Ekvádor odmítl obchodní smlouvu s USA, azyl Snowdenovi však nedal

27. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Ekvádorská vláda odmítla Andskou dohodu o preferenčním obchodu, ale Snowden se do Ekvádoru z Moskvy asi nedostane

Ekvádor učinil ve věci Edwarda Snowdena vůči USA vzdorné gesto. Odmítl totiž preferenční obchodní styky se Spojenými státy. Vláda prezidenta Rafaela Correy ve čtvrtek uvedla, že ruší Andskou dohodu o preferenčním obchodu, aby se Ekvádor nemohl stát obětí amerického "vydírání" ohledně žádosti o vydání Edwarda Snowdena.

Činitelé ekvádorské vlády také na dopolední tiskové konferenci nabídli dar 23 milionů dolarů Spojeným státům na kursy v dodržování lidských práv. Byla to ostrá odpověď na americkou kritiku situace v oblasti lidských práv v Ekvádoru.

Avšak Betty Tola, ministr pro politickou koordinaci, uvedl, že Snowdenova žádost o politický azyl nebyla zpracována, protože Snowden, který je údajně na letišti v Moskvě, není ani v Ekvádoru ani na ekvádorském velvyslanectví či konzulátu. "Žadatel o azyl není na ekvádorském území, což zákon vyžaduje."

Tola také dodal, že Ekvádor neposkytl Snowdenovi žádný cestovní dokument ani diplomatický dopis, který podle zpráv nemůže opustit tranzitní zónu na moskevském letišti, protože Spojené státy zrušily jeho cestovní pas.

Z dokumentu, který byl prozrazen ve středu Univision, vyplývá, že někdo na ekvádorském velvyslanectví v Londýně vydal Snowdenovi pas pro cestu dne 22. června, když se připravoval opustit Hongkong. Jméno generálního konzula Fidela Narvaeze bylo vytištěno, ale nebyl na dokumentu podepsán.

Tola uvedl, že tento dokument nebyl schválen shora. "Takový dokument nemá platnost a je výlučně na odpovědnosti osoby, která ho vydala."

Vyplývá z toho, že v ekvádorské vládě jsou rozpory mezi levicí, která přijala Snowdena jako antiimperialistický symbol, a centristy, kteří se obávají, že případ Ekvádor diplomaticky a hospodářsky poškodí.

Někteří v ekvádorské vládě jsou prý rozhněváni, že zakladatel serveru Wikileaks Julian Asssange v Snowdenově sáze zaujal přední mediální místo. Assange nepříjemně překvapil minulý týden Quito, když oznámil, že Snowdenovi dal Ekvádor cestovní pas. Quito poslalo v červnu do Londýna nového velvyslance, který má slavného hosta na tamějším ekvádorském velvyslanectví lépe zvládat.

Ekvádor odmítl obchodní dohodu s USA poté, co členové amerického Kongresu vyhrožovali, že smlouvu v červenci USA zruší, pokud Ekvádor Snowdena nevydá.

"Ekvádor nepřijímá nátlak ani hrozby od nikoho, ani neobchoduje s principy a nepodřizuje své principy obchodním zájmům, ať už jsou jakkoliv důležité," řekl Fernando Alvarado, ministr pro komunikace.

"Ekvádor se jednostranně a nevratně vzdává výše zmíněných celních výhod." Oznámení posílí pověst prezidenta Correy jako odvážného vedoucího politika, který se nebojí postavit se Spojeným státům, stejně jako nedávno zemřelý venezuelský prezident Hugo Chávez.

Ztráta obchodních výhod však může vést v Ekvádoru k nezaměstnanosti. Prezident Correa chlácholil národ, že dopad zrušené smlouvy bude malý, ne všichni si tím jsou však jisti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8958

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2013