvahu na toto téma napsal také doktorand na katedře politologie Yale University v USA Petr Gočev.

0
Vytisknout
13930

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2013