O diskursu, obrozencích a mediálním působení tabákového průmyslu

5. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Jan Čulík se pozastavil nad tím, jak Česká televize propaguje "svobodu kouřit". Vyjádřil názor, že je to dáno odtržením českého diskursu od zbytku světa, protože v západních zemích je běžné odmítání kouření. Jenže možná, že se to s celou věcí má úplně jinak.

Britská Sky Television se od roku 2004 podílí na natáčení komerčně velmi úspěšné "americké Aeneidy" - vědeckofantastického seriálu z fiktivní dávné minulosti lidstva Battlestar Galactica. V tomto seriálu prakticky všechny lidské postavy neustále kouří, včetně lékařů (tuším že s jedinou výjimkou jednoho z leteckých mechaniků na mateřské lodi a pak až nemluvňat) a s nevelkou nadsázkou tak lze říci, že každý nekuřák=nepřátelský android (Cylon). Během pořádně nastavované kaše (předfilm a prozatím čtyři série) se lidé například potýkají s nedostatkem vody nebo trpí hladem, takže velmi riskantním způsobem získávají z neznámé planety zásobu vodních řas; tabák jim však nedojde vůbec nikdy.

Když se člověk tímto výtvorem kvůli studiu proměn americké imperiální mytologie prokousává, nemůže si dříve či později nepoložit otázku, kdo tedy natáčení právě takového seriálu vlastně financuje. Vždyť kouření je zde tolik, že to celé v rámci dějové linie nedává vůbec žádný rozumný smysl. Pokud někdo sscénáristovi nezaplatil za to, aby do scénáře neustále montoval kuřácké scény, proč by to vůbec dělal?

A koneckonců stejná otázka se vnucuje i v případě debat o "svobodě kouřit" v ČT. Není to jistě jediné možné vysvětlení, protože část pravice se po celém světě profiluje jako prokuřácká - ale většinou i pak jsou za tím peníze od tabákových koncernů. Tyto peníze se však také rozdávají prostřednictvím nadací, takže i některé projekty českých neziskových organizací jsou financovány nebo kofinancovány z tohoto pochybného nadnárodního zdroje. S otázkou, zda měl ve věci obnovy českého jazyka pravdu Dobrovský nebo Bolzano, tohle ale myslím vůbec nesouvisí. Nehledě k tomu, že třeba ve Švýcarsku se mluví hned několika světovými jazyky, aniž by to nějak zvlášť ovlivnilo třeba diskurs o emancipaci žen, k čemuž zde došlo historicky velmi pozdě (teprve v roce 1971).

Než se tedy podaří zjistit, jaké zájmy vlastně za absurdní debatou o "svobodě kouřit" v České televizi stojí, byl bych velmi opatrný s nějakými širšími kulturologickými úvahami.

0
Vytisknout
7318

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2013